Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paslaptingieji „Žalgirio“ varžovai – spalvinga istorija, kertinės permainos ir aibė klausimų

Budapešto „Honved“ – toli gražu ne pats geriausiai žinomas vardas Lietuvos futbolo sirgaliams, tačiau būtent šis klubas tapo Vilniaus „Žalgirio“ varžovu Europos lygos atrankoje. 15min kviečia išsamiau susipažinti su klubu, kurį egzaminuos Lietuvos vicečempionai.
„Illovszky Rudolf“ stadionas, kuriame susikaus „Honved“ ir „Žalgiris“
„Illovszky Rudolf“ stadionas, kuriame susikaus „Honved“ ir „Žalgiris“ / nuotr. Elvio Žaldario

Tokio reikėtų Lietuvoje

„Žalgiris“ trečiadienį su persėdimu Kijeve pasiekė Vengrijos sostinę.

Budapeštas Lietuvos vicečempionus pasitiko smagia 25 laipsnių šiluma ir lengvu vėjeliu. Nuo oro uosto komanda kiek mažiau nei valandą dardėjo autobusu iki viešbučio, kuris labiau vadintinas futbolo baze.

Ramioje Budapešto pašonėje įsikūrusioje bazėje paprastai apsistoja Vengrijos nacionalinė rinktinė, o dabar, kai vyksta klubinės kovos, yra apgyvendintos bent trys komandos.

Nuo futbolo mintis čia atitraukti sunku. Pro kai kurių futbolininkų balkonus matyti ne kas kita, o žalia veja, vartai ir tribūnos.

nuotr. Elvio Žaldario /Vaizdas pro „Žalgirio“ futbolininkų viešbučio langą
nuotr. Elvio Žaldario /Vaizdas pro „Žalgirio“ futbolininkų viešbučio langą

Trečiadienio vakarą „Žalgiris“ surengė vienintelę treniruotę „Illovszky Rudolf“ stadione. Futbolininkai ir klubo personalas iškart atkreipė dėmesį ir į paties stadiono, ir į vejos kokybę.

Bet stebėtis nereikėtų – ketvirtadienio rungtynės bus pirma oficiali dvikova 5000 sirgalių talpinančiame stadione, kuris buvo atidarytas vos prieš savaitę, tad viskas yra nauja ir dar kvepia dažais.

„Tokio mums reikia Vilniuje“, – sakė Marekas Zubas spaudos konferencijoje, tą patį vėliau pridūrė ir Liviu Antalis.

Tokio mums reikia Vilniuje

Stadionas priklauso antros Vengrijos lygos komandai „Vasas“. „Honved“ klubas ne namuose sezoną pradeda todėl, kad jų pačių stadionas, vadinamas „Drakono lizdu“, po praėjusio sezono finišo buvo nugriautas, jo vietoje išdygs naujas.

nuotr. Elvio Žaldario /„Illovszky Rudolf“ stadionas
nuotr. Elvio Žaldario /„Illovszky Rudolf“ stadionas

„Žalgirio“ vyrai gali tikėtis priešiškos atmosferos – Vengrijos žurnalistai svarstė, kad į tribūnas turėtų sugužėti apie 4000 aistruolių. Tiesa, peržvelgus bendrą komandos lankomumą ir turint omenyje faktą, jog mačas bus žaidžiamas kitame stadione, šis spėjimas atrodo gan optimistinis.

Už vartų bus įsikūrę aktyviausi „Honved“ aistruoliai, vadinamieji „ultros“, kurių, kaip spėjo vietiniais žurnalistai, turėtų būti apie 700.

Budapešte, „Žalgirio“ atstovų žiniomis, apsilankys ir apie 50 „Pietų-IV“ tribūnos sirgalių, tačiau vietiniai ramina – Budapešto aistruoliai nėra nusiteikę agresyviai.

„Didesnė tikimybė, kad, susitikę lietuvius, jie pakviestų išgerti alaus“, – juokėsi vienas Vengrijos žurnalistų.

Didesnė tikimybė, kad, susitikę lietuvius, jie pakviestų išgerti alaus

Istorija kalba garsiau nei dabartis

Budapešto „Honved“ klubas praėjusį sezoną užbaigė ketvirtoje Vengrijos čempionato vietoje. Tiesa, iš penktosios pozicijos komanda pakilo tik po paskutinio turo susitikimo. Būtent šis palypėjimas ir leido iškovoti bilietą į Europos lygos atranką.

Paskutinį kartą Vengrijos čempionų taurę „Honved“ futbolininkai į viršų kėlė 2017-aisiais. Vis tik šlovingiausi laikai buvo dar seniau. Iš viso Budapešto klubas stipriausiu Vengrijos klubu tapo jau 14 kartų. Aukso amžių ekipa išgyveno, kai buvo pagrindinė armijos futbolo komanda.

Vieną giliausių įrašų „Honved“ istorijoje yra palikęs Ferencas Puskasas – legendinis Vengrijos futbolininkas ir treneris.

Būtent jo garbei yra pavadintas FIFA apdovanojimas, skiriamas už gražiausią metų įvartį. Paskutinis šį prizą atsiėmė „Liverpool“ egiptietis Mohamedas Salahas.

VIDEO: Mohamed Salah reaction - The FIFA Puskas Award Winner 2018

„Honved“ klube F.Puskas rungtyniavo 1943-55 metais ir per 350 rungtynių pelnė net 358 įvarčius. Vėliau puolėjas įvyko rungtyniauti į Madrido „Real“ komandą, kurioje ir baigė karjerą.

1909 metais įkurtas „Honved“ klubas turėjo fechtavimosi, dviračių sporto, gimnastikos, imtynių, lengvosios atletikos, bokso ir teniso komandas, vėliau buvo pridėtas rankinis ir krepšinis.

Įdomu tai, kad „Honved“ krepšininkai nuo 1952 iki 1997 metų net 33 kartus tapo Vengrijos čempionais, tačiau vėliau liko tik mėgėjų komanda, kuri dabar žaidžia antroje pagal pajėgumą šalies lygoje.

Paslaptingos permainos

Ne aikštėje ar trenerio kėdėje įvyko esminės permainos „Honved“ futbolo klube. Vengrijos žurnalistai pasakojo, kad balandį pasikeitė savininkai, kurie, tikimasi, bus labiau mėgiami nei prieš tai vadovavęs George'as F.Hemingway'us. Būtent dėl šio vyruko buvimo vadovaujančiame poste komandą anksčiau paliko nemenkas būrys sirgalių, kurie, tikimasi, dabar grįš į tribūnas.

Klubas nuo pavasario priklauso „Metalcom“ įmonei, užsiimančiai daugybe skirtingų veiklų, bet daugiausiai – išmaniosiomis technologijomis ir telekomunikacija.

Prie komandos neseniai stojo Giuseppe Sannino. Italui mačas su Vilniaus „Žalgiriu“ bus pirmosios oficialios rungtynės „Honved“ klube.

Tiesa, tai didelio jaudulio jam neturėtų kelti, mat Budapešto komanda – jau jubiliejinė 20-ta, kuriai vadovauja 62-jų specialistas.

„Scanpix“ nuotr./Giuseppe Sannino
„Scanpix“ nuotr./Giuseppe Sannino

Nors nuo 1996-ųjų G.Sannino ilgiau nei trejus metus neišdirbo nei vienoje komandoje, kaip 15min pasakojo Vengrijos žurnalistai, „Honved“ futbolininkai nusiskundimų dėl naujojo stratego neturi. Futbolininkai neoficialiuose pokalbiuose pasakojo, jog strategas didžiulį dėmesį skiria detalėms ir komandos mikroklimatui.

Vietiniai kolegos Budapešte atsargūs. Jie supranta, kad „Honved“ ekipa yra laikoma poros su „Žalgiriu“ favorite, tačiau vengrų istorija Europos turnyrų atrankose kol kas yra per skaudi, kad būtų galima drąsiai kažką žadėti.

„Mūsų klubai labai dažnai iškrenta net ir prieš gerokai silpnesnius varžovui nei „Žalgiris“. Jei to nebūtų, drąsiai sakyčiau, kad laimėsime. Dabar pasakysiu, kad laimėti turėtume“, – 15min sakė Vengrijos žurnalistas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Budapešto komandos sudėtis, lyginant su praėjusiais metais, yra susilpnėjusi. Esą komandą paliko net trys kertiniai startinės sudėties žaidėjai, kuriems lygiaverčių pamainų rasta nebuvo.

„Tėvynės gynyba“ – toks lietuviškai yra Budapešto „Honved“ pavadinimas. Ar paslaptingi vengrai savo tvirtovę apgins nuo Vilniaus „Žalgirio“ išpuolių, pamatysime ketvirtadienį, 22 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius