Kalnų liga: kodėl vieni suserga, o kiti atsižegnoja?

Nors dažniausiai pirmą kartą vykti į kalnus viduržiemy išvilioja šį malonumą jau patyrę ir ant slidžių ar snieglentės nustovintys draugai, neverta tikėtis, kad jie sugebės dar ir išmokyti čiuožti. Nes nusileisti nuo kalno pačiam ir paaiškinti kitam, kaip tai padaryti, yra du skirtingi dalykai ir anaiptol ne kiekvienas yra apdovanotas pedagogo gyslele. Kelionių organizatorius „TezTour“ kartu su Lietuvos sporto universitetu sukūrė 10-ies mokomųjų filmų ciklą, padėsiantį pasirengti slidinėti ar čiuožti snieglente dar prieš skrydį į kalnus.
Slidininko ABC, Lukas Pačkauskas
Slidininko ABC, Lukas Pačkauskas / operatorius.lt nuotr.

Naujausioje, ketvirtojoje, mokomojo filmo serijoje kalnų slidžių instruktorius Sigitas Petriša demonstruoja bene populiariausią slidininkų atliekamą judesį – plūgą. Jis reikalingas leidžiantis nuo kalno – padeda ne tik apsisukti, bet ir kontroliuoti greitį, todėl suteikia saugumo jausmą. Plūgu galima ir stabdyti. Naujausią mokomąjį filmą ir ankstesnius rasite internete:

VIDEO: Kalnų slidinėjimo pamoka

„Vaizdo pradžiamoksliai yra naudingi, nes medžiagą galima žiūrėti daug kartų. Žinoma, vėliau, jau kai esi ant kalno, labiausiai reikalingas kito žmogaus, o geriausia – instruktoriaus, patarimas. Vis dėlto pasimokyti technikos ar prisiminti tai, kas kiek primiršta, nes gal ne kiekvienas į kalnus vyksta kasmet, yra naudinga ir tam puikiai tinka mokomoji vaizdo medžiaga“, – sakė dainininkas, snieglenčių aistruolis Lukas Pačkauskas.

Sausį Austrijoje slidinėjęs dainininkas sakė įsitikinęs, jog nuo to, patiks žmogui slidinėti ar ne, sugrįš jis dar kartą į kalnus ar atsižegnos jų kaip velnias kryžiaus, labai smarkiai priklauso būtent nuo to, kaip sekasi mokytis čiuožti: „Besimokant pirmas dienas praleisti daugiau laiko gulint ant sniego nei juo čiuožiant yra normalu. Vis dėlto jei pervargstama, pykstama, erzinamasi, viskas blogai ir visi kiti kalti, tuomet po pirmos tokios dienos ant kalno geriau užsirašyti į slidinėjimo mokyklą. Nes jau geriau pasikankinti toje mokykloje dvi dienas, o trečią čiuožti jau geriau ir pasimėgauti slidinėjimu, nei per visas atostogas kęsti didžiausius raumenų skausmus, išsipykti su visais tave pamokyti, tau padėti bandančiais draugais ir galiausiai prieiti prie išvados, kad neva kalnai ir slidinėjimas – tiesiog ne tau“.

Į čiuožimo mokyklą rekomenduojama užsirašyti ne tik tiems, kurie į kalnus išsiruošė pirmą ar antrą kartą.

Į čiuožimo mokyklą rekomenduojama užsirašyti ne tik tiems, kurie į kalnus išsiruošė pirmą ar antrą kartą. Daugybė jau ir penktus, šeštus metus čiuožiančių žmonių eina į slidinėjimo mokyklas tam, kad išmoktų kažko naujo – besimokančiųjų grupės sudaromos pagal slidinėjimo įgūdžių lygį ir tikslus. Ypač naudingos individualios pamokos.

Beje, baimintis, jog besimokydami slidinėti praktiškai nepamatysite savo draugų, neverta. Slidinėti ir mokytis galima tose pačiose trasose, tad per pietus visuomet galima praleisti laiką kartu – prie gardžiais slidinėjimo kurortams būdingais patiekalais ir įspūdžiais nukrauto stalo. Taip pat galima lankyti pamokas ne visą dieną, o pusę, o likusią dienos dalį būti su sava kompanija.

„TezTour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė ypač išskyrė Austrijos kalnų slidinėjimo mokyklas: „Lietuviai austrų instruktorių darbu lieka labai patenkinti. Nes jiems būdinga vokiškas punktualumas, drausmė ir, svarbiausia, atsakomybė“.

Lietuviai austrų instruktorių darbu lieka labai patenkinti. Jiems būdinga drausmė ir atsakomybė.

Slidinėti ar nusileist nuo kalno snieglente mokančių mokyklų yra kiekviename kurorte. Sudaromos vaikų ir suaugusiųjų grupės. Tokios mokyklos – puiki alternatyva keliauti į kalnus ir su mažais vaikais, nes kol jie paliekami instruktorių priežiūroje, tėvai turi progą pačiuožinėti savarankiškai. Beje, vaikai slidinėti išmoksta gerokai lengviau nei suaugusieji.  

Slidininkų blog'o konkursas
Slidininkų blog'o konkursas

 

Tiesiogiai stebėkite situaciją Liepkalnio trasose:

 

Vakarinė kamera
 
class='webkamera'>
Šiaurinė kamera
 
class='webkamera'>
Rytinė kamera
 
>

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius