-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Diawaros sulaikymas vėl įžiebė diskusijas dėl požiūrio į kanapes: kokių nuostatų laikosi kitos šalys?

Pirmadienį Lietuvoje nuvilnijo žinia, kad menų fabriko „Loftas“ bendraįkūrėja Živilė Diawara pakliuvo į policijos akiratį. Žinomą moterį pareigūnai sulaikė ir uždarė į areštinę dėl, kaip įtariama, narkotinių medžiagų. Šis įvykis įplieskė diskusiją apie požiūrį į kanapes. 15min pasidomėjo, kokių nuostatų dėl kanapių turėjimo, auginimo ir vartojimo laikosi kitos šalys.
Živilė Diawara sulaikyta, kaip įtariama, dėl narkotinių medžiagų
Živilė Diawara sulaikyta, kaip įtariama, dėl narkotinių medžiagų / 123RF, Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo 2012 m. daugybė jurisdikcijų JAV pakeitė savo įstatymus ir legalizavo kanapių gamybą, laikymą bei vartojimą nemedicininiais tikslais. Esama ženklų, kad gali keistis ir Europos teisinė aplinka, rašoma „The Rand Blog“.

2022 m. liepą Vokietijos, Liuksemburgo ir Maltos ministrai susitiko dėl pirmųjų aukšto lygio daugiašalių konsultacijų dėl kanapių politikos. Savo bendrame pareiškime šios trys šalys pažymėjo, kad „status quo nėra priimtinas variantas“.

Nors pastaraisiais dešimtmečiais Europoje vyrauja tendencija mažinti teisines sankcijas už nusikaltimus, susijusius su kanapių vartojimu, tai pirmas kartas, kai Europos Sąjungos (ES) valstybės narės kolektyviai išreiškė tokią savo nuomonę.

„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Kanapės
„Imago“/„Scanpix“ nuotr./Kanapės

Kokios šalys leidžia laikyti, auginti ar vartoti kanapes

Malta. 2021 m. gruodį ši šalis tapo pirmąja ES nare, įteisinusia rekreacines kanapes ir leidusia suaugusiesiems nešiotis iki septynių gramų, o namie auginti iki keturių augalų. Vis dėlto vartotojams draudžiama rūkyti viešoje vietoje arba nepilnamečių akivaizdoje, rašoma „Lifestyle Asia“.

Liuksemburgas. Praėjusį birželį Liuksemburgo vyriausybė pristatė pasiūlymus leisti kanapių vartotojams namuose auginti ne daugiau kaip keturis augalus ir dekriminalizuoti marihuanos rūkymą bei laikymą viešose vietose, o vartotojams skirti baudas, o ne pareikšti kaltinimus.

Nyderlandai. Nyderlanduose, o ypač Amsterdame, nuo 1976 m. leidžiama pardavinėti ir vartoti kanapes specialiose kavinėse, tačiau auginti šį augalą tebėra neteisėta.

Ispanija. Šioje šalyje vartotojams leidžiama namie auginti kanapes asmeniniam naudojimui, tačiau jas pardavinėti ar rūkyti viešai draudžiama.

Portugalija. 2001 m. šalis žengė radikalų žingsnį ir legalizavo visų narkotikų, įskaitant kanapes, vartojimą bei laikymą, tačiau vartotojams vis tiek gresia baudos, jei jie nesutinka gydytis nuo priklausomybės.

Šveicarija. Valstybė dekriminalizavo nedidelio kiekio silpnųjų kanapių (mažiau nei 1 % THC) laikymą asmeniniam naudojimui. Medicininės kanapės yra teisėtos ir gali būti išrašomos gydytojų.

JAV. Federaliniai įstatymai draudžia kanapių auginimą, pardavimą ir vartojimą. Tačiau 18 valstijų, įskaitant Kaliforniją bei sostinę Vašingtoną, per pastarąjį dešimtmetį įteisino kanapes rekreaciniam naudojimui.

2022 m. spalį prezidentas Joe Bidenas suteikė malonę tūkstančiams amerikiečių, nuteistų už kanapių laikymą.

Kanada. 2018 m. ji tapo antrąja šalimi pasaulyje po Urugvajaus ir pirmąja G7 valstybe, kurioje leista rekreaciniais tikslais vartoti kanapes. Teisės aktais asmeninis laikymas apribojamas iki 30 g ir keturių augalų vienam namų ūkiui.

Urugvajus. 2013 m. Urugvajus tapo pirmąja šalimi pasaulyje, legalizavusia kanapių gamybą, platinimą ir vartojimą. Gyventojai gali nusipirkti iki 40 g per mėnesį vaistinėse, auginti patys arba prisijungti prie kanapių klubų, kurių nariai kartu prižiūri augalus.

Meksika. Šalies Aukščiausiasis teismas 2021 m. birželį dekriminalizavo rekreacinį kanapių vartojimą.

PAR. 2018 m. Pietų Afrikos Respublikos aukščiausiasis teismas nusprendė, kad privatus, asmeninis suaugusiųjų kanapių vartojimas yra teisėtas.

Vokietija svarsto dėl kanapių legalizavimo

Šių metų spalio pabaigoje Vokietijos sveikatos apsaugos ministras pristatė planus dekriminalizuoti iki 30 gramų kanapių laikymą ir leisti parduoti šią medžiagą suaugusiesiems rekreaciniais tikslais kontroliuojamoje rinkoje, rašoma „Euronews“.

Išlieka abejonių, ar ministrų kabineto patvirtintas planas bus įgyvendintas, nes vyriausybė pirmiausia nori įsitikinti, kad jis atitinka ES teisę. Sveikatos apsaugos ministras Karlas Lauterbachas teigė, kad teisės aktas bus priimtas tik tokiu atveju.

Plane numatyta, kad kanapės suaugusiesiems bus parduodamos licencijuotose prekybos vietose, o jo tikslas – kovoti su organizuotu nusikalstamumu ir juodąja rinka, sakė K.Lauterbachas ir pridūrė, jog vyriausybė ketina griežtai reguliuoti rinką.

„Scanpix“ nuotr./Karlas Lauterbachas
„Scanpix“ nuotr./Karlas Lauterbachas

Pagal siūlomą teisės aktą kanapes namuose bus leidžiama auginti ribotai (iki trijų augalų), o parduoti jas bus galima licencijuotose parduotuvėse ir galbūt vaistinėse. Medicinines kanapes Vokietijos vaistinėse leidžiama pardavinėti nuo 2016 m.

Kanapes būtų leidžiama vartoti tik suaugusiesiems, o jaunesniems nei 18 metų asmenims jos ir toliau būtų teisiškai draudžiamos. Anot K.Lauterbacho, praėjusiais metais Vokietijoje kanapes vartojo 4 mln. žmonių, o ketvirtadalis visų 18–24 metų amžiaus šalies gyventojų yra vartoję kanapių. Reklama, skatinanti kanapių vartojimą, nebus leidžiama.

Reforma, kuri, K.Lauterbacho teigimu, tikėtina, įsigalios ne anksčiau kaip 2024 m., jei atitiks ES teisės aktus, pavers Vokietiją viena liberaliausių Europos šalių, kalbant apie teisės aktus, susijusius su kanapėmis.

Britų valdžia kanapes siekia priskirti A klasės narkotikams

Po pranešimų, kad Vidaus reikalų ministerija svarsto galimybę kanapes priskirti A klasės narkotikams, Dauningo gatvė pareiškė, jog neplanuojama keisti teisės aktų dėl kanapių. Laikraštis „The Sunday Times“ buvo pranešęs, kad parlamento narė Suella Braverman svarsto galimybę pakelti kanapių kategoriją iš B klasės, rašoma BBC.

Tai reikštų griežtesnes bausmes už laikymą ir galimas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmes tiekėjams bei gamintojams.

Spalį Birmingame vykusioje konservatorių partijos konferencijoje grupė konservatorių policijos komisarų paragino kanapes perkvalifikuoti į A klasės narkotikus, taigi jos būtų priskiriamos tai pačiai kategorijai kaip heroinas, kokainas ir ekstazis.

Šiek tiek statistikos (openaccessgovernment.org duomenimis):

  • 81 proc. britų mano, kad Jungtinėje Karalystėje kanapės yra neigiamai stigmatizuojamos;
  • 56 proc. britų pritaria visiškam kanapių legalizavimui Jungtinėje Karalystėje;
  • 59 proc. britų apsvarstytų galimybę vartoti medicinines kanapes negalavimams gydyti, jei šeimos gydytojas ar specialistas rekomenduotų jas vartoti vietoj tradicinių metodų.

Italijos Aukščiausias Teismas atmetė referendumą

Tūkstančių kanapių aktyvistų entuziastingas susitelkimas, skatinęs referendumą dėl rekreacinių kanapių asmeniniam naudojimui dekriminalizavimo nuo 2021 m. rugsėjo, praėjusį vasarį per kelias valandas buvo nušvilptas Italijos Aukščiausiojo Teismo, rašo forbes.com.

Teismas atmetė referendumą, kuriuo būtų dekriminalizuotas rekreacinių kanapių laikymas ir auginimas.

Spaudos konferencijoje Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Giuliano Amato sakė, kad referendumo klausimas buvo susijęs ne konkrečiai su kanapėmis, o su visomis neteisėtomis narkotinėmis medžiagomis.

Referendumas dėl rekreacinių kanapių dekriminalizavimo būtų leidęs žmonėms auginti kanapių augalus namuose ir juos vartoti, bet ne gaminti hašišą, valgomuosius produktus, koncentratus ir kitus kanapių pagrindu pagamintus produktus.

Italijoje toleruojamas kanapių kiekis yra ne daugiau kaip 1,5 g asmeniniam naudojimui, medicininės kanapės – teisėtos, o rekreacinės tebėra neteisėtos, rašoma BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius