TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujame „Daugiau nei teatras“ sezone dar gilesnės pažintys su Klaipėdos dramos teatro žmonėmis

Teatras – transformuojančių patirčių vieta, išskirtiniai spektakliai, atpažįstami aktorių veidai. Bet teatras taip pat daugybė viešai nematomų žmonių – jie siuva, skaičiuoja, matuoja, kelia, reguliuoja – spektaklio stebuklas gimsta iš galybės proziškų veiksmų. „Daugiau nei teatras“ laidoje šie žmonės – pagrindiniai herojai.
Greta Matuzaitė-Archipova kalbina L.Paugienę
Greta Matuzaitė-Archipova kalbina siuvėją Loretą Paugienę / Klaipėdos dramos teatro nuotr.

Buvo numatyta, kad edukacinio pobūdžio laida supažindins žiūrovus su įdomiomis teatrinėmis profesijomis, parodys užkulisių įdomybes, bet „Daugiau nei teatras“ tapo populiaria pačiame teatre. Kaip pasakojo Kultūrinės veiklos ir žiūrovų aptarnavimo padalinio vadovė Monika Saltonė, laida kuria gerą atmosferą, „kolegos laukia, žiūri vieni kitus, dalinasi socialiniuose tinkluose. Gali jausti kolegišką pasididžiavimą ir meilę – tai tikrai gražus aspektas. Dažniausiai pirmame plane aktoriai, bet džiaugiamės, kad parodėme ir mažiau matomą teatro pusę. Visi laidos pašnekovai – išskirtiniai charakteriai“.

Pirmame sezone buvo galima pamatyti spektaklių aptarnavimo dalies vedėją, teatro rekvizitininkę, kostiumininkę, dailininkę, garso operatorių, scenos meno techniką, režisieriaus asistentą ir administratorę. „Teatre dirba kūrybiški, plataus požiūrio žmonės. Karantinas buvo netikėta tai priminusi aplinkybė“, – apie netikėtus amplua išbandžiusias laidos vedėjas, kultūros projektų koordinatorę Augustę Rumbutytę ir vyriausiąją administratorę Gretą Matuzaitę-Archipovą, kalbėjo M.Saltonė, – „neturėdamos tokio tipo patirties tapusios vedėjomis, jos labai gražiai atsiskleidė, tiesiog nardo pokalbiuose“.

Viena iš laidos idėjos sumanytojų, A.Rumbutytė, prisipažino, kad žurnalistikos žinių neturėjimas nepadeda patogiai jaustis reporterės kailyje, bet svarstė, kad kartais tai gali būti ir privalumas, „interviu tampa labiau intuityvus, nuoširdesnis ir tikresnis. Man svarbiausia yra šios laidos idėja – supažindinti žmones su tais teatro darbuotojais, kurių nematome ant scenos ar kalbinamų televizijos ekranuose, tačiau be jų nebūtų teatro. Tad tam, kad nematomi taptų bent kartą matomi ir pažinti – manau, verta paaukoti tų streso prakaito lašelių prieš kameras“.

Save naujame vaidmenyje norėjusi išbandyti G.Matuzaitė-Archipova ilgai nesvarstė prieš sutikdama vesti laidą, „galimybių augti, tobulėti, dirbant teatre yra daug, svarbiausia jų neatmesti ir pasiimti, kas tau yra artima ir priimtina“. Laidos vedėja būti jai įdomi patirtis, pasitaikančias klaidas priima kaip pamokas ir kaskart stengiasi kuo įdomiau atskleisti kalbinamuosius, „visada labai jaudinuosi prieš kiekvieną laidos filmavimą, ne tik dėl savęs, bet ir dėl kolegos, kurį kalbinsiu. Norisi, kad žmogus jaustųsi gerai, patogiai, o ir man pačiai daug lengviau, kai pašnekovas atsipalaiduoja, įsikalba, tuomet ir man kai kurių klausimų net nebereikia uždavinėti“, – pasakojo G. Matuzaitė-Archipova. Ji pati teatre dirba jau keturis metus, tad pašnekovus gerai pažįsta „labai džiaugiuosi, kad mane supa tokie žmonės, iš jų galima daug pasimokyti, paprašyti patarimų, pagalbos“.

Žiūrint laidą atrodo, kad A.Rumbutytė tiesiog laisvai kalbasi su kolega, bet ji pati pripažino, kad interviu ruošiasi net kelias dienas, „pirmiausia stengiuosi daug kartų per dieną pagalvoti apie tą žmogų, atsiminti, kokį jį pažįstų, kokie įvykiai sukasi aplink jį ar kokius įvykius jis suka aplink save. Tuomet pakalbinu artimiausius kolegas apie būsimą pašnekovą, paklaidžiojame po atsiminimus, savybių pastebėjimus ir panašiai. Galiausiai ieškau literatūros apie kalbinamo žmogaus profesiją – jos istoriją, niuansus, įdomius atstovus, įvairias įžvalgas“, atskleidė savo metodą A. Rumbutytė.

Pirmoji naujojo sezono laida prasidės nuo G. Matuzaitės-Archipovos pokalbio su siuvėja Loreta Paugiene. Šioji aprodys erdvias ir šviesias savo valdas ir pasakos apie darbo subtilybes bei iššūkius – ar gali būti popieriniai rūbai, kaip pasiūti kostiumą begalviui, ką su kolega bando nuspręsti mesdami antpirštį ir t.t. Antrajame „Daugiau nei teatras“ sezone numatoma rodyti dar daugiau užkulisių vaizdų, iliustruojančios medžiagos.

„Nemanau, kad įsileisdami žiūrovą į savo erdves ir parodydami įvairių procesų ypatumus atskleidžiame teatro magijos paslaptis – gal net atvirkščiai, stipriname įspūdį“, – svarstė M. Saltonė, klausiama ar „Daugiau nei teatras“ negali būti sulyginama su savo triuko paslaptį atskleidžiančiu magu – „man atrodo, kad įkvepia suvokimas, kiek daug dirbama prie kiekvieno spektaklio. Supranti, kad kiekvienas scenoje matomas dalykas nėra šiaip sau – viskas nepaprastai išieškota. Dėl to spektaklis tampa tik įspūdingesnis “.

Pirmoji naujojo sezono laida – vasario 3 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius