Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiukšles iš pamiškių rinko ir europarlamentaras, ir pakuočių tvarkytojai

Šalies pietine teritorija šiuo metu žygiuojantys atliekų rinkimo ir rūšiavimo iniciatyvos „Už švarią Lietuvą!“ žygeiviai per savaitę (nuo rugsėjo 28 d. iki spalio 5 d.) įveikė 116 km, suriko 154 kg šiukšlių.
Mazylis
Liudas Mažylis ir Giedrius Bučas, nuotr. žygeivių

Pakelėse, pamiškėse per savaitę daugiausia rasta plastikinių depozitinių butelių ir transporto atliekų. Taip pat surinkta cigarečių pakelių, žiebtuvėlių, vienkartinių puodelių, sulčių pakelių ir maisto pakuočių.

Praeitą savaitę žygeiviai rinko šiukšles Varėnos ir Druskininkų rajonų teritorijose bei įžengė į Lazdijų rajoną. Nemažai praėjusios savaitės žygio driekėsi per Dzūkijos nacionalinį parką, kurio, kaip paaiškėjo iš statistikos, ypatingas statusas neapsaugo nuo šiukšlių.

Garsas apie žygį pasieks EP

Praeitą savaitę su žygeiviais šiukšles rinko europarlamentaras Liudas Mažylis, kuris Vokietijoje yra atradęs Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą. Žygiuodamas su politiku, žygio lyderis Giedrius Bučas aptarė, kokių sisteminių pokyčių reikia, kad kuo mažiau būtų sukuriama atliekų.

„Kalbėjomės apie Europos Komisijos Žaliąjį kursą, kurio gairėmis siekiama, kad mūsų žemynas taptų pirmuoju planetoje, turinčiu neutralų poveikį klimatui. Europarlamentaras pažadėjo parengtą žygio ataskaitą su išvadomis ir pasiūlymais pristatyti Europos Parlamente“, – teigia žygio lyderis.

Šiukšles rinko ir legendinės „Atgajos“ klubo vienas iš įkūrėjų Saulius Pikšrys, kuris su bendraminčiais dar 1988 m. organizavo ekologinį žygį per Lietuvą.

Rado apsamanojusius batus

Kelias dienas su komanda žygiavo muzikos kūrėjas ir atlikėjas Ugnius Raugalas, kuris, anot jo „yra tarsi išprotėjęs dėl šiukšlių“, jas padeda rinkti, kad kuo mažiau būtų aplinką teršiančių atliekų.

Kasdien rašomame žygio dienoraštyje, kuris publikuojamas portale 15min, U. Raugalas dalijosi savo įspūdžiais: „Išrūšiavus atliekas, dominavo plastikas, įvairios kombinuotos pakuotės, maišeliai, cigarečių pakeliai bei stikliniai buteliai. Tarp įdomesnių radinių buvo apsamanojusių batų pora bei keletas kadaise iššautų raudonų šovinių“, – rašė žygeivis.

Dienai prie komandos prisijungė ir pakuočių tvarkymo įmonės „Gamtos ateitis“ darbuotojai su direktoriumi Karoliu Šiaudkuliu priešakyje. VŠĮ „Gamtos ateitis“ – pakuočių atliekų tvarkymo organizacija, koordinuojanti Lietuvos gamintojų ir importuotojų prekinių pakuočių atliekų tvarkymą.

Eidami kartu G. Bučas ir K. Šiaudkulis daug diskutavo apie tvarias pakuotes. „Pakuotės visada buvo ir bus. Svarbu, kad pakuotės būtų tvarios, perdirbamos“, – kalbėjo G. Bučas. Įmonės vadovas įsitikinęs, kad tvarių pakuočių naudojimui turi būti susitarimai ne tik nacionaliniu, bet ir Europos Sąjungos lygmeniu.

Ieškomas vairuotojas

Vienu didžiausių iššūkių praeitą savaitę tapo lydinčio ekipažo vairuotojo paieška, nes ligšiolinis vairuotojas negalėjo toliau dalyvauti žygyje. Žygeivius lydi vairuotojas su elektriniu Nissan „E-NV200“ iš „Fakto Auto“. Šiuo automobiliu vežami žygeivių daiktai, išrūšiuotos atliekos, inventorius.

„Tenka skubiai ieškoti naujo vairuotojo, kuris galėtų beveik mėnesį vairuoti žygeivius lydinčią mašiną. Nėra taip paprasta surasti tokį žmogų. Kol kas tik laikinai išsprendėme šitą problemą – kelias dienas mūsų elektromobilį vairavo vienas savanoris, dar kelias – kitas. Tačiau mes vis dar labai ieškome vairuotojo – nebūtinai vyro, šį savanorystės principu paremtą darbą gali atlikti ir moteris“, – teigia G. Bučas.

Apie žygį: „Už švarią Lietuvą!“ – tai pirmasis pėsčiųjų žygis aplink Lietuvą, kurio metu renkamos ir rūšiuojamos einant randamos šiukšlės. Per 80 dienų bus įveikti 1200 km. Žygis startavo rugpjūčio 16 d. Palangoje, čia ir finišuos spalio 30 d. Žygio baigiamasis renginys vyks lapkričio 7 d. Kaune. Žygeiviai kasdien įveikia numatytas atkarpas ir surenka pakeliui rastas šiukšles, kas vakarą jos yra išrūšiuojamos. Žygis padės nustatyti šalies vartotojo portretą. Žygio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į perteklinio vartojimo keliamas problemas ir jų poveikį mūsų planetai bei mūsų sveikatai. Su žygio rezultatais bus supažindinta visuomenė, verslas, mokslininkai ir valstybinės institucijos, visi bus pakviesti drauge ieškoti sprendimų atliekų prevencijai. Žygio metu Kauno santakoje vyksta meninė instaliacija – kuriama „Vartojimo dėlionė“. Į specialius kubus yra dedama dalis žygyje surinktų atliekų, iš jų kiekių galima sužinoti, kokios šiukšlės labiausiai teršia Lietuvos gamtą.

Daugiau informacijos: +37065520929 Giedrius Bučas, zygis@kuryboskampas360.lt, FB grupė „Už švarią Lietuvą!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius