Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taip staigiai įsisiautėjusios gripo epidemijos dar nebuvo: vaistinėse trūksta net kai kurių vaistų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje ir toliau didėja. Iš 60 šalies savivaldybių gripo epidemiją paskelbė 32. Vien per šiuos metus išduota apie pusę milijono nedarbo pažymų. Norint vaistinėje įsigyti priešgripinį vaistą, gali tekti gerokai jo paieškoti. Ir epidemija dar nesiruošia trauktis.
Ligoninė
Ligoninė / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Gripo epidemija didesnė nei pernai

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atv./10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Šeštąją šių metų savaitę (vasario 5–11 d.) bendras Lietuvos sergamumo rodiklis buvo 185,2 atv./10 tūkst. gyventojų. 2017 m. tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 108,8 atv./10 tūkst. gyventojų. Mažiausias sergamumas registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Telšių administracinėje teritorijoje.

Praėjusią savaitę dėl gripo į ligoninę paguldyti 242 asmenys. Iš jų – 33 vaikai iki dvejų metų, 141 vaikas nuo 2–17 metų, kiti – suaugusieji. Hospitalizuotos trys nėščiosios. Vienuolika asmenų gydyti intensyvios terapijos skyriuje. Daugiausiai hospitalizuotų asmenų buvo Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse.

123rf.com nuotr./Gripas
123rf.com nuotr./Gripas

Vaistą gavo tik trečioje vaistinėje

Natūralu, kad didėjant sergamumui iš vaistinių šluojami preparatai nuo peršalimo. Kai kurių jų – vienintelio mūsų rinkoje esančio receptinio antigripinio vaisto – tenka net paieškoti, nors jis tikrai ne pigus – pakuotė kainuoja apie 16 eurų. Vilnietė Lina jai išrašytą vaistą gavo tik trečioje vaistinėje.

Ryte atsibudusi su aukšta temperatūra ir kaulų laužymo simptomais, moteris suprato, kad be gydytojos neapsieis. Kadangi poliklinikos šiuo metu apgultis, ji ten sugaišo tarp be kaukių kosėjančių ir čiaudinčių pacientų apie dvi valandas. Per tą laiką ją apžiūrėjo gydytoja, atliko kraujo tyrimą, ir buvo diagnozuotas gripas. Gavusi receptą, ji iš karto kreipėsi į poliklinikoje esančią vaistinę, tačiau vaisto nebuvo, kaip ir netoli poliklinikos esančioje vaistinėje.

Preparatą ji gavo tik trečioje vaistinėje, į kurią jai teko specialiai išsukti vykstant namo. Paklausta, ar taip ir blaškėsi po miestą, sirgdama gripu, ji pasiguodė, kad kitos išeities neturėjo: apsimuturiavo galvą šaliku ir vaikščiojo. Tiesa, kartu su vaistais ji įsigijo ir medicininių kaukių.

„Ankstesnėje vaistinėje man sakė, kad jau trečią dieną jie neturi šio vaisto. Tiekėjai taip pat neturi, ką atvežti, nors buvo užsakytas“, – teigė pašnekovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prekybos centras
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prekybos centras

Iš vaistinių žmonės šluoja viską

Kaip pasakojo vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistininkė Laura Vanagaitė, pacientų antplūdis prasidėjo prieš geras dvi savaites, kai dar gripo epidemija buvo paskelbta tik keliose savivaldybėse.

„Žmonėms, kuriems nustatytas gripas, paprastai ateina jau su išrašytu priešvirusinio vaisto receptu. Kartu jie renkasi vaistus kitiems simptomams mažinti, pavyzdžiui, atsiradęs sausas kosulys, sloga, raumenų skausmas. Tokiais atvejais jie dažniausiai klausia mūsų patarimų. Kita grupė pacientų – tiesiog peršalę. Jie neserga gripu, tačiau juos kamuoja įprasti peršalimo simptomai“, – pasakojo pašnekovė.

Pasak jos, taip pat šluojami maisto papildai ir vitaminai, kurie, manoma, padeda stiprinti imunitetą ir greičiau pasveikti.

„Šiuo metu, kai pats gripo įkarštis, žmonės įsibaiminę ir perka viską, kad tik apsisaugotų nuo gripo. Šiuo atžvilgiu jie ima viską, ką mes rekomenduojame – vitaminą C, vitaminą D arba vitaminų kompleksus, kurie stiprina imuninę sistemą. Ypač populiarūs maisto papildai, į kurių sudėtį įeina ežiuolės ekstraktas. Taip pat labai perkamos įvairiausios vaistažolių arbatos“, – vardijo vaistininkė.

ULAC nuotr./Kaip tinkamai uždėti medicininę kaukę
ULAC nuotr./Kaip tinkamai uždėti medicininę kaukę

Į madą grįžta kaukės

Paklausta, ar labai pavojinga šiuo metu eiti į vaistinę, pašnekovė pasidžiaugė, kad vis dažniau pasitaiko atvejų, kai sergantys žmonės ateina dėvėdami medicinines kaukes. Kiti jas dėvi norėdami apsisaugoti, todėl jų pardavimai šiuo metu taip pat labai išaugę. Epidemijos metu medikai iš tiesų rekomenduoja medicinines kaukes, kadangi gripas plinta oro lašeliniu būdu. Taip pat išaugo dezinfekcinių priemonių rankoms perkamumas, populiarūs ir purškalai nosies gleivinei praplauti.

„Preparatų nuo peršalimo simptomų paprastai nepritrūkstame. Jei išnyksta vieno gamintojo preparatas, galime pasiūlyti kitą gamintoją. Didesnė problema su tais vaistais, kurie rinkoje vieninteliai. Jų pritrūkus alternatyvos jau nėra“, – teigė L.Vanagaitė.

Vaistininkė: niekas nesitikėjo tokio staigaus protrūkio

Pasak vaistininkės, antigripinis vaistas tapo populiarus prieš penkerius metus siautusios pandemijos metu. Nuo to laiko, jei diagnozuojamas gripas, gydytojai šį vaistą skiria. Nors gripo virusas turi nemažai atmainų, jis nuolat mutuoja, tačiau kol kas, vaistininkės teigimu, jis veiksmingas mažinant gripo simptomus.

L.Vanagaitė patvirtino, kad pastarosiomis dienomis vaistinėse jo gauti buvo sudėtinga, kadangi buvo sutrikęs jo tiekimas. Paprastai kiekviena vaistinė užsisako šio vaisto priklausomai nuo savo dydžio ir žmonių srautų, tačiau staigiai padidėjus vaisto poreikiui daug kur jo neliko.

„Dar sausio pabaigoje gavome pranešimą, kad užsisakytume, kiek mums reikia to vaisto, nes vėliau jo gali nebūti. Kadangi sergamumas didėjo, mes jau ruošėmės gripo protrūkiui. Tačiau paskutinėmis dienomis net nebuvo galima šio vaisto užsakyti. Teko ieškoti, kuriose vaistinėse jo dar likę. Tačiau netrukus tiekimas buvo atnaujintas.

Tiekėjai paprastai prognozuoja vaisto poreikį, tačiau šiemet buvo sumuštas rekordas, kaip greitai kilo epidemija. To niekas nesitikėjo. Tokio staigaus sergamumo augimo kaip šiemet, ko gera, niekas nesitikėjo“, – aiškino vaistininkė.

Kompanija tikina, kad vaisto užteks

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ administracijos atstovai taip pat sakė žinantys situaciją dėl antigripinio vaisto trūkumo.

„Šių vaistų paklausa taip smarkiai išaugo, kad kai kuriose vaistinėse jų šiomis dienomis gali pritrūkti. Bet situacija stebima, šiuo metu kaip tik tiekiame papildomą kiekį. Didžiąją dalį vaistinių jau šiandien ir rytoj pasieks papildomi kiekiai. Jei kurioje nors vaistinėje nėra, tikėtina, kad gretimoje šio vaisto tikrai yra. Dėl didelio sergamumo gripu ir peršalimo ligomis išaugo daugelio vaistų ir preparatų paklausa“, – teigė tinklo atstovai.

Pasak „Roche Lietuva“ komunikacijos vadovės Gintarės Žalytės-Štarienės, kol kas minėto vaisto pardavimai, lyginant šių metų gripo sezoną su pernai metų gripo sezonu, yra panašūs. Kadangi tai receptinis vaistas, tik gydytojas gali paskirti gydymą arba profilaktiką šiuo vaistu.

„Šis sezoninis vaistas Lietuvos rinkoje yra beveik 10 metų, tad turime ilgametę vaisto gamybos, jo užsakymų bei tiekimo planavimo patirtį. Tad šių metų gripo sezonui esame pasiruošę. Šiuo metu vaistų poreikis yra patenkintas.

Aktyviai sekame situaciją ir, gavę užklausimus iš vaistų didmeninio platinimo įmonių, juos įgyvendiname. Vertinant dabartinę epidemiologinę situaciją, vaisto tiekimas yra ir bus užtikrintas“, – teigė įmonės atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius