-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 01

Festivalio „Kilkim žaibu“ organizatorius Daividas Kurlis: „Mes – kaip garstyčios, kurias sunku nuryti“

Senųjų tradicijų ir alternatyvios, sunkiosios muzikos festivalis „Kilkim žaibu“ švenčia pilnametystę. Varniuose birželio 29–liepos 1 dienomis vykstančiam renginiui šiemet – 18 metų. Didžiausias tokio žanro festivalis Baltijos šalyse šiemet ir didesnis nei bet kada anksčiau, o organizatoriai nedvejodami teigia: „Drąsiai galime lygintis su svarbiausiais europiniais festivaliais.“
Festivalio „Kilkim žaibu“ akimirka
Festivalio „Kilkim žaibu“ akimirka / „Kilkim žaibu“ organizatorių nuotr.

„Šiam festivaliui ilgai ruošėmės, dirbome visus metus. Esame didžiausias folkloro ir metalo festivalis Baltijos šalyse, į Rytų pusę didesnių nėra, didesni vyksta nebent Švedijoje ir Vokietijoje, tad turime kuo didžiuotis“, – 15min pasakojo pagrindinis „Kilkim žaibu“ organizatorius, festivalio idėjinis vadas Daividas Kurlis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Apie festivalį „Kilkim Žaibu“ BBC kurs dokumentinį filmą

Per 18 metų jis nėra praleidęs absoliučiai nei vieno „Kilkim žaibu“ renginio. Kaip pats juokaudamas sako, šiandien gali džiaugtis dviem užaugintais vaikais – tokio pat amžiaus ir jo tikras sūnus.

Daividas Kurlis
Daividas Kurlis

Kartu per tuos 18 metų užaugo ir visa tokio žanro renginius mėgstanti bendruomenė. Šiandien dauguma čia atvyksta su šeimomis, vaikais.

Sulaukia didelio užsieniečių susidomėjimo

Kasmet festivalis suburia ne tik lietuvius, čia atvyksta ir nemažai svečių iš užsienio.

Pasak D.Kurlio, lietuviai sudaro mažiau nei 50 proc., festivalį per daugelį metų jau spėję pamėgti latviai, estai, baltarusiai, lenkai, čia taip pat gausu skandinavų.

„Festivalis – nišinis, jis tiek daug publikos, kiek surinktų popmuzikos atlikėjai – nesurenka. Nesijaučiame nepopuliarūs, kas nori – tas mus susiranda. Nors ir nesame patogūs savo muzika“, – sakė D.Kurlis.

VIDEO: KZ18 ketvirtadienis, birželio 29

Pasak jo, Lietuvoje sunkioji muzika nėra tokia populiari, kaip, tarkime, Suomijoje, Norvegijoje, net Latvijoje, kur miesto gatvėse neretai įvairiuose renginiuose koncertuoja ir metalo žanrui atstovaujančios grupės.

„Pas mus viskas orientuota į kiek švelnesnį stilių. Mes – kaip garstyčios, kurias sunku nuryti“, – kalbėjo festivalio organizatorius.

Festivalio "Kilkim žaibu" akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.
Festivalio "Kilkim žaibu" akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.
Festivalio "Kilkim žaibu" akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.
Festivalio "Kilkim žaibu" akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.

Tačiau nepaisant to, kad tarp dalyvių lietuvių čia mažiau nei pusė, kasmet tas skaičius vis didėja. Ypač daug festivalyje galima sutikti emigrantų, kurie nors gyvena svečiose šalyse, į Lietuvą, kaip sako D.Kurlis, grįžtą dviem progoms – per Kalėdas ir... į „Kilkim žaibu“.

„Galima sakyti, kad mes užlaikom emigrantus, atvykę į festivalį jie per kelias dienas čia vienoje vietoje sutinka daugybę draugų, giminaičių“, – pasakojo jis.

Pavyzdžiu pasekė ir prancūzai

Festivalininkų tarpe skandinavų atvyksta išties nemažai, tačiau ne ką mažiau šiauriečių galima sutikti ir tarp muzikantų. Scenoje neretai pasirodo iš Suomijos, Švedijos, Norvegijos atvykusios grupės.

Kasmet vis didesnio susidomėjimo „Kilkim žaibu“ sulaukia ir iš prancūzų. Dar prieš keletą metų kurį laiką reguliariai Varniuose besilankę prancūzai liko sužavėti lietuviško festivalio formatu, todėl nusprendė pasiskolinti idėją ir kažką panašaus ėmė rengti Prancūzijoje. Taip prieš trejus metus gimė šiandien vis daugiau populiarumo sulaukiantis festivalis „Ragnard“.

„Su prancūzais labai bičiuliaujamės. „Ragnard“ organizatoriai neslepia, kad mes jiems padarėme labai didelę įtaką, todėl jie kreipėsi į mus prašydami patarimo – norėjo kaip ir mes, į vieną renginį sujungti karingą muziką ir senąsias tradicijas“, – kalbėjo D.Kurlis.

Organizatorių nuotr./„Ragnard Rock“ muzikos scena
Organizatorių nuotr./„Ragnard Rock“ muzikos scena

Per tris dienas ir tris naktis – 300 atlikėjų

„Kilkim žaibu“ – tai ne tik sunkiosios black ar death metal muzikos festivalis, čia daug dėmesio skiriama ir pagoniškai muzikai. Šiemet per tris dienas ir tris naktis trijose festivalio scenose pasirodys 300 atlikėjų. Kitaip – 38 kolektyvai, iš kurių 11 – atskrenda iš užsienio.

Atskirai nuo scenų čia veiklas siūlys senovės karių stovykla, kurioje vyks senoviniai šokiai, įvairios rungtys, kario bandymai, rąsto plėšimas – kitokie vyrams ir moterims skirti užimtumo žaidimai.

Tarp atskiro paminėjimo vertų svečių – garsiausia Baltijos šalių metalo ir archainio folkloro grupė „Skyforger“, kolektyvas iš Latvijos įprastai pristato tik senovines latvių dainas, tačiau šįkart jie paruošė staigmeną ir nusprendė vieną kūrinį atlikti lietuviškai.

VIDEO: Skyforger - Oh Fog, Oh Dew

Dar vienos festivalio žvaigždės – norvegai „Vulture Industries“. Avangardinį metalą grojantys grupės nariai – itin linksmi ir smagūs, o vokalistas neretai mėgsta nulipti nuo scenos, drauge į pasirodymus įtraukia ir publika, todėl ne išimtis turėtų būti ir šis festivalis.

VIDEO: Vulture Industries - As the World Burns (official premiere)

Įdomų numerį ruošia ir estai „LOITS“. Po aštuonerių metų pertraukos į sceną grįžtanti flak‘n‘rolo grupė tai daro specialiai vieninteliam koncertui „Kilkim žaibu“ festivalyje.

VIDEO: Loits - Kodu

Festivalis nepraeis ir be lietuvių. Garsiausias kolektyvas „Obtest“ čia griaudės pagoniško metalo skambesiu. Grupės vokalistas dėl šio pasirodymo net specialiai grįžo ir Amerikos, kur šiuo metu gyvena.

VIDEO: Obtest - Is Sirdies

Didžiausia festivalio žvaigždė – „Abbath“

Tačiau bene laukiamiausia festivalio žvaigždė – norvegas Abbath Doom Occulta, geriau žinomas kaip tiesiog „Abbath“. 2015 metais palikęs legendinę grupę „Immortal“ šis ėmėsi solinės karjeros ir subūrė savo paties grupę.

Pasak D.Kurlio, dėl „Abbath“ atvykimo į Lietuvą organizatoriams teko derėtis ketverius metus.

„Tai neabejotinai garsiausias black metalo vokalistas visoje planetoje. Ilgai laukėme, kol pagaliau pavyko jį prisikviesti į Lietuvą. Šiandien jis renka pilnas arenas, yra didžiausia pripažinimą gavusių sunkiosios muzikos festivalių žvaigždė, jis koncertuoja tokiuose festivaliuose, kurie surenka 70 tūkst. žmonių.

VIDEO: Abbath - Winterbane (Official Video)

„Abbath“ nuolat gastroliuoja, štai ir dabar – neseniai grįžo po turo Meksikoje, Amerikoje, į Lietuvą atskrido tiesiai iš Barselonos, į kurią vėl grįš iškart po festivalio“, – džiaugėsi D.Kurlis.

Grupė išsiskiria ir ryškiu grimu. Panašiu į tokį, koks neretai piešiamas komiksuose, panašiai pasigražinę į sceną mėgsta lipti ir legendinės grupės „KISS“ muzikantai.

„Facebook“ nuotr./Abbath
„Facebook“ nuotr./Abbath

Festivalį vadina sveika šoko terapija

D.Kurlis sako iki šiol prisimenantis patį pirmąjį festivalį, kuris per beveik du dešimtmečius stipriai išsiplėtė, užaugo. Šiandien jis ir laiką sako matuojantis festivalio akimis – metus skaičiuoja kasmet atvykusių grupių pasirodymais.

„Nuo pat pradžių nebuvo lengva, nors tuomet dalyvavo tik keli šimtai, o ne tūkstančiai žmonių, kaip dabar. Manau, kad labai reikia tokių renginių, jie labai paįvairina renginių skalę, plečia pažiūras. Tai lyg sveika šoko terapija: supurto, sujudina, o galiausiai, parodo, kad visa tai, ką mes čia darome – sveika ir skanu. Svarbu nebijoti kažko naujo, o žmonės bijo to, ko nepažįsta“, – sakė jis.

„Kilkim žaibu“ sako jaučiantys, jog neretai tenka nešti vėliavą prieš vėją. Sunkioji muzika anaiptol ne kiekvieno skoniui, ji ne visiems suprantama, todėl, kaip sako organizatoriai, kartais tenka šviesti žmones, supažindinti, pripratinti prie jos.

„Žmonės bijo tamsesnių spalvų, tamsios spalvos jiems asocijuojasi su agresija. Tačiau kai jie nuvyksta į festivalį – būna nustebę. Dėl visko – dėl idealios švaros, dėl draugystės su gamta, ir taikios publikos. Norime pasakyti, kad nesame baisūs. Tai tiesiog radikalus menas, viskas čia gražu“, – 15min kalbėjo D.Kurlis.

Akimirkos iš ankstesniais metais vykusio festivalio:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius