-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Top50: perkamiausios visų laikų knygos

2010 metais „Google Books“ skelbė, kad iš viso pasaulyje yra išleista beveik 130 mln. knygų. Dabar kasmet išleidžiama daugiau nei 2 mln. knygų. Ši konkurencija lemia tai, kad tik nedaugelis puikių knygų buvo parduotos dešimtimis ar šimtais milijonų egzempliorių, portale „Business Insider“ rašo Katherine Fiorillo.
Perkamiausios visų laikų knygos
Perkamiausios visų laikų knygos / Knygų viršeliai, 15min montažas

Ji pabandė sudaryti perkamiausių visų laikų knygų sąrašą. Į šį sąrašą neįtraukti religiniai tekstai – Biblija, Koranas. O remtasi leidyklų pateiktais duomenimis, publikacijomis žiniasklaidoje, platintais pranešimais spaudai.

Sąraše esančios knygos apima daugelį literatūros žanrų – nuo savipagalbos knygų iki siaubo romanų ar kūrinių, kalbančių apie Visatos prigimtį.

Įdomu ir svarbu yra tai, kad beveik visi šiame Katherine Fiorillo sudarytame sąraše išskirti kūriniai yra išversti į lietuvių kalbą. Šalia knygos pavadinimo rasite apytikslį parduotų egzempliorių skaičių bei trumpą knygos aprašymą.

Kviečiame susipažinti su šiomis knygomis.

50 vieta. Josteino Gaarderio „Sofijos pasaulis“

  • Parduota 30 mln. egzempliorių

Tai romanas apie filosofijos istoriją. Kaip rašoma knygos anotacijoje, autorius suderino nesuderinamus dalykus: filosofijos mokslo raidą apvilko romano rūbu, sukurdamas įtraukiančią, lavinančią, mąstyti skatinančią kelionę pas didžiausius pasaulio mąstytojus. Knyga pirmą kartą išleista 1991 metais.

49 vieta. Khaledo Hosseinio „Bėgantis paskui aitvarą“

  • Parduota: 31,5 mln. egzempliorių

Kaip rašoma anotacijoje, romanas prasideda išraiškinga afgano, tapusio amerikiečiu, istorija. Amiras, pasiturinčio Kabulo prekybininko sūnus, persikelia į Kaliforniją ir sėkmingai pradeda rašytojo karjerą. Tačiau jo sąžinę atkakliai persekioja vienas vaikystės epizodas: Amiras išduoda savo geriausią draugą Hasaną, ir šis žiauriai sumušamas vietinių piktadarių. Nūnai Amerikoje gyvenantis Amiras, sužinojęs, kad talibai nužudė Hasaną ir jo žmoną, susirūpina dėl jų vergaujančio sūnaus likimo. Romanas pirmą kartą išleistas 2003 metais.

48 vieta. Jeffrey Archerio „Kainas ir Abelis“

  • Parduota: 33 mln. egzempliorių

Nuošalioje Slanimo pamiškėje ir prašmatnioje Masačusetso ligoninėje tą pačią 1906-ųjų dieną gimę berniukai neturi nieko bendra. Vienas jų yra tarsi atliekama burna medžioklio trobelėje, antras – garbingos ir turtingos Bostono bankininkų dinastijos paveldėtojas. Kaip rašoma anotacijoje, įnoringas likimas kelis sykius perkryžiuoja Viljamo Kaino ir Abelio Rosnovskio gyvenimo kelius ir įžiebia šešis dešimtmečius trukusią neapykantą. Knyga pirmą kartą išleista 1979 metais.

Anne Frank muziejaus nuotr./Anne Frank mokyklos suole
Anne Frank muziejaus nuotr./Anne Frank mokyklos suole

47 vieta. Anne Frank „Dienoraštis“

  • Parduota: 35 mln. egzempliorių

Tai vienas iškalbingiausių ir labiausiai jaudinančių Holokausto liudijimų. Slapstydamasi nuo nacių su šeima ir draugais Amsterdame, Ana rašė dienoraštį nuo 1942 m. iki 1944 m. Kaip rašoma anotacijoje, Anos dienoraštis – ne vien Holokausto liudijimas, bet ir mergaitės brendimo, jos nepalaužiamo optimizmo ir tikėjimo pačiu gyvenimu istorija. Šis dienoraštis – sukrečiantis argumentas, kur veda prietarai, nepakanta ir akla neapykanta, kai neduodamas atsakas, kai elgiamasi be atodairos. Knyga pirmą kartą išleista 1947 metais.

46 vieta. Wayne'o W.Dyero „Your Erroneous Zones“

  • Parduota: 35 mln. egzempliorių

Tai savipagalbos žanro knyga, kuri skaitytojus skatina mesti iššūkį sau – atsisakyti netinkamo elgesio ir mąstymo bei taip pasiekti didesnę laimę. Kartu šis kūrinys skatina įveikti baimę, nerimo jausmą, savęs žeminimą. Autorė, norėdama įkvėpti skaitytojus, kūrinyje pateikia daug pavyzdžių, kurių pagalba demonstruoja, kaip neigiamo mąstymo pakeitimas gali pagerinti tiek savijautą, tiek ir kasdienio gyvenimo kokybę.

45 vieta. Nikolajaus Ostrovskio „Kaip grūdinosi plienas“

  • Parduota: 36 mln. egzempliorių

Ši knyga – tai išgalvoto asmens autobiografija, kuri dažnai vadinama socialistiniu realizmu. Klasika tapęs rusų literatūros kūrinys pirmą kartą išleistas 1932 metais ir pasakoja Pavelo istoriją – kaip jis kovojo su bolševikais, kalba apie jo žygius pilietiniame kare ir bandymą atsigauti po patirtų sužalojimų, kurie jį pavertė tik tvirtesniu.

„Scanpix“/AP nuotr./Danas Brownas
„Scanpix“/AP nuotr./Danas Brownas

44 vieta. Dano Browno „Angelai ir demonai“

  • Parduota: 39 mln. egzempliorių

Senovinė iliuminatų organizacija, vėl iškilusi iš istorijos užmaršties, vykdo priesaką atkeršyti Katalikų bažnyčiai. Naujas ir labai galingas ginklas, kurį sukūrė CERN mokslininkai, gali įstumti žmones į dvasinę tuštumą ir pasmerkti jų sielas amžinai kančiai, nes protui progresuojant sparčiau už dvasią, gėriui ir žmogiškumui lieka vis mažiau vietos. Štai į tokį įvykių verpetą įmetamas skaitytojas. Knyga pirmą kartą išleista 2000 metais.

43 vieta. V.C.Andrews „Palėpės gėlės“

  • Parduota: 40 mln. egzempliorių

Gotikinio stiliaus romanas, pirmą kartą išleistas 1979 metais. Knyga buvo du kartus ekranizuota – 1987 metais ir 2014 metais. Tai viena iš V.C.Andrews kurtos kūrinių serijos dalių. Visas knygos veiksmas – tai vienos šeimos, Dolangendžerių, istorija.

42 vieta. Harper Lee „Nežudyk strazdo giesmininko“

  • Parduota: 40 mln. egzempliorių

Romanas pilnas šviesaus liūdesio ir tylaus džiaugsmo, kuriuos žmogui atneša sąžiningumas ir tolerancija, o atima žiaurumas ir prietarai. Nors vaizduojami įvykiai yra tarsi toli nuo mūsų, autorės išpažįstamos vertybės aktualios visiems žmonėms, kad ir kokiame pasaulio kampelyje jie gyventų. Štai taip kūrinys pristatomas anotacijoje. Knyga pirmą kartą išleista 1960 m., jau po metų gavo prestižinę Pulitzerio premiją.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Harper Lee
AFP/„Scanpix“ nuotr./Harper Lee

41 vieta. Carlo Sagano „Cosmos“

  • Parduota: 40 mln. egzempliorių

Tai negrožinės literatūros knyga, kalbanti apie visatą. Jos autorius – astronomas, Pulitzerio premijos laureatas – pasakoja, kaip per 14 mlrd. metų vyko kosminė evoliucija, apie gyvybės Žemėje užuomazgas, nagrinėja biologijos, chemijos, astronomijos paslaptis. JAV Kongreso biblioteka šią knygą yra įtraukusi tarp 88 kūrinių, kurie formavo Ameriką. Knyga pirmą kartą išleista 1980 metais.

40 vieta. Elberto Hubbardo „A Message to Garcia“

  • Parduota: 40 mln. egzempliorių

Esė, kuri savyje turi stiprią motyvuojančią žinią. Šis pasakojimas paremtas išgalvoto kareivio pabėgimo istorija. Neretai šis kūrinys naudojamas verslo pasaulyje kaip motyvacinė, darbuotojų įkvėpimo priemonė siekti savo užsibrėžtų tikslų, ieškoti naujų galimybių ir nepasiduoti pusiaukelėje. Knyga pirmą kartą buvo išleista 1899 metais.

39 vieta. Richardo Bacho „Džonatanas Livingstonas Žuvėdra“

  • Parduota: 40 mln. egzempliorių

Kaip rašoma knygos pristatyme, ši istorija skirta žmonėms, kurie klauso savo širdies ir kuria taisykles patys, žmonėms, kurie mėgaujasi siekdami tobulybės, net jei tobulas darbas skirtas vien sau, žmonėms, kurie supranta, jog gyvenimas ir pasaulis – toli gražu ne vien tai, ką regi akys. Alegorinis pasakojimas pirmą kartą išleistas dar 1970 metais.

38 vieta. J.P. Donleavy'aus „The Ginger Man“

  • Parduota: 45 mln. egzempliorių

Knygos istorija sukasi aplink amerikietį, kuris studijuoja koledže Dubline, Airijoje. Skaitytojai įtraukiami į istoriją, kurioje negalioja jokios moralės ribos, vyrauja girtuokliavimas, nežabotos linksmybės. 1955 metais pasirodęs romanas buvo uždraustas Airijos ir Jungtinių Valstijų skaitytojams, to priežastis – knyga laikyta nepadoria. Žinoma, tokį sprendimą lėmė ir tai, kad knygoje apstu seksualinio pobūdžio turinio.

37 vieta. Beatrix Potter „Pasaka apie triušį Petriuką“

  • Parduota: 45 mln. egzempliorių

Tai linksma istorija apie triušį Petriuką ir jo brolius: Šleputį, Niūrutį, Pūkuodegį. Broliai buvo paklusnūs triušiukai ir klausė mamos. Petriukas buvo smalsus triušiukas ir papuldavo į įvairias istorijas. Kaip rašoma anotacijoje, kartą Petriuko vos nesučiupo ponas Makregoras, nes Petriukas įsmuko į jo daržą paskanauti įvairių daržo gėrybių. Knyga pirmą kartą išleista 1902 metais.

benettontalk.com/nuotr./Rašytojas G.G.Marquez
benettontalk.com/nuotr./Rašytojas G.G.Marquez

36 vieta. Gabrielio García Márquezo „Šimtas metų vienatvės“

  • Parduota: 47 mln. egzempliorių

Romane pasakojama Buendijų šeimos ir jų įkurto Makondo miesto šimto metų istorija – nuo įkūrimo iki tragiškos pabaigos. Kiekviena iš septynių Buendijų kartų į pasaulį atsineša savo lemtį, patiria savus džiaugsmus, kovoja su savais demonais. Jų visų likimai yra neišvengiamai susiję ir persipynę, formuojantys ne tik žmones, bet ir gimtąjį miestą, augantį ir besikeičiantį kartu su savo įkūrėjais. Autoriui šlovę atnešęs romanas pirmą kartą išleistas 1967 metais.

35 vieta. Richardo Adamso „Watership Down“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Tai pasakojimas apie grupę triušių, kurie yra priversti palikti savo namus ir leisti į kelionę po Anglijos kaimus. Nors šie personažai yra gyvūnai, knygoje jie vaizduoji kaip turintys savo kultūrą, kalbą, mitologiją. Iš pradžių šią knygą atsisakė leisti bent keli leidėjai, tačiau jai galiausiai išvydus dienos šviesą, kūrinys pelnė daugybę apdovanojimų, buvo adaptuotas kino ekranams. Knyga pirmą kartą išleista 1972 metais, o praėjus 25 metams autorius išleido šios istorijos tęsinį.

34 vieta. Johnstono McCulley'aus „Zoro ženklas“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Tai pirmą kartą 1919 metais išleistas romanas apie legendinį kaukėtą personažą Zoro. Knyga yra tarsi didelis nuotykis, kuriame persipina simpatiško veikėjo, primenančio Robiną Hudą, sąmojis, nepriklausomos meilės siekis, nusikaltimai ir kova dėl teisingumo.

VIDEO: TOP 18: kokias knygas pasirinkti vasaros atostogoms?

33 vieta. Johannos Spyri „Heida“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Šveicarijos rašytojos knyga apie kalnų mergaitę Heidą – tai klasika, žinoma visame pasaulyje. Kaip rašoma anotacijoje, pagrindinė veikėja Heida spinduliuoja gėrį, savo nuoširdumu ir gyvenimo džiaugsmu veikia kitus. Kartu tai himnas Alpių gamtai, kuri žmogų ir džiugina, ir gydo, ir taurina jo sielą. Tai knyga, kurioje geram žmogui atlyginama, kurioje nugali meilė ir dora. Knyga pirmą kartą išleista 1881 metais.

32 vieta. Jacko Higginso „The Eagle Has Landed“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Fantastinio siužeto istorinis romanas, kuriame skaitytojas nukeliamas į Antrąjį pasaulinį karą. Čia nacių vadas Adolfas Hitleris įsako savo pajėgoms pagrobti britų lyderį Winstoną Churchillį, taip tikėdamasis sustabdyti sąjungininkus. Šis šnipų trileris išsiskiria meistrišku pasakojimu ir veiksmo vystymu, kai iki paskutinio knygos puslapio išlaikoma aukščiausio lygio intriga. Knyga pirmą kartą pasirodė 1976 metais.

31 vieta. Shere Hite „The Hite Report“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Knyga, kuri tik pasirodžiusi 1976 metais akimirksniu tapo tarptautiniu bestseleriu. Tai knygos autorės moterų seksualumo tyrimas. S.Hite iš viso apklausė per 100 tūkst. moterų, kurių amžius svyruoja nuo 14 iki 78 metų, apie jų seksualines patirtis. Tad ši knyga yra studija su daug statistinių duomenų, bet kartu ir papasakotų situacijų, kartais ir komiškų, apie tai, kaip galima patirti malonumą.

30 vieta. Charleso Monroe Sheldono „In His Steps“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Tai religinio pobūdžio pasakojimas, kuriame keliamas pagrindinis klausimas – ką darytų Jėzus? Istorija sukasi aplink keturis miestiečius, kurie prieš imdamiesi kokių nors veiksmų, kelia anksčiau minėtą klausimą. Knyga pasirodė 1896 metais, tad juokeliai, kurie naudojami knygoje, gali nepritapti prie šių dienų skaitytojo skonio ir pasaulio supratimo. Kita vertus, šis kūrinys skatina gyvenime nepamiršti moralės, empatijos ir tikėjimo.

Wikipedia nuotr./Vladimiras Nabokovas, 1960 metai
Wikipedia nuotr./Vladimiras Nabokovas, 1960 metai

29 vieta. Vladimiro Nabokovo „Lolita“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Knygoje „Lolita“ pasakojama apie estetą ir romantiką literatūros profesorių Humbertą, kuris jaučia neįveikiamą aistrą vos į paauglystę įžengusiai mergaitei. Lolita – dvylikametė nimfetė, šilkinės odos ir pašėlusio charakterio paauglė, kurią galiausiai pražudo Humberto meilė. Tiesa, ta meilė pražudo ir jį patį. Knyga pirmą kartą išleista 1955 metais.

28 vieta. Louise L.Hay „Pamilk save ir būk laimingas“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Šioje knygoje autorė, pasakoja apie mąstysenos ir fizinių negalavimų ryšius. Į knygą ji įtraukė unikalų savo sudarytą ligų ir mentalinių jų priežasčių sąrašą bei pateikia daug patarimų. Remdamasi savo asmenine patirtimi, autorė moko, jog įmanoma iš pagrindų pakeisti savo gyvenimą ir susikurti gerovę, kad ir kokia prasta būtų esama padėtis. Štai taip anotacijoje pristatoma ši savipagalbos knyga. Ji pirmą kartą buvo išleista 1984 metais.

27 vieta. E.B.White'o „Šarlotės voratinklis“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Mažasis Vilburis – jaukus rausvas paršelis, kurį išgelbėjo drąsi ir gyvūnus mylinti mergaitė Fernė. Tačiau Fernė negali viso gyvenimo praleisti tvarte kartu su Vilburiu, jai reikia ir į mokyklą, ir pas kitus vaikus. Paršelis ima jaustis vienišas – kas taps jo draugu? Kaip rašoma anotacijoje, tai istorija visai šeimai apie tikrą draugystę, galinčią ne tik pakeisti gyvenimą, bet ir išgelbėti gyvybę. Knyga pirmą kartą išleista 1952 metais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Umberto Eco
AFP/„Scanpix“ nuotr./Umberto Eco

26 vieta. Umberto Eco „Rožės vardas“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Tai pirmasis italų mokslininko semiotiko, meno teoretiko Umberto Eco romanas, kurio šlovės ir populiarumo nepranoko nė vienas kitas jo kūrinys. Romano veiksmas vyksta 1327 metais Šiaurės Italijos kalnuose stūksančiame vienuolyne. Prisidengęs detektyvine fabula, autorius įtraukia skaitytoją į filosofines diskusijas, teologinius debatus, į sudėtingą XIV amžiaus gyvenimą su realiais ir išgalvotais veikėjais. Knyga pirmą kartą išleista 1980 metais.

25 vieta. Annos Sewell „Juodasis gražuolis“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Tai visame pasaulyje žinomas ir skaitytojų pripažintas autorės kūrinys apie nepaprastą žirgo gyvenimą XIX a. Anglijoje. Skaitytojas iš žirgo pasakojimo sužino netikėtų ir įdomių dalykų apie to meto aplinką ir žmonių gyvenimą, o šviesi knygos pabaiga sukelia daug jautrių minčių apie žmogaus ir gyvūno ryšį. Knyga pirmą kartą išleista 1877 metais.

24 vieta. L.M.Montgomery „Anė iš Žaliastogių“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

Kaip rašoma knygos anotacijoje, kai Marilė pirmąkart išvydo Anę Šerli – strazdanotą raudonplaukę mergaitę ne pačia dailiausia suknele, tikrai negalvojo, kad greitai ši nuolat į kurioziškas situacijas įsivelianti keistuolė ištirpdys ne itin jautrią jos širdį. Tačiau Anės nepamilti neįmanoma – jos atvirumas pasauliui, turtinga vaizduotė ir aplinkiniams šypseną kelianti mažoms mergaitėms nebūdinga iškalba abejingų nepalieka. Knyga pirmą kartą išleista dar 1908 metais.

VIDEO: „Gyvenimo knygos“. Kaip atrasti dėmesio vertas knygas anglų kalba? Pasakoja B.A.Grigas

23 vieta. Benjamino Spocko „The Common Sense Book of Baby and Child Care“

  • Parduota: 50 mln. egzempliorių

1946 metais išleistoje knygoje amerikiečių pediatras pateikia visą reikalingą informaciją tėvams – nuo kūdikio maitinimo iki patarimų, kaip suteikti pirmąją pagalbą. Vien per pirmą pusmetį, kai knyga buvo pradėta prekiauti, jos parduota per pusę milijono egzempliorių. Vėliau sekė atnaujintas knygos leidimas, kuriame buvo sudėta tuo metu naujausia informacija apie vaikų ir kūdikių priežiūrą – šis atnaujintas leidimas pasirodė 1957 metais.

22 vieta. Erico Carle'aus „Labai alkanas vikšrelis“

  • Parduota: 55 mln. egzempliorių

Tai graži ir smagi istorija, kuri jau daugybę metų stebina viso pasaulio mažylius. Iš kiaušinėlio išsirita mažas ir be galo alkanas vikšrelis. Jis kremta be atokvėpio įvairiausius skanumynus. Toks alkanas jis ne šiaip sau – vikšrelis ruošiasi tapti nuostabiu drugeliu. Štai taip pristatoma knyga anotacijoje. Kūrinys pirmą kartą išleistas 1969 metais.

wikipedia.org nuotr./Jerome Davidas Salingeris
wikipedia.org nuotr./Jerome Davidas Salingeris

21 vieta. J.D.Salingerio „Rugiuose prie bedugnės“

  • Parduota: 65 mln. egzempliorių

Kūrinys, kuris skaitytojams, greičiausiai, neatsiejamas nuo paauglystės. Kaip rašoma knygos anotacijoje, romane subtiliai vaizduojamas paauglio dvasinis pasaulis, jo individualistinis protestas prieš rutiną, taisykles, miesčionišką konformizmą šeštojo dešimtmečio Niujorke. Pagrindinis romano herojus turi savitą teisės ir dorovės sampratą, kalba autentiška savo laikmečio kalba, stovi atskirai nuo savosios civilizacijos, nors atvirai prieš ją ir nemaištauja. Stiliui būdingas liūdesio ir humoro junginys. Kūrinys pirmą kartą išleistas 1951 metais.

20 vieta. Paulo Coelho „Alchemikas“

  • Parduota: 65 mln. egzempliorių

Knygoje pasakojama apie jauną Andalūzijos piemenį Santjagą, kuris palieka gimtuosius namus Ispanijoje ir iškeliauja į Egiptą, tikėdamasis ten surasti lobį. Keliaudamas jis sutinka paslaptingą alchemiką, atranda gyvenimo ir sėkmės paslaptis, pasiekia savo svajonę ir sutinka didžiąją meilę. Tai viena garsiausių autoriaus knygų, o ji pirmą kartą išleista 1996 metais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.K.Rowling
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./J.K.Rowling

19 vieta. J.K.Rowling „Haris Poteris ir Azkabano kalinys“

  • Parduota: 65 mln. egzempliorių

Kaip rašoma knygos anotacijoje, Haris Poteris su savo geriausiais draugais Roniu ir Hermiona nekantriai laukė trečiųjų mokslo metų Hogvarsto burtų ir kerėjimo mokykloje.Tačiau visi mokiniai išsigandę ir susirūpinę. Mat iš Azkabano, burtininkų kalėjimo, pabėgo baisus nusikaltėlis, o mokyklą nuo jo saugo dar baisesni sargai. Tai trečia serijos apie Harį Poterį knyga. Pirmą kartą ji išleista 1999 metais.

18 vieta. J.K.Rowling „Haris Poteris ir Fenikso brolija“

  • Parduota: 65 mln. egzempliorių

Penkta serijos apie Harį Poterį dalis. Kaip rašoma kūrinio anotacijoje, pra­si­de­da penktie­ji moks­lo me­tai Hog­vart­so bur­tų ir ke­rė­ji­mo mo­kyk­lo­je. Ha­ris ne­ga­li supras­ti, ko­dėl Ro­nis ir Her­mio­na sla­pu­kau­ja. Tai, ką per tuos me­tus pa­tirs ir su­ži­nos Ha­ris, ap­vers vi­są jo gyveni­mą. Knyga pirmą kartą išleista 2005 metais.

17 vieta. J.K.Rowling „Haris Poteris ir Ugnies taurė“

  • Parduota: 65 mln. egzempliorių

Ketvirtoji knyga apie Harį Poterį ir jo draugus. Ji pasakoja apie ketvirtus mokslo metus Hogvartso burtų ir kerėjimo mokykloje. Per juos nutinka daug įdomių dalykų. Svarbiausias metų įvykis – Burtų trikovės turnyras, o lemtingiausias – tamsos valdovo Voldemorto sugrįžimas. Be to, Haris su Roniu ima domėtis mergaitėmis, ir iš to kyla daug smagių nesusipratimų. Knyga pirmą kartą išleista 2000 metais.

16 vieta. J.K.Rowling „Haris Poteris ir Mirties relikvijos“

  • Parduota: 65 mln. egzempliorių

Paskutinė, septintoji, serijos apie Harį Poterį dalis. Joje J.K.Rowling atsakė į visus klausimus, kurie iki tol nedavė ramybės skaitytojams, ir atskleidė visas magiškas paslaptis. Pašėlęs knygos tempas ir neslūgstanti įtampa neša pasakojimą į lemiamą Hario dvikovą su Voldemortu. Pagal visas serijos knygas yra sukurti kino filmai, kurie sulaukė daug susidomėjimo visame pasaulyje. Pirmą kartą ši knyga buvo išleista 2007 metais.

VIDEO: Knygų TOP10: keisti pasauliai, karo siaubai, S.Parulskis ir muzikos magija

15 vieta. J.K.Rowling „Haris Poteris ir Netikras princas“

  • Parduota: 65 mln. egzempliorių

Šešta serijos apie Harį Poterį dalis. Joje Haris vėl atostogauja pas Durslius. Ramybės neduoda sunkios mintys: mylimo krikštatėvio Sirijaus mirtis, žiaurus mūšis su Valdovu Voldemortu. Ir štai, sėdėdamas savo kambaryje, Haris nekantriai laukia apsilankant Hogvartso direktoriaus. Kodėl profesorius Dumbldoras kaip tik dabar nutarė jį aplankyti? Kokie neatidėliotini reikalai jį veja iki mokslo metų pradžios likus keletui savaičių? Knyga pirmą kartą išleista 2005 metais.

14 vieta. J.K.Rowling „Haris Poteris ir paslapčių kambarys“

  • Parduota: 77 mln. egzempliorių

Tai antra istorijos apie Hąrį Poterį dalis. Anotacijoje kūrinys pristatomas taip: Hogvarste nauji pavojai ir naujos mįslės. Kažkas atidarė Paslapčių kambarį, apipintą šiurpiomis legendomis, ir iš ten ištrūkęs monstras keletą mokinių sustingdo į akmenį. Mokyklai gresia uždarymas, iš jos pašalinamas Dumbldoras, suimamas Hagridas. Tačiau Hariui su Roniu pavyksta atskleisti Paslapčių kambario paslaptis, nugalėti baisiųjų įvykių kaltininką ir – laimėti Grifų Gūžtai keturis šimtus taškų. Taip baigiasi antri mokslo metai Hogvarsto burtų ir kerėjimo mokykloje. Knyga pirmą kartą išleista 2001 metais.

13 vieta. Dano Browno „Da Vinčio kodas“

  • Parduota: 80 mln. egzempliorių

Garsusis romanas, sulaukęs didžiulio dėmesio visame pasaulyje, savo tematika ir įdomybių gausa vienus pakeri, kitus apstulbina, bet abejingų nepalieka. Anotacijoje pristatoma, kad viešėdamas Paryžiuje simbolių tyrinėtojas Robertas Lengdonas iš Harvardo universiteto sulaukia netikėto naktinio skambučio. Muziejuje nužudytas pagyvenęs Luvro kuratorius, o šalia jo kūno rastas keistas šifras. R.Lengdonas ir talentinga kriptologė Sofi Nevė sprendžia painias mįsles: juos pribloškia Da Vinčio darbuose atrastos paslėptos užuominos, kurias mato visi, tačiau jų prasmę tapytojas sumaniai įslaptino. Knyga pirmą kartą išleista 2003 metais.

VIDEO: „Gyvenimo knygos“. Paulius Gritėnas – apie įsiminusius skaitinius, filosofiją, grafinius romanus ir knygų prasmę

12 vieta. Carlo Collodi „Pinokio nuotykiai“

  • Parduota: 80 mln. egzempliorių

XIX a. pabaigoje sukurta Pinokio istorija šiandien yra grožinės literatūros kūrinys, bene daugiausia verstas į kitas kalbas. Kaip teigiama anotacijoje, tai nesenstanti, daugiaprasmė apysaka-pasaka vaikams apie komiškus medinės lėlės nuotykius. Lengvai atpažįstama vaiko elgsena čia įgyja simbolinę reikšmę, o dinamiškas siužetas slepia pamokymus, kaip tapti tikru berniuku. Pirmą kartą ši istorija išleista dar 1883 metais.

11 vieta. Henry Riderio Haggardo „She: A History of Adventure“

  • Parduota: 83 mln. egzempliorių

Anglų rašytojo romanas pirmą kartą išleistas 1887 metais, prieš tai žurnale „The Graphic“ leidžiant jį atskiromis dalimis. Tad dar prieš pasirodant knygai ji jau buvo labai laukiama. Tai pasakojimas apie kelionę į Afrikos žemyną, kur keliautojo laukė netikėti nuotykiai. O šiame pasakojime nestinga mitų, legendų bei įvykių, kurie persipina su fantazija.

10 vieta. C.S.Lewiso „Liūtas, ragana ir drabužių spinta“

  • Parduota: 85 mln. egzempliorių

Knyga, žadanti nepaprastą nuotykį. Kaip rašoma knygos anotacijoje, keturi vaikai – Piteris, Susana, Edmundas ir Liusė – apžiūrinėdami seną namą, randa duris, vedančias į paslaptingą pasaulį – Narniją. Tai nuostabus kraštas, kuriame gyvena kalbantys gyvūnai, kentaurai ir milžinai. Tačiau ramios Narnijos dienos jau praeityje, – ją pavergusi Baltoji ragana. Vaikai turi padėti liūtui Aslanui išvaduoti šalį iš ledo kerų. Pirmą kartą ši istorija išleista 1950 metais.

9 vieta. Cao Xueqino. „Dream of the Red Chamber“

  • Parduota: 100 mln. egzempliorių

Tai vienas iš keturių didžiųjų klasikinių Kinijos romanų ir yra žinomas kone kiekvienos šalies gyventojo dėl kūrinyje vaizduojamos tradicinio kinų kultūros atspindėjimo. Knyga buvo išleista 1791 metais ir puikiai atspindi, kokiomis nuotaikomis ir kaip šalis gyveno XVIII amžiuje. Be to, šiame kūrinyje skaitytojai sutinka daugiau nei 400 personažų. Manoma, kad ši knyga yra bent iš dalies paremta autoriaus biografinėmis detalėmis ir nėra vien tik išgalvotų asmenų gyvenimo atpasakojimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./J.R.R.Tolkienas
AFP/„Scanpix“ nuotr./J.R.R.Tolkienas

8 vieta. J.R.R.Tolkieno „Hobitas“

  • Parduota: 100 mln. egzempliorių

Knyga, kurios dėka gimė „Žiedų valdovas“. Abu šie kūriniai turi milijonus gerbėjų visame pasaulyje, kuriuos vienija tiek knygos, kino filmai, tiek ir J.R.R.Tolkieno kūrybos gerbėjų klubai. Kaip rašoma knygos anotacijoje, iš pradžių autorius knygą apie hobito Bilbo ir nykštukų kelionę bei kovą su slibinu Smogu rašė tik savo vaikams, tačiau „Hobitu“ susižavėjo ne tik vaikai, paaugliai, bet ir suaugusieji. Knyga pirmą kartą išleista 1937 metais.

7 vieta. Agathos Christie „Ir tada nebeliko nė vieno“

  • Parduota: 100 mln. egzempliorių

Šis sąrašas negali apsieiti be detektyvų karalienės. Kaip rašoma detektyvinės knygos anotacijoje, dešimt kviestinių svečių pateko į salą-spąstus ir tapo velniško žudiko aukomis. Pirmasis svečias buvo nunuodytas tuoj pat po pietų. Antrasis tiesiog neprabudo ryte, kai smūgiu į galvą buvo užmuštas senasis generolas, svečiai suvokė, kad žudikas yra vienas iš jų. Po kiekvieno nužudymo jų skaičius mažėjo, o siaubas didėjo. Argi nėra jokios išeities? Trileris pirmą kartą išleistas 1939 metais.

wikimedia.org nuotr./Anglų rašytoja Agatha Christie (1890–1976)
wikimedia.org nuotr./Anglų rašytoja Agatha Christie (1890–1976)

6 vieta. Roberto Badeno-Powello „Scouting for Boys“

  • Parduota: 100 mln. egzempliorių

Skautų organizacijos įkūrėjo, anglų karininko knyga, skirta visiems, kurie nori ugdyti karinius, sekimo įgūdžius. Ši knyga taip pat papildyta autoriaus pastebėjimais, patarimais, pasakojimais iš jo biografijos ir karinės patirties. Įdomu yra tai, kad pirmąjį knygos leidimą autorius pats ir iliustravo. Vėliau šis vadovas buvo ne kartą perrašytas kitų autorių. O pirmą kartą knyga išleista 1908 metais.

5 vieta. J.K.Rowling „Haris Poteris ir Išminties akmuo“

  • Parduota: 120 mln. egzempliorių

Tai pirma serijos apie Harį Poterį dalis, kuri atveria duris į nepaprastą jo pasaulį. Kaip rašoma anotacijoje, šioje knygoje pasakojama, kaip jis išmoksta keisčiausių burtų, skraido ant šluotos, žaidžia kvidičą, padeda išperinti slibiniūkštį ir, slepiamas neregimojo apsiausto, leidžiasi į pavojingą žygį. Su dviem ištikimais draugais – Roniu ir Hermiona – Haris eina pasitikti stebuklingos savo lemties. Jam gresia didžiulis pavojus – pavojingiausias visų laikų burtininkas, Tas, Kurio Nevalia Minėti, kėsinasi į jo gyvybę. Knyga pirmą kartą išleista 1997 metais.

4 vieta. Antoine'o de Saint-Exupéry „Mažasis princas“

  • Parduota: 140 mln. egzempliorių

Kūrinio anotacijoje sakoma, kad tai pasakojimas apie berniuką iš kitos planetos ir jo tarpplanetines keliones, o ir sykiu išmintingas pasakojimas apie žmogaus lemtį, draugystę, vienatvę ir vienišumą. Ši knyga nuolat minima tarp mėgstamiausių žmonių knygų ir įvairiuose knygų sąrašuose užima aukštas vietas. Pirmą kartą kūrinys išleistas 1943 metais ir iki dabar yra išverstas į eilę užsienio kalbų.

3 vieta. J.R.R.Tolkieno „Žiedų valdovas“

  • Parduota: 150 mln. egzempliorių

Fantastinės literatūros klasika. Kaip pristatoma knygos anotacijoje, paslaptingas žiedas, parneštas iš tamsa gaubiančių kalnų gelmių, pasirodo turintis baisią galią, todėl nuspręsta jį sunaikinti. Tačiau tai reikia padaryti Mordore, Ugniniame Kalne. Prasideda įspūdingas žygis į kruviną praeitį menančias žemes, kuriose kylantys šešėliai trokšta atsiimti tai, kas priklauso jiems. „Žiedų valdovo“ fantastinė trilogija nukelia į Viduržemę – pasaulį, kuriame gyvena hobitai, elfai, nykštukai ir goblinai. Pirma šios serijos knyga išleista 1954 metais.

Wikimedia Commons nuotr./Rašytojas Ch.Dickensas
Wikimedia Commons nuotr./Rašytojas Ch.Dickensas

2 vieta. Charleso Dickenso „Pasakojimas apie du miestus“

  • Parduota: 200 mln. egzempliorių

Didžioji Prancūzijos revoliucija. Paryžiaus gatvėse įtūžusi minia. Visur aplinkui pavojai. Pusiau anglė pusiau prancūzė Liusė Manet su savo šeima ramiai gyvena Londone. Kadaise išgelbėjusi savo tėvą, ji jaučiasi saugi. Bet ilga kruvina minios ranka pasiekia ir ją bei jos artimuosius. Pavojus kaskart didėja. Nepamirštamoje dramatiškoje Charleso Dickenso knygoje pasakojama apie meilę, ištikimybę, draugystę ir gyvybei kylančią grėsmę. Romane vaizduojamas istorinis lūžis, per kurį epocha keičia epochą. Štai į tokį siužetą įmetamas skaitytojas. O ši knyga išleista 1859 metais.

1 vieta. Miguelio de Cervanteso „Don Kichotas“

  • Parduota: 500 mln. egzempliorių

Tai vienas iš kertinių ne tik pasaulio literatūros, bet ir filosofijos bei gyvenimo būdo kūrinių. Anotacijoje teigiama, kad šmaikšti riterinių romanų parodija liudija neišsemiamą žmogiškosios fantazijos jėgą, galinčią vesti į nematomus tolius, į stebuklingus ir nepaprastus pasaulius. Tai knyga svajotojui, nebijančiam pasinerti į neatrastas sąmonės gelmes, iš kurių gimsta iliuzijos ir stebuklai. Knyga pirmą kartą išleista dar 1605 metais.

VIDEO: Knygų TOP10: kelionės laiku ir ieškant savęs

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius