Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Billas Gatesas rekomenduoja: penkios šiemet labiausiai įsiminusios knygos

Milijardierius ir filantropas Billas Gatesas paskelbė savo įsimintiniausių šių metų knygų penketuką. Tai jis daro du kartus per metus – vasarai įsibėgėjant ir metų pabaigoje. Pažvelkime, kokias knygas šiemet rekomenduoja perskaityti „Microsoft“ įkūrėjas.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Scanpix“/AP nuotr.

15min taip pat rengia geriausių knygų rinkimus. Susipažinti su rinkimuose dalyvaujančiomis knygomis ir atiduoti savo balsą galite čia. Šiemet savo balsą galima atiduoti ir už knygynų tinklo „Pegasas“ įsteigtą nominaciją.

Savo tinklaraštyje „Gates Notes“ B.Gatesas pasakoja, kad vaikystėje jis buvo tiesiog apsėstas mokslinės fantastikos knygų.

„Kartu su Paulu Allenu (vienu iš „Microsoft“ įkūrėjų, – red. past.) praleisdavome nesuskaičiuojamą skaičių valandų aptarinėdami Isaaco Asimovo trilogiją „Fondas“. Perskaičiau visas Edgaro Rice‘o Burroughso ir Roberto Heinleino knygas. Šios istorijos, kuriose peržengiamos visos įmanomos ribos, mane labai žavėjo“, – sako B.Gatesas.

Jis prisimena, kad tapus vyresniu pakito ir knygų pasirinkimai – pradėta daugiau skaityti negrožinės literatūros kūrinių. Kaip pasakoja B.Gatesas, tuomet jam vis dar patiko mokslinės fantastikos knygos, tačiau jis norėjo daugiau sužinoti apie tikrąjį mus supantį pasaulį.

„Tačiau pastaruoju metu mane vėl traukia tos knygos, kurias mėgau vaikystėje“, – tinklaraštyje rašo jis.

Pristatydamas savo knygų penketuką, B.Gatesas sako, kad jame yra dvi mokslinės fantastikos istorijos. Vienos veiksmas vyksta už 12 šviesmečių nuo Saulės, o kitos – Jungtinėse Valstijose. Tarp įsimintiniausių metų kūrinių pateko ir negrožinės literatūros knygos apie naujausius mokslo pasiekimus, ir romanas apie istorinę asmenybę.

VIDEO: 5 books I loved reading this year

Pažvelkime atidžiau į B.Gateso rekomenduojamų knygų penketuką. Viena iš šių knygų jau yra išversta į lietuvių kalbą, kita – skaitytojus pasieks netrukus.

„A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence“

Leidinys „Financial Times“ šią knygą vadina viena geriausių 2021 metų knygų. Šio leidinio autorius yra Jeffas Hawkingas – bestselerių autorius, neuromokslininkas, kompiuterių inžinierius. Knygoje jis pristato intelekto teoriją, kuri iš esmės gali pakeisti mūsų supratimą apie smegenis ir dirbtinio intelekto ateitį.

Knygos viršelis/Knyga „A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence“
Knygos viršelis/Knyga „A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence“

„Nedaugelis temų taip žadino mokslinės fantastikos rašytojų vaizduotę kaip dirbtinis intelektas. Jei norite sužinoti daugiau, kaip sukurti tikrą dirbtinį intelektą, šioje knygoje yra pateikiama įdomi teorija“, – apie knygą kalba B.Gatesas.

„The Code Breaker“

Genų redagavimo technologija CRISPR kelia daug etinių klausimų. Su tuo dabar susiduria Nobelio premijos laureatė Jennifer Doudna, kuri su kolege Emmanuelle Charpentier pelnė šį prestižinį mokslo apdovanojimą. Šioje Waltero Isaacsono knygoje yra kalbama apie šios genų redagavimo sistemos sukūrimą ir tai, ką ji gali duoti žmonijai.

Knygos viršelis/Knyga „The Code Breaker“
Knygos viršelis/Knyga „The Code Breaker“

„CRISPR genų redagavimo sistema yra bene svarbiausias pastarojo dešimtmečio mokslo pasiekimas. Esu su šia sistema susipažinęs, nes mes finansuojame keletą projektų, kuriuose naudojama ši technologija. Bet vis tiek iš šios išsamios knygos daug sužinojau apie Nobelio premijos laureatę Jennifer Dounda ir jos kolegų atradimą“, – kalba B.Gatesas.

„Klara ir Saulė“

Naujausias 2017 metų Nobelio literatūros premijos laureato Kazuo Ishiguro romanas. Kaip rašoma knygos anotacijoje, tai kūrinys apie vienatvę, empatiją, pasiaukojimą, autentiškumą, tikėjimą ir staigiai besikeičiantį pasaulį. Jo centre iškyla pamatinis klausimas – ką mums, žmonėms, reiškia mylėti? Romanas pretendavo į „Booker“ premiją ir netrukus turėtų pasiekti lietuvių skaitytojus. Šią knygą kaip vieną geriausių šiais metais išskyrė leidinys „The Washington Post“ ir internetinė parduotuvė „Amazon“.

Knygos viršelis/Knyga „Klara ir Saulė“
Knygos viršelis/Knyga „Klara ir Saulė“

„Man patinka geros istorijos apie robotus, K.Ishiguro romanas – ne išimtis. Nors knygos veiksmas vyksta distopinėje ateityje, robotai ten nėra blogio jėga. Ši knyga mane privertė susimąstyti, kaip galėtų atrodyti gyvenimas su itin protingais robotais“, – savo tinklaraštyje pasakoja B.Gatesas.

„Hamnetas“

Kaip rašoma Maggie O'Farrell knygos anotacijoje, tai meistriškas romanas, įkvėptas Williamo Shakespeare'o sūnaus istorijos. Šio pasakojimo ašis – stipresnis už mirtį ryšys tarp brolio ir sesers, visa peržengianti motinos meilė, gedulo prislėgtos santuokos portretas. Knyga yra išversta į lietuvių kalbą.

Knygos viršelis/Knyga „Hamnetas“
Knygos viršelis/Knyga „Hamnetas“

„Jei esate Shakespaeare‘o gerbėjas, jums patiks šis jaudinantis romanas apie tai, kokia įtaką rašant vieną garsiausių pjesių galėjo turėti jo asmeninis gyvenimas. Man ypač patiko skaityti apie jo žmoną Anne, kuri čia įsivaizduojama beveik kaip antgamtinė būtybė“, – apie knygą įspūdžiais dalijasi B.Gatesas.

„Project Hail Mary“

Knygos „Marsietis“ „(Martian“), kuri vėliau tapo populiariu kino filmu, autorius Andy Weiras skaitytojus vėl nukelia į kosminę misiją, kurios centre – astronautas Rylandas. Tapęs vieninteliu misiją išgyvenusiu žmogumi, jis neša didelę atsakomybę – jei misijos baigti nepavyks, Žemės planeta gali žlugti. Tarp geriausių šių metų knygų šį kūrinį mini leidinys „The Washington Post“ ir viena didžiausių pasaulyje internetinių parduotuvių „Amazon“.

Knygos viršelis/Knyga „Project Hail Mary“
Knygos viršelis/Knyga „Project Hail Mary“

„Kaip ir dauguma žmonių, pirmą kartą su A.Weiro kūryba aš susipažinau skaitydamas „Marsietį“. Naujausias jo romanas – beprotiškas pasakojimas. Tai smagus skaitinys, kurį perskaičiau per vieną savaitgalį“, – kalba B.Gatesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius