-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 12 /16:33

Seksualiniu priekabiavimu kaltinamas Jonas Vaitkus sugrįžo dėstyti į LMTA, nors Etikos komiteto verdikto dar nėra

Vasario mėnesį kaltinimų seksualiniu priekabiavimu sulaukęs režisierius Jonas Vaitkus sugrįžo dėstyti į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA) – po trečiadienį įvykusio LMTA Etikos komiteto posėdžio buvo nuspręsta, kad kol kas priežasčių nušalinti ketvirto kurso studentams dėstantį J.Vaitkų iš jo užimamų pareigų nėra, nors galutinis Etikos komiteto sprendimas dar nėra priimtas.
Jonas Vaitkus Kultūros ministerijoje
Jonas Vaitkus Kultūros ministerijoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kaip 15min teigė LMTA Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Beata Baublinskienė, reaguojant į J.Vaitkui pareikštus kaltinimus jis 30-iai dienų buvo nušalintas nuo darbo su studentais.

Pasak Etikos komiteto pirmininko Andriaus Juškio, galutinis komiteto sprendimas kol kas dar nebuvo priimtas: „Komitetas toliau tęsia savo veiklą, nes yra surinkęs papildomų įrodymų. <...> Tyrimas tęsiasi jau visą mėnesį, mes atlikome išsamią analizę, apklausėme studentus, buvo galimybė atsakyti į anketos klausimus, veikė pasitikėjimo linija, taip pat surinkome pasiaiškinimus ir toliau tęsime tyrimą, nes turime papildomos medžiagos.“

Kokios papildomos medžiagos tyrimo metu gavo Etikos komitetas A.Juškys sakė negalintis detalizuoti.

Jo teigimu, galutinis sprendimas turėtų būti priimtas per kelias artimiausias savaites. Tiesa, su studentais J.Vaitkus gali dirbti jau dabar.

„Kas susiję su darbo teise, tuos klausimus sprendžia rektorius. Mes sprendžiame tik tai, kas susiję su etikos klausimais. Pagal Darbo kodeksą, darbuotojas gali būti nušalinamas mėnesiui. Nesvarbu, kad mūsų tyrimas tęsiasi ir toliau, sprendimą priima rektorius tuo pagrindu, kuris yra numatytas Darbo kodekse. <...> Mūsų sprendimai, Etikos komiteto sprendimai, taip pat yra tik rekomendacinio pobūdžio rektoriui“, – teigė Etikos komiteto pirmininkas.

Paklausta, ar sprendimas leisti J.Vaitkui grįžti į užimamas pareigas buvo pristatytas akademijos bendruomenei, B.Baublinskienė sakė daugiau informacijos apie tai neturinti, bet ši žinia buvo paskelbta administracijos susirinkime.

Kol kas daugiau reakcijų iš LMTA studentų ji sakė negavusi: „Iki manęs tokia informacija neatėjo, jokių reakcijų nesulaukėm“, – 15min sakė B.Baublinskienė.

Pasak jos, šiuo metu LMTA yra prieinama psichologinė pagalba, organizuojamas paskaitų ciklas apie nederamą seksualinį elgesį.

15min atsiųstame Švietimo ir mokslo ministerijos komentare teigiama, jog, vadovaujantis akademinės autonomijos principais, universitetai patys atsakingi už visus savo priimamus sprendimus.

„Švietimo ir mokslo ministerija, jau anksčiau reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją dėl galimai neetiško dėstytojų ir studentų bendravimo, yra paraginusi aukštąsias mokyklas imtis priemonių, kurios užtikrintų akademinės bendruomenės narių tarpusavio pagarbą, pasitikėjimą. Taip pat užtikrinti, kad tiek studentams, tiek dėstytojams būtų suteikiama reikalinga ir lengvai prieinama psichologinė pagalba bei informacija. Aukštosios mokyklos paragintos peržiūrėti savo akademinės etikos kodekso ir kitų teisės aktų nuostatas ir, esant reikalui, jas papildyti, aiškiai reglamentuojant atsakomybę už šiuos pažeidimus“, – teigiama atsakyme 15min.

Praėjusį mėnesį seksualiniu priekabiavimu J.Vaitkų apkaltino buvusi studentė Eglė Lekstutytė bei viena anonimiškai liudijusi studentė. Apie nederamą režisieriaus elgesį pranešė ir scenografė Simona Biekšaitė, buvusi režisieriaus asistentė Judita Juknelė ir aktorė Rita Sistrunk.

J.Vaitkus anksčiau 15min yra sakęs, jog visos viešojoje erdvėje skelbtos istorijos apie nederamą jo elgesį su studentėmis ir pavaldinėmis yra laužtos iš piršto.

Žiniasklaidai išplatintame laiške jam mestus kaltinimus J.Vaitkus vadino dalimi šmeižto kampanijos, kurią vykdo Rusijos propagandiniai kanalai. Prieš jį neva vykdomą sąmokslą J.Vaitkus siejo su Rusų dramos teatro vadovo rinkimais ir savo kūrybine veikla.

Šiuo metu Rusų dramos teatro vadovo pareigas užimantis J.Vaitkus dalyvavo ir naujojo vadovo rinkimuose, kuriuos organizuoja Kultūros ministerija, tačiau praėjusią savaitę paskelbta, jog nei jis, nei kiti keturi kandidatai nesurinko minimalaus balo, todėl bus skelbiamas naujas konkursas.

Anot Kultūros ministerijos, teisinio pagrindo, dėl kurio J.Vaitkus būtų negalėjęs dalyvauti konkurse, taip pat nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius