TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Debesų sėjos technologija sudomino internautus: ar vaizdo įraše tikrai matoma ji?

Socialinių tinklų vartotojai susidomėjo debesų sėjos technologija. Vienas „Facebook“ vartotojas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame neva matoma, kaip šis procesas atrodo iš arti. Tačiau jame iš tiesų matoma visai kitas dalykas.
Debesų sėja
Debesų sėja / 15min koliažas

Cheminiai debesys?

Vienas vyras savo paskyroje „Facebook“ paviešino vaizdo įrašą, kuriame matomi automobiliai, purškiantys baltus dūmus.

„Štai taip gaminami cheminiai debesys (cloud seeding technologija)... Kad uždengtų tokį plotą, kaip Lietuva, užtenka 15–20 min.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Tokių kilnojamųjų ir stacionarių bei plaukiojančių platformų žemėje yra apie 2 000 vnt. Štai čia yra atsakymas, kodėl mes matom taip mažai saulės...“, – rašė jis.

Mašinos naudojamos karo lauke

Pasinaudojus atvirkštine nuotraukų paieška, pavyko rasti kelis pranešimus, kuriuose matomi tokie patys vaizdai, kaip ir klipe. Viename iš straipsnių, kuriame matoma nuotrauka sutampa su kadrais iš vaizdo įrašo, rašoma, jog tai yra dūmų mašina, skirta paslėpti karinį personalą ir kovinę techniką.

Ekrano kopija iš en.topcor.ru
Ekrano kopija iš en.topcor.ru

Kaip rašoma publikacijoje, šie dūmai susidaro iš specialių aerozolių, kuriuose yra smulkių metalo dalelių, dėl kurių kariuomenė paslepiama ne tik vizualiai, bet ir infraraudonųjų spindulių spektre.

Tą patį vaizdo įrašą galima rasti ir „Instagram“. Apie šias dūmų mašinas rašo ir kiti portalai.

Portalo „Defence Express“ teigimu, 2023 m. gegužės 24 d. Rusija surengė saugumo pratybas prie Krymo tilto, kurių metu buvo sukurta dūmų uždanga, iš dalies maskuojanti tiltą. Dūmų uždangą sukūrė sunkvežimiuose montuojami dūmų generatoriai TDA-3, būtent tokie, kokie matomi ir vaizdo klipuose.

Kas yra debesų sėja?

Nors vaido įraše nėra matoma debesų sėja (cloud seeding), tokia technologija iš tiesų egzistuoja. Tai yra tyčinis įvairių medžiagų, kurios veikia kaip kondensacijos branduoliai arba ledo branduoliai, įterpimas į debesis, siekiant sukelti kritulių susidarymą.

123rf.com nuotr./Lengvasis lėktuvas. Asociatyvi nuotr.
123rf.com nuotr./Lengvasis lėktuvas. Asociatyvi nuotr.

Pirmuosius debesų sėjos eksperimentus 1946 m. atliko amerikiečių chemikas ir meteorologas Vincentas J.Schaeferis. Nuo to laiko debesys sėjami iš lėktuvų, raketų, patrankų ir antžeminių generatorių. Naudota daug medžiagų, tačiau veiksmingiausi buvo kietasis anglies dioksidas (sausas ledas) ir sidabro jodidas.

Debesų sėja visame pasaulyje naudojama kaip būdas žiemos sniegui bei kalnų sniego kiekiui padidinti, tokiu būdu papildant natūralias vandens atsargas, kuriomis gali naudotis aplinkinių vietovių bendruomenės. Tokiu būdu audrų efektyvumą galima padidinti 5-15 proc.

Nors tai nėra galutinis sprendimas, galintis išspręsti visas sausras, tačiau tai gali būti vertinga vandens valdymo priemonė, praneša naujienų portalas CNBC. Jų „Youtube“ paskyroje taip pat galima rasti ir vaizdo įrašą, kuriame šis procesas nupasakojamas detaliai.

15min verdiktas: iš dalies melas. Vyro pasidalintame vaizdo įraše iš tiesų yra matomas rusų naudojamas metodas, skirtas paslėpti karinį personalą, o ne debesų sėja. Tačiau tokia technologija egzistuoja.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius