Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichosomatika: kaip emocijos sukelia astmą, alergiją, hipertenziją ir kitas ligas

Šiais laikais padažnėjo įvairių ligų ir sutrikimų, kurių priežasčių nepavyksta atsekti. Žmogus varsto įvairiausių specialistų kabinetų duris, tačiau visi jie sako, kad iš savo pusės neranda nieko bloga. O žmogus jaučiasi blogai. Tuomet šios ligos priskiriamos psichosomatinėms, t. y. teigiama, kad fiziologinius pokyčius kūne sukelia psichologinės priežastys. Kaip mūsų psichika susijusi su kūnu, kalbamės su šeimos gydytoja, endobiogenikos mokymų programos gydytojams dėstytoja bei „Medicina ne medikams“ programos lektore Yuliya Asovskaja.
Užgniaužtas pyktis
Užgniaužtas pyktis / 123RF.com nuotr.

Kaip atsiranda psichosomatinis sutrikimas

Gana ilgai medicinoje psichika ir kūnas būdavo gydomi atskirai, tačiau atsiranda vis daugiau įrodymų, kad mūsų psichika ir kūnas yra neatsiejami ir vienas kitam turi didelę įtaką.

„Kūno ir dvasios santykiu buvo domimasi nuo senovės. Dar Antikos mąstytojas Platonas pastebėjo, kad atskirai gydyti sielą ir kūną yra klaida. Vėliau dualizmo tėvas René Descartesas domėjosi kūno ir sielos santykiu, taip pat Benedictas Spinoza ir Gottfriedas Leibnizas. Turbūt neapsiriksiu, jei psichosomatikos tėvu pavadinsiu gydytoją psichoanalitiką Franzą Alexanderį. Tačiau ilgainiui medicinoje funkciniai ir organiniai sutrikimai buvo atskirti.

Kita vertus, ryšys tarp mūsų psichologinės būsenos ir fizinio kūno buvo tyrinėjamas. Dar Charlesas Darwinas savo laiku aprašė laikysenos refleksą. Jis kalbėjo apie tai, kad mūsų judesį lemia emocija, o emocija turi įtakos mūsų judesiui, t. y. priklausomai nuo to, kaip mes judame ar sėdime, mums gali kilti skirtingos emocijos. Lygiai taip pat nuo to, kaip jaučiamės, priklauso mūsų poza ir judesiai.

Pavyzdžiui, kaip žmogus dažniausiai sėdi prie kompiuterio? Rankos ant klaviatūros, pečiai suvesti į priekį, galva nuleista, susikūprinęs. Jeigu pagalvotume, koks žmogus taip sėdi, atrastume, kad taip sėdi liūdintis žmogus. Ir priešingai, jeigu atsistojame superherojaus poza, t. y. išsitiesiame, rankas sudedame ant liemens, natūraliai pakyla nuotaika ir atsiranda daugiau pasitikėjimo savimi“, – pasakojo pašnekovė.

Nors psichosomatikos teorijose dažnai tam tikras emocijas bandoma susieti su konkrečiais organais, specialistei priimtinesnis platesnis mąstymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius