Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„MML City“ kontrataka: LFF kaltina „Putino metodais“, Žydrūną Buzą – vagystėmis

Iš Pirmos lygos pašalintas, dėl nešvarių žaidimų įtartas „MML City“ nesiruošia ramiai sudėti ginklų. Pagrindinis Marijampolės klubo veidas Levanas Huroldava sukvietė žurnalistus į spaudos konferenciją, kurioje kaltino federaciją nelegaliais sprendimais, o ankstesnį klubo savininką Žydrūną Buzą vadino „aferistu“ ir net apkaltino vagystėmis.

Į dienos šviesą kreivą „MML City“ komandos paveikslą 15min ištraukė dar prieš kelis mėnesius. Mįslingi investuotojai iš Sakartvelo, su L.Hulordava priešakyje, nuo sezono pradžios perėmė „Marijampolė City“ klubo dalį ir jau nuo pat pradžių komandoje ėmė dėtis keisti dalykai. Vėliau kalbinome ir patį kartvelą, turintį Ukrainos pilietybę.

ISTORIJĄ GALITE RASTI ČIA:

Mįslingas projektas Suvalkijoje: įsakymai treneriui, pažadai mirusio K.Chveduko mamai ir bausmės (I dalis)

Mįslingas projektas Suvalkijoje: prabilęs Levanas Hulordava skambiai kirto ir Žydrūnui Buzui, ir žiniasklaidai (II dalis)

Rugsėjo 25-ąją Lietuvos futbolo federacijos (LFF) Vykdomojo komiteto (VK) po pasikartojančių signalų dėl galimai sutartų rungtynių pašalino „MML City“ iš Pirmos lygos čempionato.

„Buvo priimti ryžtingi sprendimai, kurie ir turėjo būti priimti. Visi Vykdomojo komiteto nariai vienbalsiai pasisakė, kad tokiems klubams vietos futbole nėra“, – prieš pusantros savaitės sakė LFF prezidentas Edgaras Stankevičius.

Federacijos vadovas teigė, jog jau kurį laiką buvo gaunamas vienas raportas po kito, signalizuojantis apie galimai sutartas rungtynes. Paskutiniu lašu tapo mačas su Plungės „Babrungu“, kurį Marijampolės komanda pralaimėjo 2:6.

„Statymas buvo labai paprastas – kad „MML City“ pralaimės 4-iais arba daugiau įvarčių, o per rungtynes bus pelnyti bent 7 įvarčiai“, – atskleidė E.Stankevičius.

Iš viso tokių raportų buvo gauti trys, išdalintos devynios bausmės žaidėjams, tarp kurių yra ir jaunų lietuvių. Kai kurie futbolininkai be futbolo bus priversti praleisti ir 15 rungtynių.

Atrodė, kad drama baigsis. Tačiau...

Trečiadienį L.Hulordava išsiuntė žurnalistams kvietimus į spaudos konferenciją.

„Ar „MML City“ komanda dalyvavo nesąžininguose žaidimuose? Ar teisėta, kad Lietuvos futbolo federacija įpusėjus čempionatui iš lygos išmetė vieną perspektyvių komandų? Ar kai kurių komandos žaidėjų diskvalifikacijos buvo pagrįstos ir teisingos?“ – laiške intrigavo organizatoriai.

Penktadienio popietę vieno iš Vilniaus viešbučių konferencijų centre prasidėjo munduro skalbimas, trukęs daugiau nei valandą.

LFF kaltina „Putino metodais“

L.Hulordava karštai dėstė savo poziciją ir, kaip sakė pats, pradėti spaudos konferenciją jis norėjo nuo kulminacijos.

„Rugsėjo 25-ąją, kaip žinote, rungtynių su „Kauno Žalgiriu B“ išvakarėse, mūsų klubas neteko profesionalios licencijos. Apie tai aš ir klubo nariai sužinojome iš žiniasklaidos. Žiūrėkite, žiniasklaidoje buvo pateikti šie žodžiai, noriu juos pacituoti. Tai Edgaro (Stankevičiaus – aut. past.) žodžiai: „Kas liečia Marijampolės komandą, mes gavome tam tikrus signalus iš organizacijų, kaip „Sportradar“, dėl to mums teko imtis veiksmų. Norėjau padaryti tai anksčiau, bet procesas užėmė daugiau laiko dėl juridinių reikalų. Nemalonu, kai komandą reikia nuimti vykstant čempionatui, bet mes manome, kad šioje situacijoje tai vienintelis tinkamas žingsnis.“ Taip pasakė Stankevičius.“

Tuomet „MML City“ vadovas išsitraukė iš LFF gautus raštus ir paprašė vertėjo juos perskaityti.

Dokumentuose nurodoma, kad, „atsižvelgiant į tai, kad Licencijos gavėjas („MML City“ – aut. past.) ilgą laiką ir sistemingai vykdo licencijavimo taisyklių pažeidimus, kas rodo, jog Licencijos gavėjas nėra suinteresuotas elgtis sąžiningai bei laikytis nustatytų reikalavimų, o toks pasikartojantis netinkamas Licencijos gavėjo elgesys kenkia futbolo, LFF ar kitų Dalyvių įvaizdžiui ir reputacijai bei futbolo integralumui, todėl Licencijos gavėjui skiriama griežčiausia Taisyklėse numatyta sankcija – licencijos anuliavimas“.

L.Hulordava teigė, jog jis su advokatais buvo „šokiruotas“, nes šalinimo priežastis nurodoma ne galimai sutartos rungtynės, o pavėluotas dokumentų pateikimas federacijai.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Levanas Hulordava
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Levanas Hulordava

„Kaip girdėjote, dokumente nėra nė vieno žodžio apie sutartas rungtynes, – teigė kartvelas. – Po kelių dienų gavome dar porą dokumentų. O tai jau, gerbiami žurnalistai, Drausmės komiteto dokumentai, kuriuose pasakyta, kad mūsų klubas neteko licencijos dėl to, kad penkių dienų eigoje neinformavo federacijos dėl akcininkų pasikeitimų. Nėra nė vieno žodžio dėl sutartų rungtynių. Tokiu atveju kyla klausimas, kokia buvo mūsų pašalinimo priežastis.“

Pateikiame „MML City“ paviešintus dokumentus, kuriuos klubas teigia gavęs iš LFF.

nuotr. Manto Krasnicko /„MML City“ klubo pateikti raštai, gauti iš LFF
nuotr. Manto Krasnicko /„MML City“ klubo pateikti raštai, gauti iš LFF
nuotr. Manto Krasnicko /„MML City“ klubo pateikti raštai, gauti iš LFF
nuotr. Manto Krasnicko /„MML City“ klubo pateikti raštai, gauti iš LFF
nuotr. Manto Krasnicko /„MML City“ klubo pateikti raštai, gauti iš LFF
nuotr. Manto Krasnicko /„MML City“ klubo pateikti raštai, gauti iš LFF

„Noriu pabrėžti, kad LFF grubiai pažeidė savo įstatus. Tuo pačiu ši instancija veikia ne savo jurisdikcijoje. Apeliacijoje tam tikrais punktais nurodyta, kad ši instancija neturėjo teisės priimti tokio sprendimo“, – įsitikinęs L.Hulordava.

Jis įsitikinęs savo pergale teismuose.

„Laimėsime visus teisinius procesus. Nežinau, kaip federacija ruošiasi atsakyti, – kalbėjo L.Hulordava. – Jie kaltina žmones, žaidėjus tam, kad tai būtų parodomoji byla. Jie turės eit iki galo, parodyti kaltininkus, o ne pridenginėti viską. Yra instancijos, kurios gali kreiptis, nė vienas žmogus su mumis ar futbolininkais nekalbėjo. Patvirtinkite savo žodžius ir nemeluokite. Dar vienas momentas, dėl ko tai (spaudos konferencija – aut. past.) vyksta – mes apsaugosime savo klubą, bet jūs, kaip Lietuvos futbolo mėgėjai, su tuo liksit. Noriu pasakyti, kad taip nedaroma.“

„Jie (LFF – aut. past.) dabar bus labai tylūs, nes ką jie pasakys žurnalistam, jei mus grąžins? Siūlyčiau netaikyti Putino strategijos, pagal kurią nėra kelio atgal, ir pripažinti savo klaidas“, – teigė L.Hulordava.

„MML City“ vadovas, ne kartą paklaustas apie sutartų rungtynių šleifą, tiesaus atsakymo taip ir nepateikė.

nuotr. Tito Narkevičiaus/1lyga.lt/„MML City“
nuotr. Tito Narkevičiaus/1lyga.lt/„MML City“

„Antrajame rate komandos nebuvo. Prasidėjo kiti procesai, pas mane žaidė jaunuoliai, LFF kaltina 19-metį. Lietuvį 19-metį kaltina! Kas atsakys už jo psichologinę būklę? Sako vienaą, sprendimus priima kitus. Tai lietuviškas futbolas“, – spjaudėsi L.Hulordava.

Jo neįtikina ir LFF gauti raportai dėl nešvarių žaidimų.

„Jų niekas nematė, – teigė L.Hulordava. – Tai LFF prezidento žodžiai, kaip ir kalbos apie akcininkus. Sako viena, viskas vyksta kitaip. Raportas tai raštas apie tai, kad komandą kažkas paėmė pinigais. Kaip vėliau sužinojau, raportus bent kartą gauna kiekviena komanda per sezoną. Raportas tai bukmekerių reakcija, kad yra statomi pinigai. Federacijai rekomenduoju išsiaiškinti, ar tai švaru. Siūlau kalbėti su futbolininkais, ar bent su vienu jų buvo susisiekta?“

15min susisiekė su LFF prezidentu E.Stankevičiumi, kuris atsakė į mestus kaltinimus.

„Kaltinimus jie gali sakyti kokius nori. Yra dvi dalys. Viena – rungtynių pardavimas, dėl kurio buvo gauti raportai. Kita – iš licencijavimo pusės, nes klubas neatitinka tam tikrų kriterijų. Nebuvome informuoti apie dalininkų pasikeitimus, treneris neturėjo sutarties, savanorystės sutartys buvo pasirašytos vietoje kontraktų. Iš licencijavimo pusės suformuluota pozicija, kad reikia svarstyti Vykdomajame komitete dėl licencijos atėmimo. Kas ir įvyko. O kad jiems patogu dabar sakyti vienaip ar kitaip, tai čia jau jų komunikacijos guru reikalai“, – teigė LFF vadovas.

Žydrūną Buzą kaltina vagystėmis

Kartvelas pasakojo istoriją apie tai, kaip susitiko su Žydrūnu Buzu. Šiam prieštaringos reputacijos verslininkui priklausė „Marijampolė City“ klubas, kurį ir rengėsi įsigyti bei vėliau jo dalį įsigijo L.Hulordava, finansuojamas neįvardijamų „filantropų“.

„Aš buvęs futbolininkas, futbolo funkcionierius, aš nei milijonierius, nei investuotojas, – dėstė L.Hulordava. – Aš toks pats samdomas darbuotojas kaip treneris, žaidėjas ar bet kas kitas. Tiesiog skirtinguose klubuose mano pareigos yra įvardinamos skirtingai. Aš reguliuoju šį procesą. Aš žmogus, kuris turi pritraukti pinigus, turiu surasti rėmėjus, investuotojus ir t.t. Taip nutiko, kad atsidūriau Lietuvoje ir, kaip bet koks kitas žmogus, ieškojau užsiėmimo. Man reikėjo projekto, susijusio su futbolu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vidmantas Murauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vidmantas Murauskas

Tuo metu sužinojau, kad parduodamas „Sūduvos“ klubas, susisiekiau su savininku Vidmantu (Murausku – aut. past.), parašiau projektą ir pateikiau investuotojams. Jiems patiko, tai tokie žmonės, kurie mėgsta skirtingus projektus: bažnyčios, ligoninės, futbolas.

Įvyko keli susitikimai, galima sakyti, kad sėkmingi, galiausiai jau kirtome rankomis, susitarėme. Vieną iš dienų turėjo prasidėti procesas. Vienuoliktą turėjome sutvarkyti finansus ir turėjau pradėti eiti generalinio direktoriaus pareigas. 11 val. turėjo būti susitikimas, 9 val. paskambino Vidmantas ir pranešė, kad daro pertrauką. Dar nespėjau susitikti ar susisiekti su investuotojais, kai po valandos suskambo telefonas. Žmogus prisistatė Žydrūnu Buzu. Jis pasakė, kad yra federacijos komiteto pirmininkas, pridėjo, kad yra Marijampolės apskrities futbolo vadovas ir kad būtinai turime susitikti.

Kai ruošiesi pirkti futbolo klubą, nesusitikti būtų nelogiška. Kad suprastumėte, šis žmogus per valandą ar dvi prisistatė ten, kur mes buvome – „Radisson“ viešbutyje. Pirmas dalykas, kurį jis pasakė, kai susitikime, buvo tai: jis „Sūduvos“ klubą nori pirkti trejus metus ir, jei ne jis, tai niekas jo nenusipirks. Suprantate, kai tai sako žmogus, kuris yra federacijoje, apskrities prezidentas, sunku netikėti.

Jis pasiūlė alternatyvą – „Marijampolės City“. Pasiūlė jį nusipirkti. Man teko perrašyti projektą ir investuotojus įtikinti, kad šį projektą galima vystyti.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune renkamas LFF prezidentas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kaune renkamas LFF prezidentas

L.Hulordava piktinosi, kad Ž.Buzas iki galo taip ir neperdavė klubo valdymo, paskyrė savo trenerį, sporto direktorių, kuris surinko komandos sudėtį.

„Dabar aiškiai suprantame, kad turime reikalą su aferistu, ir papuolėme į jo schemą“, – dievagojosi kartvelas, turintis ir Ukrainos pilietybę.

Jis teigė, kad Ž.Buzas pagalius į ratus kišo nuo pat sezono starto. Esą po trečiųjų sezono rungtynių marijampolietis paskambino L.Hulordavai ir pranešė, kad LFF kaltina komandą nešvariais žaidimais. Kartvelas pasakojo nukeliavęs į federacijos būstinę, bet jam pranešta, jog jokių ženklų dėl to nėra.

Vėliau jis pasakojo matęs įtartiną žmogų rungtynėse su Vilniaus „Žalgirio“ dubleriais, kuriose pats L.Hulordava, kaip 15min pasakojo tuometinis treneris Gediminas Jarmalavičius, įsakė pakeisti vartininką.

„Suprantate, kai komanda laimi tris iš eilės ir mūsų tikslas pasiekti A lygą, jei kažkas komandoje susimąsto apie sukčiavimą, juos laikau keturkojais, ne žmonėmis. Pralaimėjome 0:3, o aš, kaip vadovas, pakviečiau trenerį susitikti. Ir, kaip manote, kur jis buvo tuo metu? Jis buvo pas Buzą kabinete. Jis nenorėjo ateiti. Mes tik tuo metu prisiminėme, kad klubas turėtų būti mūsų. Visgi po kelių dienų susitikome, turėjau kelis klausimus dėl jo sprendimo, bet atsakymų negavau. Jo atsakymai buvo neaiškūs ir jis pareiškė, kad Buzas liepė atsistatydinti“, – kalbėjo L.Hulordava.

Jo teigimu, lūžis įvyko prieš rungtynes su Vilniaus rajono „TransINVEST“.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Levanas Hulordava
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Levanas Hulordava

„Mūsų komandoje algos išmokamos 10-15 dienomis, rungtynės vyko 9 dieną. Norėjau paskatinti žaidėjus ir išmokėti algas anksčiau. Paskambinau buhalterijai, sakau: „Išmokėkite anksčiau“. Atsakymą gavau tokį: „Klubo sąskaitoje pinigų nėra“. Supraskite, mes turėjome kitą buhalterį, kuris sakė, kad turime papildomai pinigų, kad pabaigtume pirmą turą. Žinojome, kad pinigai turi būti.

Paėmėme banko išrašus ir ką pamatėme? Žmogus be mano žinios pinigus, kurie buvo skirti futbolininkams ir pirmam ratui, pervesdavo į savo įmones. Buvau apstulbęs. Sąžiningai papasakojau futbolininkams. Supraskite, jie darė puikų darbą, buvo 1-2 vietoje. Supratau, kad tai jų nedomina. Pakalbėjau su investuotojais. Man jie pasakė aiškiai: „Levanai, nesuprantu, klubas dar ne mūsų? Ar mūsų pinigais kažkas kitas naudojasi? Mes stabdome investavimą, kol klubas nebus mūsų, kol buhalteris, vadovybė nebus mūsų“.

Jis piktinosi, kad Ž.Buzas taip ir neperdavė klubo naujiesiems savininkams, piktinosi federacija, kuri tai žinojo, bet nesikišo.

„Cituoju vieno iš LFF narių žodžius, vardo nesakysiu: „Levanai, viskas, kas dabar vyksta, ir žurnalistų puolimas, yra Buzo darbas. Jums niekuo padėti negalime. Jums bus labai sunku su juo kovoti, bet linkime sėkmės.“

Tiesiog susimąstykite. Taigi, pati įtakingiausia federacija negali kovoti su šiuo žmogumi. Argi tai nepasako nieko apie bejėgiškumą? Vyšnaitė ant torto – dešimt dienų iki tada, kai buvo priimtas sprendimas, mes susitikome Kaune, ten buvau aš, Buzas ir federacija su advokatais.

Buvo pasiektas susitarimas – klubas padalinamas į keturias dalis: dvi priklauso man su kolega, dvi Buzui. Ir bus dviejų parašų teisė. Dabar prisiminsiu Drausmės komiteto sprendimą, kurie teigia, kad nepranešėme, jog pasikeitė akcininkai. 16 žmonių komitetas priminė vieną filmą – lyg 12 draugų iš Oušeno. Čia 12 Buzo draugų.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Buzas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žydrūnas Buzas

Tiesiai šviesiai 15min paklaustas, ar kaltina Ž.Buzą vagyste, L.Hulordava rėžė: „Tikrai taip. Dingo pinigai iš sąskaitos. Kodėl investuotojai daugiau nedavė? Mes jau turėjome biudžetą. Neturėjo teisės nei direktorius, nei buhalteris daryti kažkokius pervedimus.“

Pasiteiravus, ar dėl vagystės buvo kreiptasi į teisėsaugą, „MML City“ vadovas atsakė trumpai, bet iškalbingai: „Ne“.

„Keista, kad jūs to nežinote, jog Buzas yra aferistas, – vėliau sakė L.Hulordava. – Aš to nežinojau. Pirma, žmogus gavo pinigus, antra, padarė viską, kad nenusipirktume „Sūduvos“. Ir jis nori, kad mes viską mestume, išvažiuotume, o jis toliau veiktų.“

Kas tie investuotojai?

Kai tema pasisuko L.Hulordavai ne tokiomis maloniomis temomis, šis ėmė spyriotis.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Levanas Hulordava
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Levanas Hulordava

Paklaustas, kiek iš viso buvo investuota į „MML City“ klubą, jis teigė: „Aš nepasiruošęs atsakyti. Pinigų buvo pakankamai pabaigti pirmą ratą.“

Klausiamas, kas yra paslaptingieji investuotojai, norintys gero Lietuvos futbolui, sakė: „Tai neturi reikšmės. Jūs norite, kad pasakyčiau įmones, kurias kasdien įtarinėja? Jie tikrai būtų pakėlę taurę, kai būtume pirmą vietą užėmę.“

„Man neleidžiama apie tai kalbėti, – vėliau teisinosi L.Hulordava. – Aš sėdžiu priešais jus. Mes turėjome tuos pinigus. Ar jie kažką kažkam padarė blogai? Tai niekaip neliečia dabartinės situacijos.“

Melodrama tęsiasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius