-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: žaliosios mačios arbatos keksas

Mačios (matcha) arbata yra ypatingas ingredientas, užkariaujantis vis daugiau gurmanų širdžių. Nuo XII a. arbatos ceremonijose Japonijoje naudoti akmeniniais grūstuvais sutrinti žali arbatžolių milteliai mūsų laikais maišomi ne tik į karštus ir šaltus gėrimus – daug kas vertina su mačia pagamintus desertus dėl jų subtilaus skonio ir ypač skaisčios spalvos.
Nida Degutienė ir jos keptas keksas
Nida Degutienė ir jos keptas keksas / Nidos Degutienės nuotr.

Ar žinojot, kad prieš nuskinant nuo krūmo, arbatos lapeliai beveik mėnesiui uždengiami, kad negautų pernelyg daug saulės šviesos ir išlaikytų sodresnę spalvą? Sudžiovinti ir sumalti mačios milteliai suskirstomi nuo aukščiausios iki žemesnių kategorijų, nuo to priklauso ir arbatos kaina. Arbatos ceremonijoms naudojama tik aukščiausios kokybės mačia. O štai konditerijai tinka ir prastesnė, kartais net ir žymima kaip „konditerinė“ mačia.

Kepiniams su mačia aš paprastai naudoju mažiau cukraus, nes man patinka, kai pirmu smuiku groja būtent arbata.

Japonijoje dauguma desertų yra gaminami su mačia arbata: turbūt esate ragavę žaliosios arbatos ledų, arba kultinių motchi – lipnių ryžių rutuliukų, dažnai įdarytų saldžiomis raudonosiomis pupelėmis.

Kepiniuose mačia išlaiko savo skaisčiai žalią spalvą, o arbatos poskonis „nugesina“ saldumą. Todėl kepiniams su mačia aš paprastai naudoju mažiau cukraus, nes man patinka, kai pirmu smuiku groja būtent arbata. Bundant pavasarinei gamtai, riekelė kekso su kavos puodeliu turėtų suteikt jums energijos visai dienai.

Nidos Degutienės nuotr. /Kekso gabaliukas
Nidos Degutienės nuotr. /Kekso gabaliukas

Žaliosios arbatos mačios (matcha) keksas

Ingredientai:

  • 160 g sviesto, labai minkšto;
  • 160 g cukraus (man pakako 140 g);
  • 4 kiaušiniai;
  • 200 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • ¼ arbat. šaukšt. druskos;
  • 20 g (3 valg. šaukšt.) mačios arbatos miltelių;
  • 60 ml karšto pieno.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kekso kepimui skirtą skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.

2. Sviestą išsukite su cukrumi iki vientisos tiršto kremo konsistencijos. Po vieną įmuškite kiaušinius ir kaskart trinkite sviesto mišinį tol, kol kiaušinis visiškai įsikorporuos į masę.

Nidos Degutienės nuotr. /Žaliosios arbatos matcha keksas
Nidos Degutienės nuotr. /Žaliosios arbatos matcha keksas

3. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska. Sudėkite šį mišinį į tešlos indą ir mentele sumaišykite, tik kol susijungs ingredientai (jokiu būdu neplakite ir intensyviai tešlos nemaišykite, nes keksas išeis kietas).

4. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite (suplakite) karštą pieną su mačios arbatos milteliais (karštame piene arbatos miltelius lengviau sumaišyti).

5. Atidėkite trečdalį tešlos ir tą atidėtą dalį sumaišykite su mačios ir pieno mišiniu.

6. Sluoksniuokite kepimo skardoje geltonos ir žalios tešlos sluoksnius, kad iškepęs keksas būtų tarsi marmurinis. Sudėję visą tešlą į kekso formą dar galite šaukštu ar mentele padaryti kelis 8 simbolius, kad raštas būtų dar įdomesnis.

7. Kepkite apie 50–60 minučių, arba kol keksas bus visiškai iškepęs (įkišę medinį pagaliuką jį ištrauksite sausą).

Nidos Degutienės nuotr. /Žaliosios arbatos matcha keksas
Nidos Degutienės nuotr. /Žaliosios arbatos matcha keksas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius