-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tauragės teatras aklavietėje: niekas nenori būti režisieriumi

Tauragės kultūros centro liaudies teatras, kuris popieriuje egzistuoja, bet visuomenė pasigenda jo spektaklių, kol kas burtis ir dirbti negali – niekaip nepavyksta rasti režisieriaus. Ar negresia po dvejų metų 60-metį minėsiančiam teatrui išnykimas? Su tokia prielaida kategoriškai nesutinka Kultūros centro vadovas Virginijus Bartušis, teigiantis, kad stengiasi teatro veiklą aktyvinti. Tik kol kas tai nelabai sekasi – paskutinysis režisierius dirbo vos keletą mėnesių, kita režisierė pasiūlymą atmetė. Paskutinį spektaklį liaudies teatras pastatė seniau nei prieš metus.
Tauragės teatras
Tauragės teatras / „Tauragės kurjerio“ nuotr.

Prašymą atsiėmė

Vasario pradžioje iš režisieriaus pareigų pasitraukus klaipėdiečiui Ričardui Bartašiui, kovo 6-ąją prašymą savivaldybės tarybai nuo balandžio 0,3 etato vadovauti teatrui parašė Moksleivių kūrybos centro direktorė režisierė Jolanta Kazlauskienė. Režisierė prašyme teigia tokį sprendimą priėmusi Kultūros centro kvietimu. Tačiau po keleto dienų režisierė prašymą atsiėmė. Motyvų, kodėl taip pasielgė, J.Kazlauskienė žiniasklaidai nekomentuoja.

Svarsto apie du režisierius

Tauragės kultūros centro direktorius Virginijus Bartušis, paklaustas, kodėl J.Kazlauskienės buvo prašoma tapti liaudies teatro režisiere, atsakė, kad tuo klausimu buvo diskutuojama.

„Buvo siūloma ir norą buvo pareiškę du žmonės – režisierė Genovaitė Urmonaitė ir Jolanta Kazlauskienė. Dabar situacija įdomi gavosi – Kazlauskienė atsiėmė prašymą, o Urmonaitei atsitiko nelaimė. Tai situacija pakibo ore“, – kalbėjo V.Bartušis.

Režisierė G.Urmonaitė kovo 14-ąją nelaimingo atsitikimo metu susižalojo ir šiuo metu gydoma Klaipėdos ligoninėje.

Pasak Kultūros centro vadovo, minties naikinti teatrą niekada nebuvę.

„Rodau iniciatyvą, pagaliau buvo žmogus iš Klaipėdos. Niekas nekalba apie panaikinimą, kalbama apie teatro veiklos aktyvinimą. Gal net su dviem režisieriais statyti du spektaklius. Jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių ir dalyvauti renginiuose, buvo didelių planų“, – vardijo V.Bartušis.

Ką ketina daryti toliau, direktorius sakė strategijos dabar neturintis ir atsakyti negalintis.

„Viskas labai šviežia, ir Genovaitės nelaimė“, – pasvarstė Kultūros centro vadovas.

Norinčiųjų vaidinti liaudies yra, direktoriaus skaičiavimu, aktorių gerokai per dvidešimt. Tik situacija šiuo metu nesėkminga. Pasak įstaigos vadovo, svarstyta kreiptis į tarybą, kad ši leistų teatre dirbti dviem žmonėms, ieškoma papildomų finansų dviem režisieriams.

Kodėl teatro veikla vis stringa, o iš pareigų kiek seniau pasitraukė režisierė Algima Juščiuvienė, Kultūros centro direktorius aiškesnių motyvų neišsakė.

– Tai jos apsisprendimas. Kiekvienas žmogus turi tokią teisę, – atsakė direktorius.

Premjeros taip ir nebuvo

Paskutinį kartą Kultūros centro liaudies teatras spektaklį „Tėvynės godos“ rodė kone prieš metus – pasak V.Bartušio, pernai per Tauragės miesto šventę, birželio pradžioje.

Iš teatro režisierės pareigų pernai rudenį pasitraukus A.Juščiuvienei, liaudies teatrui vadovavo klaipėdietis profesionalas R.Bartašius. Deja, ilgai repeticijos, kuriomis labai džiaugėsi aktoriai, netruko, vasarį teatro vadovas paliko pareigas. Kaip anksčiau jis sakė „Tauragės kurjeriui“, dėl finansų, nes įdarbintas buvo tik 0,5 etato. Naujasis režisierius jau buvo ir trupę surinkęs, vyko repeticijos, aktoriai su užsidegimu repetavę ir laukę premjeros, kurios ir data jau buvo aiški – balandžio 7-oji. Profesionali dizainerė iš Klaipėdos jau buvo sukūrusi kostiumus spektakliui. Bet vasario pradžioje repeticijos nutrūko.

Sulaukęs pasiūlymo svarstytų

„Tauragės kurjerio“ kalbintas Tauragės kultūros centre 0,25 etato teatrinės veiklos kuratoriumi ir tokiu pačiu krūviu Skaudvilės bendruomenės teatre dirbantis režisierius Sigitas Kancevyčius, paklaustas, ar nepretenduoja į liaudies teatro režisieriaus postą, atsakė tokio pasiūlymo nesulaukęs.

„Jei Kultūros centro vadovas matys, kad aš tinkamas, gal ir pasiūlys. Kol kas tokio pasiūlymo nesulaukiau. Pats nesisiūliau, nes siūloma prekė pigi. Aktoriai mane kalbino imtis, bet jei mane tame vaidmenyje matys vadovybė, pasiūlys. O jeigu nesiūlo, gal kitą ką nors turi, nežinau, nebuvo tokios kalbos“, – kalbėjo S.Kancevyčius.

Jei pasiūlymo visgi sulauktų, S.Kancevyčius sako jį svarstytų, nes darbo krūvį turįs nedidelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius