-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: rabarbarų tarta su migdolais, itin deranti su ledais

Rabarbarai yra pirmosios lietuviško daržo gėrybės ir jų kasmet aš labiausiai laukiu. Rūgštūs stiebeliai užvis labiausiai tinka gaiviems desertiniams kepiniams kepti. Kaip rudenį visų virtuvės kvepia obuolių pyragais, taip pavasario mėnesiais visų namų orkaitėse kepa kepiniai su rabarbarais!
Nida Degutienė ir jos kepta rabarbarų tarta su migdolais
Nida Degutienė ir jos kepta rabarbarų tarta su migdolais / Nidos Degutienės nuotr.

Rabarbarai tinka bet kuriam jūsų mėgstamam kepiniui, kurio sudėtyje yra obuolių – galite drąsiai panaudoti obuolių pyrago tešlą, obuolius pakeisdami rabarbarais. Tačiau dėl savo neįprastos formos rabarbarai tinkami dėlioti įstabiems raštams, kurie paprasčiausią tartą paverčia tikru meno kūriniu!

Tartos pagrindą užsiminkysite akimirksniu, o štai dėliodami rabarbarų juosteles galite pamedituoti ir ilgiau... Tarta skani ir šilta, ir atvėsusi, o jei jau norite labai labai pasilepinti, patiekite gabalėlį dar šiltos tartos su kaušeliu betirpstančių ledų...

Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų tarta su migdolais
Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų tarta su migdolais

Rabarbarų tarta su migdolais

Ingredientai:

trapios tešlos pagrindui:

  • 180 g (1 1/4 stiklinės) kvietinių miltų (aš naudojau speltų);
  • 1 valg. šaukšt. cukraus;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos (naudojau Maldon druskos dribsnius);
  • 150 g labai šalto sviesto, supjaustyto gabaliukais arba sutarkuoto;
  • 3–5 valg. šaukšt. ledinio vandens.

rabarbarų įdarui:

  • 200 g (apie 5 vnt.) nestorų rabarbarų stiebų;
  • 1/2 mažos citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
  • 2–3 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. krakmolo;
  • 1 kiaušinis;
  • žiupsnelis druskos;
  • 3–4 valg. šaukšt. migdolų plokštelių;
  • 1 valg. šaukšt. stambesnio cukraus (pabarstymui).
Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų tarta su migdolais
Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų tarta su migdolais

Gaminimas:

1. Užminkykite trapią tešlą: dideliame dubenyje arba elektrinio kombaino inde sumaišykite miltus su cukrumi ir druska, tada suberkite sviestą ir greitai (tai ypač svarbu, jei tešlą minkote rankomis – reikia skubėti, kad sviestas nesušiltų ir neminkštėtų) sumaišykite, kol gausite riebius trupinius, panašius į šlapią smėlį. Įpilkite vandens (pradžioje 2 šaukštus, paskui po truputį, kiek prireiks), ir minkykite tik tol, kol ingredientai susijungs ir tešla sušoks į gumulą. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą, suvyniokite jį į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui (bet geriausia palikite pernakt).

2. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir paklokite and labai gerai miltais pabarstyto stalviršio. Kočiokite tešlą, kol gausite maždaug tolygų apskritimą, apie 5mm storumo. Kadangi norėjau išgauti kuo lygesnę tarto formą, iškočiojau apskritimą, kuris, uždėjus apvalios kepimo formos (24 cm skersmens) dugną, buvo maždaug 3–4 cm platesnis nei apvalus dugnas (tų platesnių kraštelių reikės užlenkimui). Atsargiai iškočiotą pagrindą perneškite ant kepimo skardos, išklotos pergamentiniu popieriumi.

3. Rabarbarus (neluptus!) supjaustykite vienodo dydžio „pagaliukais“ ir sudėkite į dubenį. Pašlakstykite citrinos sultimis, suberkite citrinos žievelę, cukrų ir krakmolą, ir viską švelniai sumaišykite, kad rabarbarai pasidengtų šiuo mišiniu. Iš rabarbarų sudėliokite ornamentus (aš dėliojau kvadratus po 4 pagaliukus skersai ir išilgai). Užlenkite tešlos kraštelius ant rabarbarų įdaro, supilkite ant rabarbarų visą išsiskyrusį skystį (citrinos sultis ir cukrų, kuriame rabarbarai mirko). Taip paruoštą tartą dėkite į šaldytuvą (arba šaldiklį, jei labai skubate) mažiausiai 15 minučių, geriausia – pusvalandžiui.

Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų mozaika
Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų mozaika

4. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C laipsnių temperatūros. Mažame dubenėlyje suplakite kiaušinį su žiupsneliu druskos. Patepkite užlenktus tarto kraštelius kaiušinio plakiniu ir pabarstykite migdolų plokštelėmis. Pabaigoje pabarstyktie migdolais padengtus kraštelius cukrumi. Kepkite apie 35–40 min.

5. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti, sutvirtėti. Patiekite pyragą su vaniliniais ledais!

Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų tarta su migdolais
Nidos Degutienės nuotr. /Rabarbarų tarta su migdolais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius