Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikai, kurie auginami veganais: ar tai saugu ir kokios yra didžiausios rizikos?

Šiais laikais populiaru laikytis skirtingų mitybos principų: vieni atsisako miltinių patiekalų, kiti – pieno produktų, treti tampa vegetarais, o kai kurie – veganais. Vis dėlto neretai tai būna ne tik vieno žmogaus pasirinkimas – dalis tėvų savo įsitikinimus taiko ir vaikams, kuriuos, pavyzdžiui, nuo pat mažens maitina veganiškai. Specialistų teigimu, užtikrinus visų reikalingų maisto medžiagų gavimą, tokia mityba nėra bloga, tačiau neretai tuo nepasirūpinama ir vaikams kyla įvairių rizikų.
Šeima pjausto daržoves
Šeima pjausto daržoves / 123RF.com nuotr.

Apie veganišką mitybą pasikalbėjome su ją propaguojančiu mitybos specialistu Pauliumi Paulausku ir Vilniaus Šeškinės poliklinikos gastroenterologe Julija Urbonavičiene.

Svarbiausia – maisto įvairovė

Mitybos specialistas, tinklaraščio „Inovatyvi mityba“ įkūrėjas Paulius Paulauskas, veganu tapęs prieš 6 metus, įsitikinęs, kad tokia mityba yra tinkama įvairaus amžiaus žmonėms.

„Amerikos mitybos ir dietologijos asociacijos, Pasaulinės sveikatos organizacijos specialistai teigia, kad natūraliu maistu grįsta veganiška mityba tinka visoms amžiaus grupėms, įskaitant sportininkus, vaikus, suaugusiuosius, nėščiąsias. Mityba turi būti subalansuota, valgoma pakankamai maisto, įtraukiami reikiami papildai.

Žinoma, reikia pabrėžti, kad tėvai padaro ir klaidų – Lietuvoje buvo atvejis, kai dėl veganiškos mitybos vaikas atsidūrė ligoninėje, – prisimena P.Paulauskas. – Naudokitės specialiomis skaičiuoklėmis, kur galima sudėti maisto produktus ir matyti, kiek gaunama baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralų.“

Asmeninio albumo nuotr./Paulius Paulauskas
Asmeninio albumo nuotr./Paulius Paulauskas

Kai kurie žmonės mano, kad taip vaikus maitinantys tėvai iš dalies elgiasi nesąžiningai – jų atžalos dėl savo amžiaus dar negali patys priimti sprendimų, išsakyti nuomonės. Tačiau mitybos specialistas turi savų argumentų.

„Visavalgiai tėvai lygiai taip pat primeta savo įpročius, – mano P.Paulauskas. – Tėvai yra atsakingi už vaiką, kol jam sukanka 18 metų. Jeigu nusprendžiama taip maitintis, tai yra jų pasirinkimas. Reikėtų atžalai paaiškinti, kodėl šeima valgo ne viską, bet geriau nerodyti dokumentikos, nes kraupūs vaizdai gali šokiruoti.

Svarbiausia, kad dėl savo mitybos vaikas nesijaustų atskirtas tarp bendraamžių, nes jie dažniausiai valgo viską.“

Visavalgiai tėvai lygiai taip pat primeta savo įpročius.

Mitybos specialistas atkreipia dėmesį, kad veganai valgo ne tik daržoves, nors būtent taip jų maistą įsivaizduoja nemaža dalis žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius