Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 11 22

Psichiatrė apie sezoninę depresiją: kartais tai primena „žiemos miegą“

Kai dienos atvėsta ir trumpėja, kai atsikėlus ryte už lango vis dar tamsu, o dėl prastėjančio oro tenka daugiau laiko praleisti namuose, kai kuriems žmonėms gali atsirasti nuolatinis nuovargio jausmas, motyvacijos dirbti ar užsiimti bet kokia veikla stoka, nenoras bendrauti, apimti liūdesys ir bloga nuotaika.
Sezoninė depresija
Sezoninė depresija / Unsplash, asmeninė nuotr. / 15min koliažas

Negana to, gali prasidėti ir padidėjęs poreikis ilgiau ir dažniau miegoti bei noras valgyti daugiau angliavandenių turintį maistą, saldumynus. Kas padeda, įkliuvus į rudeninės depresijos pinkles, atsako „Konstitucijos klinikos“ gydytoja psichiatrė Greta Grigentytė.

Rudeninei depresijai būdingas sezoniškumas. Sezoniniai nuotaikos sutrikimai pasireiškia tam tikrais ciklais. Pasak gydytojos psichiatrės-psichoterapeutės, esant rudeninei depresijai, daugeliu atvejų simptomai pasireiškia vėlyvą rudenį ar prasidėjus žiemai ir tęsiasi per visą žiemą iki pavasario, dažnai – net iki gegužės, o vasarą nuotaika ima gerėti, žmogus tampa aktyvesnis, sugrįžta į sau įprastą, geresnę būseną. Simptomai dažnai trunka ilgai – vidutiniškai apie 4–5 mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius