-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: močiutės sausainiai, kuriems reikia mėsmalės

Sentimentai yra rimtas reikalas. Vos tik pamačiau savo naujos mėsmalės priede vieną vienintelį geležiuką, kuris skirtas sausainiams gaminti, sutirpau tą pačią minutę. Juk kas iš mūsų nepamena šių kultinių sausainių, kuriuos mūsų mamos ir močiutės formuodavo sukdamos senoviškos mėsmalės rankeną, o paskui pjaustydavo norimo ilgio juostelėmis?
Nida Degutienė ir jos kepti sausainiai
Nida Degutienė ir jos kepti sausainiai / Nidos Degutienės nuotr.

Kai mama darydavo šiuos sausainius, aš visada paskęsdavau svajonėse ir įsivaizdavimuose, kokios dar ištaigingos formos sausainiai galėtų išeiti, jei būtų kitokios skylutės toje formelėje, pro kurią lenda ilga tešlos juosta… Man atrodydavo, kad kažkur kitame (geresniame) pasaulyje (kažkodėl bendrinis tokio geresnio pasaulio pavadinimas man tada buvo „Amerika“) turbūt tokie sausainiai dar mandresni, dar ištaigingesni, ir savaime suprantama, skanesni!

Ir nors šie visiems žinomi sausainiai visuomet turėjo „močiutės“ pavadinimą, bent jau mūsų močiutė tokių nekepdavo. Užtai mano močiutės firminis kepinys buvo varškės spurgelės. Jų užsiprašydavau kiekvienam savo gimtadieniui. O štai šie trapūs sausainiai buvo „jaunesnės kartos“, t.y. mano mamos, užsiėmimas. Aš puikiai prisimenu, kai atidarydavau vieną iš virtuvinių stalčių, kuriame buvo laikomi visokie smulkūs rakandėliai, iš viso kalno smulkmenų man iškart į akis krisdavo tas mėsmalės priedas sausainiams sukti. Tada imdavau zyzti ir prašyti mamos, kad jų iškeptų. Nedažnai, bet kartais pavykdavo išsiderėti tokią sausainių šventę visai be progos!

Nidos Degutienės nuotr. /Močiutės sausainiai
Nidos Degutienės nuotr. /Močiutės sausainiai

Tad jei tik jūs turite mėsmalę (ir ypač tą legendinį priedelį sausainiams), pradžiuginkite savo vaikus ir šeimą nostalgiškais trapiais minkštučiais sviestiniais sausainiais, primenančiais gražiausias vaikystės akimirkas. O jei mėsmalės neturite, nenusiminkite: šiuos sausainius galima formuoti ir įprastu būdu, iškočiojus tešlą arba spaudžiant nedideles tešlos porcijas konditeriniu maišu su žvaigždiniu antgaliu.

Močiutės sausainiai, kuriems reikia mėsmalės

Ingredientai:

  • 225 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 1/2 stiklinės cukraus;
  • 1/4 šaukštelio druskos;
  • 290 g miltų (naudojau speltų);
  • 2 kiaušinio tryniai;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

1. Sviestą išsukite kartu su cukrumi ir druska, kol taps baltas ir labai purus. Įmaišykite po vieną trynį, paskiausiai suberkite miltus ir užminkykite tešlą.

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę, ir šiek tiek atvėsinkite šaldytuve (nešaldykite tešlos pernelyg, ypač jei ją suksite mėsmale, nes bus labai sunku formuoti sausainius. Tešla turi būti gana minkšta).

3. Išspaudę tešlos juosteles supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, ir sudėliokite skardoje, išklotoje kepimo popieriumi.

4. Kepkite apie 12–14 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Nidos Degutienės nuotr. /Močiutės sausainiai
Nidos Degutienės nuotr. /Močiutės sausainiai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius