Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Velykos kitaip: apribojimuose atsiveriančios galimybės

Šiemet artėjant šv. Velykoms ne vieną iš mūsų apima nežinios jausmas – kaip išlaikyti šventės dvasią ir tradicijas, bet nenusižengti griežtiems judėjimo apribojimams. Prislopintas prieššventinis šurmulys ir karantino ribojimai nemenkai veikia ir mūsų vaikus. Kaip su vaikais pasiruošti šventėms, kaip jiems padėti susidoroti su patiriamais iššūkiais?
Šv. Velykos kitaip: apribojimuose atsiveriančios galimybės
Šv. Velykos kitaip: apribojimuose atsiveriančios galimybės / VŠĮ „Verslas ar Menas“ nuotr.

Daugiau laiko skirti knygoms

Šiuo sudėtingu metu vaikams tenka ypač nelengvos užduotys – prisitaikyti prie naujos dienotvarkės, prie užsiėmimų per nuotolį. Vaikai šiandien labai daug laiko praleidžia prie išmaniųjų įrenginių ekranų, nes taip tenka ir mokytis, ir tenkinti bendravimo poreikius, ir leisti laisvą laiką. Dėl informacijos gausos jiems sunku susikaupti ir išlaikyti dėmesį, todėl šiuolaikinių vaikų gyvenime dažnai knyga praranda vietą ir savo vertę. Vis dažniau tėvai teiraujasi – ką daryti, kad vaikas pamėgtų knygas ir norėtų jas skaityti?

„Buvimas kartu namuose yra tinkamas momentas, kai tėvai gali padėti vaikams pajausti skaitymo malonumą, tačiau tam reikia nemažai jų pačių pastangų, noro ir kantrybės. Šeimoje galima sukurti skaitymo tradiciją bei kartu su vaikais skaityti knygas, aptarti tai, ką perskaitė, – pataria knygų leidėja Eglė Jokužytė. Ši moteris yra viena iš socialinio verslo pradininkų Lietuvoje, žinoma dėl savo leidžiamų išskirtinių vaikiškų knygų, kurios pritaikytos ir regintiems, ir neregiams. Jos socialinė veikla ne tik leidžia išplėsti galimybes neregintiems vaikams, bet regintiems padeda suprasti, kokiame pasaulyje gyvena negalintys matyti pasaulio spalvų.

VŠĮ „Verslas ar Menas“ nuotr./Šv. Velykos kitaip: apribojimuose atsiveriančios galimybės
VŠĮ „Verslas ar Menas“ nuotr./Šv. Velykos kitaip: apribojimuose atsiveriančios galimybės

E.Jokužytė ragina šeimas padėti vaikams pamėgti patį skaitymo procesą. Tėvai, žinodami savo vaiko pomėgius, gali padėti atrasti vaikui tinkamą, jį dominančią knygą, tuo labiau, kad šiandien pageidaujamą knygą galima užsisakyti ir gauti saugiai, be papildomų kontaktų.

Visi – Dievo planetos vaikai

„Tai laikotarpis, kai tėvai turi puikią galimybę padėti vaikui pamilti knygą,“ – teigia nemažai knygų vaikams išleidusi E.Jokužytė. Anot jos, knygos gali būti ne tik smagus laiko leidimo būdas, bet ir durys į naują pasaulį. Tokiomis jau tapo reginčiųjų ir Brailio raštu jos išleistos knygos, kurios leidžia ne tik pasidžiaugti matomomis ir liečiamomis iliustracijomis, bet ir regintiems pažinti akimis nematomą pasaulio grožį.

„Leisdama knygas noriu vaikams padėti išsiugdyti kitokį pasaulio suvokimą, kad pažintis su nereginčiųjų pasauliu paskatintų atjautą ir kitokį požiūrį į šalia esančius,“ – kalba leidėja E. Jokužytė. „Taško istorijos“ iniciatyva neseniai buvo išleista kunigo Algirdo Toliato knyga vaikams „Dievo vaikų planeta“, kurią įsigyjantys prisideda prie naujai leidžiamos Brailio raštu knygos. Dailininkės Kristinos Norvilaitės iliustracijomis papuošta knyga už apipavidalinimą ir žaismingą dizainą įvertinta „Klaipėdos knyga“ konkurse. Leidėja sako tikinti, kad per Velykas krikščionišką kultūrą puoselėjanti knyga padės vaikams pajausti, kad mes visi esame Dievo planetos vaikai.

VŠĮ „Verslas ar Menas“ nuotr./Šv. Velykos kitaip: apribojimuose atsiveriančios galimybės
VŠĮ „Verslas ar Menas“ nuotr./Šv. Velykos kitaip: apribojimuose atsiveriančios galimybės

Atsivėrę galimybės

„Dievo vaikų planeta“ yra gera proga vaikams sustoti ir pamąstyti, kokiomis vertybėmis mes vadovaujamės. Kunigas A.Toliatas pagal savo pamokslus yra parašęs keletą knygų suaugusiems, tačiau knygą vaikams vadina nemažu iššūkiu. Šiuolaikiška kalba prabilęs į 6-12 metų vaikus, kunigas šiandien ragina šeimas atkreipti dėmesį, kad karantino metu ir mokantis nuotoliniu būdu vaikams yra ypatingai sunku.

„Vienos durys užsidaro, kitos – atsidaro“, – optimizmo ragina neprarasti A.Toliatas. Jis kalba, kad šiandieninė situacija yra galimybė daugiau laiko ir dėmesio skirti vaikams – pabūti kartu su jais, paguosti, palaikyti, nuraminti, paaiškinti, kad visiems šiuo metu pasitaiko nesklandumų. Tėvams atsiranda galimybė daug daugiau bendrauti, kažką kurti, gaminti, skaityti knygą, žiūrėti filmą.

Tegul gerumas sugrįžta

Kalbėdamas apie neįprastas šiemet mūsų visų laukiančias šv.Velykas, kunigas A.Toliatas sako, kad dabar turime mobilizuotis saugodami vieni kitus, ypač savo senelius.

VŠĮ „Verslas ar Menas“ nuotr./Šv. Velykos kitaip: apribojimuose atsiveriančios galimybės
VŠĮ „Verslas ar Menas“ nuotr./Šv. Velykos kitaip: apribojimuose atsiveriančios galimybės

„Šiandien mums reikia išmokti artumo per atstumą. Nes juk kartais gali būti šalia, bet nejausti artumo. Šiais metais velykinė užduotis ir misija galėtų būti suartėti širdimi, vidumi“, – kalba A.Toliatas. Anot jo, į bažnyčią per šias Velykas neisime, pamaldose bus galima dalyvauti virtualiai, per atstumą – tiek vaikiškose, tiek suaugusiųjų mišiose.

„Šiandien mes esame tam tikroje mirtyje – apribotas mūsų judėjimas, pasimatymo galimybė. Bet mes galime į tą mirtį įnešti prisikėlimą ir čia jau viskas priklauso nuo kiekvieno iš mūsų išradingumo. Manau, visiems tiktų palinkėjimas, kad tas gerumas, kurį paleidžiame į pasaulį, kuo labiau grįžtų, motyvuotų ir padėtų atverti širdis dieviškai kūrybai“, – sako kunigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius