-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Top10: apie pandemiją kalbančios knygos

COVID-19 pandemijos pabaigos dar nematyti – medikai ir mokslininkai apie tai nekalba. Naujojoje realybėje jau gyvename per 18 mėnesių, per kuriuos susikaupė pakankamai daug apmąstymų, leidžiančių kitaip įvertinti šį praėjusį laiką. Štai leidinys „New Statesman“ išskyrė knygų, kalbančių apie pandemiją sąrašą, Kviečiame susipažinkite su šiais kūriniais.

„Breathtaking“

Knygos viršelis/Knyga „Breathtaking“
Knygos viršelis/Knyga „Breathtaking“

Kad įvertintume COVID-19 daromą žalą, statistikos nepakanka. Tiems žmonėms, kurie išvengė akistatos su šiuo virusu, gydytojos Rachel Clarke knyga atveria naują ir išsamų žvilgsnį į kovą su dabartine pandemija. Pati knygos autorė pandemijos įkarštyje dirbo COVID-19 skyriuje, prižiūrėjo ir gydė sunkiausius viruso pakirstus ligonius. Savo knygoje ji kalba apie pandemiją iš skirtingų kampų – savo patirties, slaugytų ligonių perspektyvos bei kolegų medikų išgyventų situacijų. Knygą kaip vieną geriausių leidinių, kurį reikia perskaityti 2021 metais, išskyrė tokie leidiniai kaip „The Guardian“, „Financial Times“, „New Stateman“, „Daily Mirror“.

„The Plague Year“

Knygos viršelis/Knyga „The Plague Year“
Knygos viršelis/Knyga „The Plague Year“

Amerikiečių rašytojas Lawrence‘as Wrightas geriausiai žinomas dėl 2006 metais pasirodžiusios knygos „The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11“. Šį kartą skaitytojams jis pristato gilų žvilgsnį į tai, kaip Jungtinės Valstijos tvarkėsi su COVID-19 pandemija. Knyga „The Plague Year“ apima laikotarpį nuo viruso fiksavimo pradžios Kinijoje, Uhane, iki Joe Bideno inauguravimo į Jungtinių Valstijų prezidentus. Per šį laiką galingiausia pasaulio šalis, nepaisant savo finansinio ir mokslinio potencialo, kaip pastebi L.Wrightas, susidūrė su daug iššūkių ir padarė daug klaidų.

„A State of Fear“

Knygos viršelis/Knyga „A State of Fear“
Knygos viršelis/Knyga „A State of Fear“

Kaip rašoma knygos anotacijoje, tai knyga apie baimę – viruso, mirties, darbo praradimo, demokratijos, žmogiškų ryšių. Autorė Laura Dodsworth pasakoja apie gyvenimą pandemijos sąlygomis Jungtinėje Karalystėje. Kalbėdama su politikais, teisininkais, mokslininkais, psichologas, žurnalistais knygoje ji ieško atsakymų, kaip baimė per pandemijos laikotarpį persmelkė kasdienybę ir kaip ja pasinaudojo tam tikros visuomenės grupės.

„Vaxxers“

Knygos viršelis/Knyga „Vaxxers“
Knygos viršelis/Knyga „Vaxxers“

2020 metų sausio 1 dieną Oksfordo universiteto vakcinologijos profesorė Sarah Gilbert perskaitė pranešimą apie keturis žmones, Kinijoje užsikrėtusias keista pneumonijos forma. Taip prasidėjo vakcinos „AstraZenneca“ kūrimas – po mažiau nei 12 mėnesių pasaulyje jau buvo galima skiepytis šia vakcina ir išgelbėti milijonus gyvybių nuo COVID-19. Knyga „Vaxxers“ suteikia unikalų žvilgsį į tai, kaip vyko vakcinų lenktynės ir kaip per rekordiškai trumpą laiką jos buvo sukurtos. Kartu ji pasakoja, kaip mokslas padeda kovoti su pandemija bei kaip gali padėti išvengti kitų pandemijų, jeigu jos kiltų.

„Maras“ („Plague“)

Knygos viršelis/Knyga „Maras“
Knygos viršelis/Knyga „Maras“

Nors kultinė knyga išleista dar 1947 metais, šios pandemijos metu pasaulyje ji tapo tokia paklausi, kad leidėjai suskubo naujiems Alberto Camuso knygos leidimams. Net ir praėjus daugiau nei 70 metų šioje knygoje pateikiamos refleksijos yra aktualios ir šiandien. Kaip rašoma knygos anotacijoje, kūrinys skaitytoją nukelia į Orano miestą Alžyre, kuriame dėl ligos ir uždelstos valdžios reakcijos įvedamas karantinas – mirties akivaizdoje žmonės išbando savo vienybę, tikėjimą ir būties prasmingumą. Šią knygą į lietuvių kalbą yra išvertusi Rožė Jankevičiūtė, o išleidusi leidykla „Baltos lankos“.

„Populism“

Knygos viršelis/Knyga „Populism“
Knygos viršelis/Knyga „Populism“

Istorikui Michaelui Burleighui COVID-19 laikotarpis, kai pasaulis tapo suvaržytas, tėra dar vienas populizmo planetoje raidos etapas. Knygos autorius, nagrinėjantis populizmo užuomazgas, sako, kad COVID-19 kai kuriems populiariems pasaulio populistams sukėlė nemažai problemų, nes pandemijos akivaizdoje žmonės atsigręžė į ekspertus. Vis dėlto, pasak istoriko, nepaisant Donaldo Trumpo pralaimėjimo, pasaulis yra ant slenksčio, kuriame gali atsirasti naujo etapo postpopulistų, kurie dėl savo tikslų geba puikiai žongliruoti įtaka.

„The Covid Consensus“

Knygos viršelis/Knyga „The Covid Consensus“
Knygos viršelis/Knyga „The Covid Consensus“

Knygos autorius Toby Greenas savo knygoje nagrinėja politinius paradoksus, kurie kilo COVID-19 pandemijos metu. Knygoje jis teigia, kad atsakas į susiklosčiusią situaciją nebuvo racionalus. Autorius sako, kad griežto karantino scenarijai galėjo daug ką įtikinti, tačiau kartu tai tapo pražūtimi jauniems bei nepasiturintiems žmones, kurie neturėjo galimybės dirbti namuose. Tad šioje knygoje skaitytojai gali pažvelgti į kitą pandemijos pusę – kaip ribotas galimybes gauti išsilavinimą turintys žmonės, kurie neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu, gyvena šiuo laikotarpiu.

„Summer“

Knygos viršelis/Knyga „Summer“
Knygos viršelis/Knyga „Summer“

Tai ketvirtoji rašytojos Ali Smith knygų serijos, pavadintos metų laikais, dalis. Kartu tai vienas pirmųjų grožinės literatūros kūrinių, kuriame buvo apmąstytas pasaulis COVID-19 laikotarpyje. Kitose šios serijos knygose Ali Smith taip pat nevengia apkalbėti aktualių tuomečių įvykių, pavyzdžiui, „Brexit“ nuotaikų Didžiojoje Britanijoje. Knygą „Summer“ leidinys „The Guardian“ yra paskelbęs metų knyga. Lietuvių kalba yra išleistos kitos dvi šios serijos knygos – „Žiema“ ir „Ruduo“. Abi jas vertė Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė, o išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

„The Unequal Pandemic“

Knygos viršelis/Knyga „The Unequal Pandemic“
Knygos viršelis/Knyga „The Unequal Pandemic“

Trys visuomenės sveikatos ir politikos mokslų profesorės – Clare Bambra, Julia Lynch ir Katherine E.Smith – savo knygoje nagrinėja, kodėl COVID-19 pandemija yra nelygybės pandemija. Besiremdamos statistiniais duomenimis, profesorės aiškina, kodėl virusas visus žudo nevienodai bei kodėl visi žmonės patiria skirtingą skurdo lygį. Galiausiai knygoje akcentuojama, kad jei norime, kad nelygybė ateityje nedidėtų, iš šios pandemijos turime išmokti daug pamokų.

„Many Different Kinds of Love“

Knygos viršelis/Knyga „Many Different Kinds of Love“
Knygos viršelis/Knyga „Many Different Kinds of Love“

Michaleas Rosenas nesijautė gerai. Netrukus jam buvo sunku kvėpuoti ir jis buvo išvežtas į ligoninę, kur buvo nustatytas susirgimas COVID-19 virusu. Prasidėjo ilga mėnesius trukusi kova su liga – šešios savaitės komoje, vėliau ilgai sekusi reabilitacija. Visą laiką ligoninėje šalia Michaelo lovos stovėjo sąsiuvinis, kuriame slaugytojos jam rašė palaikymo laiškus. „Many Different Kinds of Love“ – tai šio vyro pasakojimas, kaip jis išgyveno COVID-19 ir pradėjo naują gyvenimo etapą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius