Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Patiekalų iš patisonų 3-ukas: įdaryti mėsa, sriuba ir šokoladinis skanėstas

Patisonas – mažiau populiari daržovė nei moliūgas ar cukinija, nors jos visos priklauso tai pačiai moliūginių šeimai. Vis tik patisonas gerokai skiriasi tiek skoniu, tiek išvaizda. Ką skanaus iš šios daržovės galima paruošti?
Įdaryti patisonai
Įdaryti patisonai / Vida Press nuotr.

Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, ši primiršta daržovė yra puikus ingredientas ne tik troškiniams ar sriuboms, bet ir pyragams, o ypatinga jos forma leidžia sukurti išskirtinius įdarytų daržovių patiekalus.

Kaip išsirinkti geriausią?

Apie patisonų kilmę žinoma nedaug, tačiau manoma, kad į Europą ši daržovė atkeliavo XVIII a. pradžioje. Iki tol auginti Šiaurės Rytų Amerikoje, patisonai Senajame žemyne išpopuliarėjo dėl išskirtinės išvaizdos ir minkštos tekstūros. Šiuo metu išskiriamos trys populiariausios jų rūšys – geltonieji, žalieji ir baltieji patisonai.

Jei gaminate įdarytus patisonus, verta rinktis tuos, kurių skersmuo platesnis – taip bus lengviau šią daržovę įdaryti.

Parduotuvėse, anot V.Juodkazienės, įprastai galima rasti baltuosius, o norint išsirinkti tikrai gerą patisoną, pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į jo tekstūrą ir odelę. „Patisonas turėtų būti tvirtas, o jo šonai – nesumušti ir nesutežę. Kokybišką patisoną atskirsite ir pagal jo odelę, kuri yra vientisos spalvos, be dėmių ar kitų pastebimų trūkumų. Įprastai patisonus nuskina, kai jų skersmuo siekia apie 8–15 cm. Mažesni patisonai yra sultingesni ir skanesni, tačiau, jei gaminate įdarytus patisonus, verta rinktis tuos, kurių skersmuo platesnis – taip bus lengviau šią daržovę įdaryti“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Patisonai
Vida Press nuotr./Patisonai

Lupti nereikia

Nors iš patisonų gaminti paprasta, vertėtų atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Maisto ekspertė atskleidžia, kad svarbiausia – nenulupti patisonų odelės.

„Skaniausia ir maistingiausia patisonų dalis – odelė. Joje gausu vitaminų, be to, ji patiekalams suteikia išskirtinio skonio bei spalvų, todėl jokiu būdų nereikėtų jos nulupti. Taip pat svarbu žinoti, kad patisonas yra labai universali daržovė, kurią galima ruošti tiek nepjaustytą, tiek padalintą į norimo dydžio gabalėlius. Patisono gamybos laikas – itin įvairus. Jei nusprendėte jį virti, tai užtruks apie pusvalandį, garuose šią daržovę pagaminsite vos per 15 minučių, o orkaitėje kepsite iki valandos“, – sako V.Juodkazienė.

Įdaryti patisonai su jautiena ir fetos sūriu

Ingredientai:

  • 10 vidutinio dydžio patisonų;
  • 1/4 arbat. šaukšt. jūros druskos;
  • 100 g smulkintos šoninės;
  • 450 g maltos jautienos;
  • 0,5 stiklinės smulkinto raudonojo svogūno;
  • 1 valg. šaukšt. susmulkinto česnako;
  • 200 g šviežių špinatų;
  • 2 plakti kiaušiniai;
  • 2/3 stiklinės virtų ryžių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 1/4 stiklinės šviežiai smulkintų krapų;
  • 140 g sutrupinto fetos sūrio.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.

2. Nupjaukite patisonų viršūnėles ir išskobkite minkštimą. Tuomet susmulkinkite patisono minkštimą ir atidėkite vieną stiklinę.

3. Išskobtus patisonus sudėkite ant kepimo skardos ir pabarstykite druska. Kepkite orkaitėje apie 10 minučių.

4. Įkaitinkite keptuvę, suberkite į ją šoninę ir kepkite tol, kol apskrus. Tuomet ten pat sudėkite jautieną ir kepkite, kol paruduos. Suberkite smulkintą svogūną, česnaką ir toliau patroškinkite apie keletą minučių. Įmaišykite špinatus. Uždenkite keptuvę dangčiu ir dar patroškinkite, kol špinatai suminkštės. Tuomet nuimkite dangtį ir kepkite keletą minučių tol, kol išgaruos likęs skystis. Visą paruoštą masę suberkite į vidutinio dydžio dubenį bei palikite atvėsti.

5. Kai masė atvės, įmaišykite kiaušinius, virtus ryžius, pipirus ir kelis valgomuosius šaukštus krapų, sudėkite fetos sūrį.

6. Paruoštą jautienos mišinį sudėkite į apkeptus patisonus. Uždenkite jų viršūnėles ir kepkite apie pusvalandį, kol apskrus ir suminkštės. Svarbu stebėti, kad patisonai nesutežtų.

7. Iškepusius patisonus apibarstykite krapais ir patiekite.

Mariaus Žičiaus nuotr./Įdaryti patisonai
Mariaus Žičiaus nuotr./Įdaryti patisonai

Patisonų sriuba su pesto padažu

Ingredientai:

  • 2 svogūnai;
  • 1 didelis patisonas;
  • 1 l vištienos arba daržovių sultinio;
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

pesto padažui:

  • 50 g baziliko lapelių;
  • 50 g parmezano sūrio;
  • 25 g kedrinių pinijų;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite svogūnus. Nupjaukite apatinę ir viršutinę patisono dalis. Tuomet supjaustykite patisoną ketvirčiais, o vėliau – griežinėliais.

2. Imkite gilią keptuvę, į ją supilkite sultinį ir užvirkite.

3. Vidutinio dydžio puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, žiupsnelį druskos ir kepinkite ant vidutinės kaitros keletą minučių, kol svogūnai suminkštės. Tuomet sudėkite patisonus, užberkite dar vieną žiupsnelį druskos ir dar patroškinkite apie 5 minutes. Ant viršaus supilkite sultinį, o jeigu trūksta skysčio – šiek tiek verdančio vandens (svarbu, kad padengtų daržovės). Viską užvirkite ir troškinkite tol, kol patisonai taps minkšti.

4 Kol sriuba verda, laiką paruoškite pesto padažą. Elektriniame smulkintuve išsukite baziliką, parmezano sūrį ir kedrines pinijas. Įberkite gerą žiupsnį druskos, alyvuogių aliejaus ir maišykite, kol susidarys vientisa masė. Jei pesto padažas išėjo per sausas, įpilkite dar alyvuogių aliejaus.

5. Tuomet nuimkite sriubos puodą nuo ugnies ir elektriniu trintuvu sutrinkite visą jame esančią masę.

6. Supilstykite sriubą į lėkštes, o ant viršaus užpilkite po šaukštą pesto padažo. Patiekite su paskrudinta duona.

Vida Press nuotr./Trinta daržovių sriuba
Vida Press nuotr./Trinta daržovių sriuba

Šokoladainis su patisonais

Ingredientai:

  • 2 stiklinės miltų;
  • 3 valg. šaukšt. nesaldintos kakavos miltelių;
  • 1,5 arbat. šaukšt. valgomosios sodos;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 2 stiklinės tarkuoto patisono;
  • 0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus;
  • 200 g šokolado.

Gaminimas:

1. Sausus ingredientus išmaišykite dideliame dubenyje, o mažesniame dubenėlyje – skystus ingredientus.

2. Skystą mišinį iš lėto pilkite ant sausų produktų, kas kartą vis pamaišydami. Gauta masė turi būti tiršta.

3. Kepimo skardą ištepkite aliejumi, supilkite masę ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie pusvalandį tol, kol pyrago viršus apskrus. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

4. Ištirpdykite šokoladą kartu su šaukštu aliejaus. Gautą glaistą užpilkite ant pyrago viršaus ir palikite šiek tiek atvėsti.

123RF.com nuotr./Šokoladinis pyragas
123RF.com nuotr./Šokoladinis pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius