Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olga Tokarczuk tapo pirmąja Lenkijos rašytoja, laimėjusia tarptautinę „Man Booker“ premiją

Paskelbtas tarptautinės kategorijos „Man Booker“ premijos laureatas – literatūrinį prizą laimėjo Lenkijos rašytoja Olga Tokarczuk ir jos knyga „Bieguni“ (Flights). Ji tapo pirmąja šios šalies rašytoja, sulaukusia šio prestižinio tarptautinio apdovanojimo.
Olga Tokarczuk
Olga Tokarczuk / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

O.Tokarczuk yra viena perkamiausių Lenkijos rašytojų, pelniusi ne vieną literatūrinį apdovanojimą

Rašytoja tarptautinio įvertinimo susilaukė dėl knygos „Bieguni“ (Bėgūnai), kurioje literatūriniai herojai skrydžių metu leidžiasi į įvairius gyvenimo, likimo apmąstymus.

Tarptautinę „Man Booker“ premiją – 50 tūkst. svarų sterlingų piniginį prizą – O.Tokarczuk pasidalins kartu su knygos „Flights“ vertėja Jennifer Croft.

Į premiją taikėsi šešios knygos, kurios buvo atrinktos į trumpąjį šio literatūrinio prizo knygų sąrašą. Be premijos laimėjusios „Flights“, į prizą taikėsi Prancūzijos rašytojos Virginie Despentes knyga „Vernon Subutex 1“, Pietų Korėjos rašytoja Han Kang, laimėjusi premiją su knyga „Vegetarė“ ir šiemet pretendavo pakartoti šlovę su knyga „The White Book“. Taip pat į trumpąjį sąrašą pateko 2015 metais šį prizą laimėjęs Vengrijos rašytojas László Krasznahorkai su knyga „The World Goes On“, garsus ispanų rašytojas Antonio Muñozas Molina į premiją taikėsi su knyga „Like a Fading Shadow“, kuri balansuoja ties istorinės ir grožinės literatūros žanru, o Irako Ahmedo Saadawio su knyga „Frankenstein in Baghdad“, kuri jau yra susilaukusi pripažinimo – laimėjo tarptautinę arabų grožinės literatūros premiją.

Premijos teikimo komisija iš jai pateiktų 108 kūrinių iš pradžių atrinko 13, kurie ir sudarė premijos ilgąjį sąrašą. Balandį iš šių knygų buvo išrinktas ir paskelbtas trumpasis sąrašas – 6 knygos – iš kurių buvo išrinktas premijos laimėtojas.

Praėjusiais metais šį literatūrinį prizą laimėjo Izraelio rašytojas Davidas Grossmanas ir jo romanas „A Horse Walks Into a Bar“.

Skirtingų kultūrų ir šalių literatūros šiais metais tarp premijos nominantų netrūko – komisija premijos laimėtoją rinko iš 11 skirtingų šalių autorių kūrinių.

VIDEO: Trumpasis tarptautinės „Man Booker“ premijos knygų sąrašas

Tarptautinės kategorijos „Man Booker“ apdovanojimas pradėtas teikti 2005 metais. Iki 2016 metų ši premija buvo teikiama už dabar gyvenančio rašytojo kūrybą, kuri išversta į anglų kalba. Tačiau nuo praėjusių metų šios kategorijos apdovanojimas teikiamas kiekvienais metais už į anglų kalba išverstą ir Didžiojoje Britanijoje išleistą knygą, o patį 50 tūkst. svarų sterlingų vertės prizą pasidalija knygos autorius ir vertėjas.

Pagrindinės „Man Booker“ premijos ilgasis knygų sąrašas bus paskelbtas liepos pabaigoje, o pati premija įteikta spalį. Praėjusiais šią prestižinę, pagrindinę „Man Booker“ premija skirta JAV rašytojui George'ui Saundersui už jo pirmąjį romaną „Linkolnas bardo būsenoje“ („Lincoln in the Bardo“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius