-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulėtoms dienoms – 2 lengvų, gardžių salotų receptai: vienos su špinatais, kitos su vaisiais

Kiekvienas pavasaris džiugina gausiu šviežių daržovių derliumi. Ne veltui šiuo laiku į dažną valgiaraštį sugrįžta lengvi, gaivūs bei didelę naudą organizmui teikiantys įvairiausių salotų patiekalai, tame tarpe ir salotos. Mėgautis jomis ragina ir sveikatos priežiūros specialistai, kurie nuolatos kartoja auksinę sveikos mitybos taisyklę, jog pusę kiekvienos lėkštės turi sudaryti daržovės, o likusią dalį – mėsa bei grūdiniai produktai.
Salotos su burokėliais ir mandarinais
Salotos su burokėliais ir mandarinais / Shutterstock nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, kiekvienam žmogui verta į savo kasdienę mitybą įtraukti kuo daugiau daržovių, o jų teikiamą naudą pajusime ilgai netrukus.

„Pastaruoju ypač išsiskiria lapinės daržovės, dar vadinamos vienu iš septynių pagrindinių superproduktų. Jos yra energijos, sveikatos, geros nuotaikos pagrindas, taip pat vitaminų, mineralų, organizmui būtinų naudingųjų medžiagų šaltinis. Pavyzdžiui, špinatai turi daugybę kalcio, geležies, antioksidantų, puikiai gerina smegenų veiklą, saugo imuninę sistemą. Tuo tarpu lapiniai kopūstai mažina kraujo spaudimą, cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, o vienoje jų stiklinėje tėra vos 7 kalorijos. Todėl daržoves tiesiog būtina įtraukti į kasdienę mitybą. Be to, jas renkantis, lėkštėje reiktų sudėti kuo daugiau spalvų. Taip maistas atrodys gražiau ir labiau žadins apetitą. Kartu kiekvieną daržovių spalvą lemia vis kitoks antioksidantas, skirtingai bei teigiamai veikiantis sveikatą“, – pastebi B. Baratinskaitė.

Fotolia nuotr./Lapinių kopūstų salotos
Fotolia nuotr./Lapinių kopūstų salotos

Todėl, pasidalijusi šių produktų nauda sveikatai, maisto ekspertė siūlo dvi kulinarines idėjas, kuriomis vadovaujantis pavyks pasigaminti ypač gardžias bei organizmą praturtinsiančias salotas.

Gaivios ir sveikos salotos

Šiose salotose špinatus papildo graikiniai riešutai bei granatai, o juk pirmieji yra tikras supermaistas smegenims, kartu gerinantis nuotaiką, užtikrinantis stabilų miegą. Tuo tarpu granatai mažina kraujospūdį, atkuria hormonų pusiausvyrą organizme, sumažina gliukozės kiekį kraujyje ir netgi veikia kaip natūralus insulinas. Be to, šioms salotoms jie suteikia saldaus rūgštumo, todėl jos ir yra tokios išraiškingos, gaivios bei turtingos skonių.

Ingredientai:

  • 300 g špinatų;
  • 0,5 stiklinės graikinių riešutų;
  • 0,5 pakuotės fetos sūrio;
  • 1 granatas;
  • ketvirtis svogūno;
  • 3 valg. šaukšt. balzaminio acto.

1. Špinatų lapelius nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į salotų indą.

2. Ant špinatų dėkite supjaustytą svogūną, fetos sūrį, berkite riešutus.

3. Granato sėklas išgliaudykite ir apibarstykite jomis salotas. Tuomet viską apšlakstykite balzaminiu actu, sumaišykite bei ragaukite.

Fotolia nuotr./Špinatų salotos
Fotolia nuotr./Špinatų salotos

Saldžios ir spalvingos salotos

Šios salotos netgi gali tapti puikiu desertu. Jos – natūraliai saldžios, išraiškingo skonio ir nustebins kiekvieną, ieškantį naujų kulinarinių idėjų. Nors daržovių čia yra mažiau, toks patiekalas taip pat praturtintas vitaminais bei organizmui naudingomis medžiagomis.

Ingredientai:

  • 2 persikai;
  • 2 slyvos;
  • 0,5, šviežio agurko;
  • 1 rutuliukas mocarelos;
  • sauja šviežio baziliko lapelių;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Persikus, slyvas ir mocarelos sūrį supjaustykite griežinėliais. Agurką supjaustykite kubeliais.

2. Visus ingredientus, o taip pat bazilikus sudėkite į lėkštę. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite prieskoniais, viską išmaišykite ir skanaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius