-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltos mišrainės viražai: ruošta ir su ikrais, ir su omarais, o vėliau supaprastėjo. Patarimai ir receptai

Balta mišrainė vien Lietuvoje turi daug skirtingų variacijų, jos ruošimo tradicijos perduodamos iš kartos į kartą. Niekada nebuvusi pernelyg pamiršta, pastaraisiais metais ji atgimė, net jaunesnioji karta karantininiais metais ruošė ją šventėms. Įdomu, kad kai kuriose užsienio šalyse šios miršainės, dažnai vadinamos rusiškomis ar Olivjė salotomis, galite nė neatpažinti. Tačiau kad ir kokias salotas valgysite, originalaus recepto jos neprimins – jis net neišliko, o visi dabar gaminami baltos mišrainės variantai nutolo nuo pirmtakės.
Balta mišrainė
Balta mišrainė / Vida Press nuotr.

„Baltosios mišrainės pagrindas tarsi visiems aiškus – virtos bulvės, morkos, marinuoti agurkai, konservuoti žirneliai ir majonezas. Tačiau ką ir kiek dėti papildomai, o gal net pakeisti, kiekvienas sprendžia pagal savo skonį: nuo kumpio, šoninės, vištienos ir lašišos, iki ridikėlių, sūrio, cukinijos, špinatų, žaliosios citrinos sulčių, jogurto, garstyčių ir kitų ingredientų. Ir tai anaiptol ne baigtinis sąrašas. Kiek lietuvių, tiek baltosios mišrainės versijų“, – pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Originalas – su ikrais, omaro ir fazano mėsa

Baltos mišrainės ištakos siekia dar XIX a. 7 dešimtmetį. Legendinio Maskvoje įsikūrusio restorano „Ermitažas“ šefas Liusjenas Olivjė, siekdamas nustebinti turtingus to meto rusus, sukūrė patiekalą įtraukdamas išskirtinius ir brangius ingredientus, tokius kaip omaras, ikrai, elniena, fazanas, jaučio liežuvis ir kitus. Jie buvo patiekiami kartu su bulvėmis, virtais kiaušiniais, marinuotomis daržovėmis, viską smulkiai supjausčius ir preciziškai išdėliojus lėkštėje.

Vida Press nuotr./Balta mišrainė
Vida Press nuotr./Balta mišrainė

Svarbiausias patiekalo ingredientas buvo paslaptingasis L.Olivjė padažas, kurį šefas visuomet ruošdavo vienas, o sudėtį saugojo kaip didžiausią paslaptį. Tiesa, kaip vėliau paaiškėjo, jis buvo labai panašus į majonezą – padažui gaminti naudotas actas, kiaušiniai, garstyčios ir alyvuogių aliejus.

Mišraine patiekalas tapo pastebėjus, kad klientai jį valgydami patys sugriauna tvarkingą konstrukciją ir viską sumaišo su padažu.

Ir nors L.Olivjė stengėsi išsaugoti unikalaus patiekalo paslaptį, to padaryti jam nepavyko. Kartą gaminimo proceso metu jam teko išeiti iš virtuvės, o šia proga pasinaudojo vienas iš jo asistentų Ivanas Ivanovas. Jis pamatė visus ingredientus ir, nors nežinojo, kokiomis proporcijomis jie naudojami, sukūrė itin panašias salotas. Palikęs „Ermitažą“, I.Ivanovas pradėjo dirbti kitame restorane, kur gamino savąją salotų versiją su ne tokiais prabangiais ingredientais, o vėliau receptą pardavė – tai dar labiau prisidėjo prie šio patiekalo populiarumo.

Retų ir brangių ingredientų neliko

Receptui plintant visame pasaulyje, Olivjė salotų ingredientus kiekviena šalis ir net atskiri restoranai keitė, išėmė ir pildė savo nuožiūra. Vienais atvejais tai lemdavo noras pasiūlyti ką nors kitokio, ypatingo, kitais – tam tikrų ingredientų prieinamumas.

Kaip dažnai nutinka su gurmaniškais patiekalais, jiems populiarėjant žmonės atsisako retų, brangių, sezoniškų ar sunkiau paruošiamų ingredientų, jie keičiami pigesnėmis ir labiau prieinamomis alternatyvomis. Todėl ir liaudyje paplitusi baltoji mišrainė vargiai primena originaliąsias Olivjė salotas.

Vida Press nuotr./Baltos mišrainės ingredientai
Vida Press nuotr./Baltos mišrainės ingredientai

Išsibarsčius Olivjė salotų ingredientams, kito ir patiekalo pavadinimai. Rusijoje ir kitose posovietinėse šalyse patiekalas dažniausiai vadinamas rusiškomis salotomis ir yra tapęs tradiciniu Naujųjų metų užkandžių stalo patiekalu. Italijoje tokios salotos vadinamos itališkuoju rąstu (italai baltos mišrainės turinį įvynioja į lašišą), Rumunijoje – jautienos mišraine, Danijoje – itališkomis salotomis, Lenkijoje – tiesiog daržovių salotomis.

Lietuviai salotas pakrikštijo balta mišraine, nors, pavyzdžiui, kai kurie žemaičiai jas vadina pagrabine mišraine, mat patiekalas dažnai patiekiamas per šermenų pietus.

Baltos mišrainės ruošimo gudrybės

Maisto gamybos ekspertė B.Baratinskaitė sako, jog baltą mišrainę galima paruošti daug greičiau naudojant tinkamus įrankius.

„Virtas bulves, morkas ir kiaušinius baltai mišrainei galima supjaustyti itin greitai naudojant daržovių pjaustymo tinklelį. Juo naudotis itin paprasta, reikia tik švelniai tinklelyje spausti daržovę ir pjaustyti norimo dydžio kubeliais. Tiesa, šį įrankį reikėtų naudoti tik minkštoms, vandenyje ar garuose virtoms, daržovėms“, – sako ji ir priduria, kad siekiant šviežiausio ir, žinoma, skaniausio rezultato mišrainės šlapius ingredientus nuo sausų reikėtų laikyti atskirai iki tol, kol mišrainė bus sumaišyta.

Jūsų dėmesiui – keli skirtingi baltos miršrainės variantai. Kai kurie jų net primins patiekalą pirmtaką, kiti yra visiškai nutolę. Išsirinkite!

Tradicinė baltoji mišrainė
Receptas: Tradicinė baltoji mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 166
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Morkos: 200.00 g
Agurkai: 200.00 g (marinuoti arba rauginti)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Konservuoti žirneliai: 250.00 g
Majonezas: 4.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralus)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 10.00 g (pluoštelis)
Kaip gaminti

1. Išvirkite neskustas bulves ir morkas.  Atvėsinkite ir nulupkite.

2. Kietai išvirkite kiaušinius ir taip pat nulupkite.

3. Bulves, morkas, kiaušinius ir agurkus supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį. Ant viršaus sukrėskite nusunktus konservuotus žaliuosius žirnelius.

4. Mišrainę pasūdykite, pagardinkite pipirais, įdėkite majonezo, jogurto ir viską sumaišykite. Apibarstykite smulkintais krapais.

Suskleisti
Lenkiška baltoji mišrainė
Receptas: Lenkiška baltoji mišrainė
10 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 77
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt. (virtos)
Morkos: 8.00 vnt. (virtos)
Petražolės: 1.00 sauja
Pastarnokas: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Agurkai: 4.00 vnt. (marinuoti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (arba baltoji poro dalis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Konservuoti žirneliai: 400.00 g
Majonezas: 200.00 g
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Kukurūzai: 200.00 g (konservuoti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Virtas morkas, bulves, pastarnoką, kiaušinius, marinuotus agurkėlis supjaustykite kubeliais, petražoles ir svogūną susmulkinkite, česnaką sutrinkite.
  2. Ingredientus sumaišykite su konservuotais žaliaisiais žirneliais, kukurūzais, pagardinkite druska, pipirais ir sumaišykite su majonezu bei garstyčiomis.
Suskleisti
Naminės „Olivjė“ salotos.
Receptas: Naminės „Olivjė“ salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. (raugintų arba marinuotų)
Konservuoti žirneliai: 100.00 g
Mėsa: 100.00 g (virtos - mėgstamos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelio)
Majonezas: 4.00 valg. š. (galite maišyti perpus su grietine ar jogurtu)
Krienai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.
  2. Visus produktus supjaustykite kubeliais ir suberkite į dubenį.
  3. Majonezą (ir grietinę ar jogurtą) atskirame indelyje sumaišykite su krienais. Tada užkrėskite ant smulkintų produktų, pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite. Jei rauginti agurkai nepakankamai rūgštūs, galite įpilti šiek tiek citrinų sulčių.
  4. Mišrainę gerai išmaišykite, papuoškite raudonaisiais ikrais, žalumynais ir tiekite.
Suskleisti
Mišrainė
Receptas: Greitai pagaminama baltoji mišrainė su avokadu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 60
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 7.00 vnt. (virtos)
Morkos: 3.00 vnt. (virtos)
Agurkai: 3.00 vnt. (marinuoti arba rauginti)
Avokadai: 1.00 vnt. (gerai sunokęs)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (virti)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Virtas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus ir avokadą supjaustykite, sudėkite žirnelius ir norimus prieskonius bei viską išmaišykite su majonezu.

 

Suskleisti
Olivjė salotos
Receptas: Olivjė salotos, arba įmantresnė bulvių mišrainė
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 27
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Agurkai: 2.00 vnt. (rauginti arba marinuoti)
Mėsa: 100.00 g (virtos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 4.00 valg. š. (tinka ir grietinė ar jogurtas)
Krienai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Bulves, morkas ir kiaušinius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.

2. Visus ingredientus supjaustykite kubeliais ir suberkite į indą.

3. Majonezą (grietinę ar jogurtą) sumaišykite su krienais ir užkrėskite ant smulkintų produktų, pagardinkite druska ir pipirais.

4. Mišrainę gerai išmaišykite. Šioms salotoms visiškai naują įvaizdį suteikia ir tai, jog jos supjaustytos gana stambiai, o ne kaip įprasta – smulkiai.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius