-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką verta skaityti vasarą: penkios Billo Gateso rekomenduojamos knygos

Milijardierius, „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas yra žinomas kaip aktyvus knygų skaitytojas. Kasmet savo tinklaraštyje jis pasidalina savo rekomendacijomis, kokias knygas verta skaityti šią vasarą. Šie metai nėra išskirtiniai – garsusis filantropas jau paskelbė penkias knygas, į kurias pasaulio skaitytojai turėtų atkreipti dėmesį.
Billas Gatesas
Billas Gatesas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kai sudariau šį penkių knygų sąrašą, kurį jūs galite perskaityti per šią vasarą, pastebėjau, kad kai kurios iš šių knygų yra susijusios su svarbiais ir sunkiais klausimais. Kokie yra genijų bruožai? Kodėl blogi dalykai nutinka geriems žmonės? Iš kur atsirado žmonės ir link kur einame?“ – apie rekomenduojamų knygų penketuką savo tinklaraštyje gatesnotes.com rašo B.Gatesas.

Jis taip pat pabrėžia, kad beveik visos šios knygos yra nedidelės apimties, tačiau, nepaisant to, jos yra įdomios ir vertos skaitytojų dėmesio.

Tad ką šią vasarą rekomenduoja skaityti B.Gatesas?

VIDEO: Ką verta skaityti vasarą: penkios Billo Gateso rekomenduojamos knygos

„Manau Leonardas Da Vinčis buvo vienas įdomiausių kada nors gyvenusių žmonių. Nors šiandien jis yra geriau žinomas kaip dailininkas, bet Leonardas buvo susidomėjęs labai įvairiais dalykais – nuo žmogaus anatomijos iki teatro. Rašytojas Walteris Isaacsonas atliko puikų darbą, sutelkė svarbiausias šio kūrėjo gyvenimo detales ir paaiškino, kas jį padarė tokiu išskirtiniu“, – apie Walterio Isaacsono knygą „Leonardas Da Vinčis“ rašo B.Gatesas.

Knygos viršelis/W.Isaacsono knyga „Leonardas Da Vinčis“
Knygos viršelis/W.Isaacsono knyga „Leonardas Da Vinčis“

Knyga šiais metais pasirodė ir lietuvių kalba, ją išleido leidykla „Balto“, o į lietuvių kalbą vertė Vaida Jėčienė, Irmina Domeikienė, Nomeda Berkuvienė, Giedrė Tartėnienė, Aistis Kelertas. Knygos ištrauką lietuvių kalba galite skaityti čia.

Kaip pabrėžia B.Gatesas, tai dar viena dėmesio verta W.Isaacsono parašyta biografija. Anksčiau šis rašytojas pristatė dvi populiarias biografines knygas – apie Albertą Einsteiną ir Steve'ą Jobsą. Pastaroji knyga taip pat išversta ir į lietuvių kalbą.

Kalbėdamas apie tai, kodėl blogi dalykai nutinka geriems žmonėms, B.Gatesas mintyje turėjo Kate Bowler gyvenimo istoriją, kurią ji pati užrašė prisiminimų knygoje „Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved“.

„Kai profesorei Bowler buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos storosios žarnos vėžys, ji nusprendė išsiaiškinti, kodėl taip nutiko. Ar tai buvo išbandymas jai pačiai ir jo charakteriui?“ – apie knygą kalbėdamas retoriškai klausia B.Gatesas.

Knygos viršelis/Knyga „Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved“
Knygos viršelis/Knyga „Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved“

Pasak jo, šių paieškų rezultatas – jautri, stebinanti ir juokinga prisiminimų knyga apie tikėjimą ir sąlytį su mirtimi.

Belieka pridurti, kad ši knyga – „New York Times“ bestseleris.

Trečia knyga, atsidūrusi B.Gateso akiratyje, yra amerikiečių rašytojo George'o Saunderso „Linkolnas bardo būsenoje“ („Lincoln in the Bardo“). Knygoje aprašoma Abrahamo Lincolno vienuolikmečio sūnaus Willie mirtis, perteikta šimtų pasakotojų lūpomis. Kūrinys praėjusiais metais pelnė prestižinę „Man Booker“ premiją.

„Aš maniau, kad žinau viską, ką man derėtų žinoti apie Abrahamą Lincolną, bet šis romanas privertė mane dar kartą persvarstyti viską apie tam tikrus jo gyvenimo etapus“, – apie knygą sako B.Gatesas.

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./George'as Saundersas
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./George'as Saundersas

Pasak jo, tai viena tų knygų, kurias perskaičius norisi ją aptarti kartu su draugu.

Romaną „Linkolnas bardo būsenoje“ rašytojas G.Saundersas parašė per ketverius metus, tačiau temą kūriniui buvo sugalvojęs dar prieš 20 metų.

B.Gatesas dažnai į savo rekomenduojamų knygų sąrašus įtraukia knygas, kalbančias apie žmonijos prigimtį ar ateitį. Pernai į vasaros skaitinių penketuką jis įtraukė Yuvalo Noaho Harari knygą „Homo Deus“, o šiemet rekomenduoja į rankas paimti Davido Christiano „Origin Story: A Big History of Everything“.

Knygos viršelis/Knyga „Origin Story: A Big History of Everything“
Knygos viršelis/Knyga „Origin Story: A Big History of Everything“

„Davidas sukūrė mano mėgstamiausią visų laikų projektą „Big History“, kuris pasakoja istoriją apie mūsų visatą – nuo Didžiojo sprogimo iki sudėtingų šių dienų visuomenių. Jei dar nesižvalgėte po šį projektą, knyga „Origin Story“ yra puikus įvadas į šią pažintį“, – apie knygą sako B.Gatesas.

Susipažinti su „Big History“ projektu glite paspaudę čia.

B.Gatesas pabrėžia, kad bet kuriuo atveju perskaičius šią knygą bus lengviau suvokti, kokia yra žmonijos vieta visatoje.

Penktąją knygą, kaip rašo pats B.Gatesas, jis visiems rekomendavo perskaityti vos šiai pasirodžius knygynų lentynose. Tai Hanso Roslingo, Olos Rosling ir Annos Rosling Ronnlun knyga „Factfulness“.

„Hansas – puikus pasaulinio lygio gydytojas, kuris mirė praėjusiais metais. Knygoje jis savo pateiktomis žiniomis leidžia suprasti pagrindines gyvenimo taisykles, kaip gyvenimas tampa geresniu ir kur dar turime patobulėti. Be to, jis viską papildo juokingais nutikimais iš savo gyvenimo“, – sako B.Gatesas.

Knygos viršelis/Knyga „Factfulness“
Knygos viršelis/Knyga „Factfulness“

Knygoje H.Roslingas su savo ilgamečiais tyrimų partneriais nagrinėja pasaulyje vykstančius procesus Kaip prisipažįsta B.Gatesas, tai yra viena geriausių jo skaitytų knygų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Penkios knygos, kurias 2017 metais Billas Gatesas skelbia geriausiomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius