-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: sviestiniai sausainiai prie kavos

Šie sausainiukai labai geri tada, kai norisi ko nors skanaus ir greitai paruošiamo. Kai netingiu, suminkau namie tešlinę „dešrą“ ir laikau ją šaldiklyje. Užsimaniusi užkąsti atpjaunu kelis gabaliukus tešlos ir greitai išsikepu.
Sviestiniai sausainiai prie kavos
Sviestiniai sausainiai prie kavos / Asmeninio albumo nuotr.

Išmokau aš juos kepti pernai Olandijoje ir apie juos jums jau, regis, pasakojau, bet gerą daiktą prisiminti ne pro šalį.

Chateau St. Gerlach dvare yra tokia prabangi kavinė, ten po sausainį kaip komplimentą duoda visiems, perkantiems puodelį kavos. Aišku, tas vienas sausainis dydžio sulig dviem maniškiais, matomais nuotraukoje. Bet man namie neišeina tokių didelių padaryti dėl juokingos priežasties – mažutės Virgutės rankytės per mažos.

Žodžiu, sviestiniams olandiškiems sausainiams reikia:

  • 1 citrinos žievelės tarkių (labai skanu ir su žaliąja citrina);
  • 200 g labai šalto, kubeliais pjaustyto sviesto;
  • 125 g cukraus pudros;
  • 250 g miltų;
  • 1 kiaušinio trynio.

Gaminimas:

1. Citrinos žievelės tarkius sumaišome su cukraus pudra ir šaltu sviestu. Triname tarp pirštų, po truputį suberiame miltus ir galiausiai dedame kiaušinio trynį. Procedūra paprasta, bet suktis reikia greitai, kad sviestas nepradėtų lydytis tarp pirštų.

2. Suminkytą sausainių tešlą dedame ant maistinės plėvelės ir suformuojame ritinį. Dedame arba į šaldytuvą, arba į šaldiklį, kad tešla sukietėtų.

3. Kietą tešlą pjaustome plonomis riekutėmis, dedame ant kepimo popieriaus, po to – į įkaitintą orkaitę (175–180C laipsnių), ten riekutes paliekame maždaug 10-iai minučių, kol tešla gražiai paruduoja. Didžiausia klaida būtų orkaitės prieš tai gerai neįkaitinti arba pjaustyti minkštoką tešlą. Čia gi sviestas – išsyk išsilydys ir vietoje sausainių bus taukuota košė.

Tai – pats paprasčiausias sausainių kepimo variantas. Iš tokio kiekio tešlos išeina 30 didelių sausainių.

Kadangi kepiau juos daug kartų, pristatau keletą savo išsidirbinėjimų ir patarimų:

  • Man būdavo gaila to vieno likusio baltymo, sykį net sudėjau jį į tešlą, bet tada sausainiai išsipūtė ir priminė nebe visai sausainius. Tai sugalvojau padaryti tokią kaip ir glazūrą: tą vieną baltymą truputį paplakiau, o tada silikoniniu teptuku brūkštelėjau sausainius prieš pat pašaunant į orkaitę. Prie drėgno baltymo sluoksnio gerai prilimpa rudasis cukrus ir saulėgrąžos. Rudasis cukrus orkaitėje karamelizuojasi, bet valgant išlieka malonus trakšt-trakšt.
  • Kepiau kažkada su lazdyno riešutais. Grubiai papjausčiau peiliu, kad liktų gana didelių gabalėlių – čia turbūt užvis skaniausias variantas.
  • Išbandžiau aš ir razinas, tai buvo visiška nesėkmė, nes, nors ir įminkytos į tešlą, sudegė. Pajuodę dideli taškai ant sausainių nepridėjo nei grožio, nei skonio...
Asmeninio albumo nuotr./Sviestiniai sausainiai prie kavos
Asmeninio albumo nuotr./Sviestiniai sausainiai prie kavos

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, šiuo metu studijuojanti HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Virginija atliko praktiką prabangiame restorane Nyderlanduose, o dabar dirba akademijos restorane Sofijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartkartėmis ras ir 15min Maistas skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius