Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2023 06 27

Istorinio čempionato laukiantys lietuviai: „Jeigu nesvajosi, medalių tikrai nebus“

„Paneigėme mintį, kad Lietuvos klimatas netinka paplūdimio tinkliniui“, – šyptelėjo Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentas Darius Čerka.
Ainė Raupelytė ir Monika Paulikienė
Ainė Raupelytė ir Monika Paulikienė / „Volleyball World“ nuotr.

„Jeigu norvegai, švedai ir tie patys latviai yra elitinės paplūdimio tinklinio šalys Europoje, tai klimatas tikrai nėra priežastis nepuoselėti šios sporto šakos“, – čia pat pridūrė šalies tinklinio galva.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Čerka
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Darius Čerka

Po gero mėnesio – rugpjūčio 2-6 dienomis – Austrijos sostinėje Vienoje vyksiančiame Europos paplūdimio tinklinio čempionate pirmą sykį išvysime ir Lietuvos vyrų, ir moterų porą.

Vienintelei 28-erių Monikai Paulikienei (buvusiai Europos ir pasaulio jaunių čempionei tuomet dar su Ieva Dumbauskaite) tai bus jau ketvirtosios žemyno pirmenybės, o kitų – 22-ejų Ainės Raupelytės, 24-erių Patriko Stankevičiaus ir 24-erių Audriaus Knašo lauks debiutas.

Suprasti akimirksniu: tik antra vyrų pora

  • Vyrų varžybose Lietuva savo atstovus turės pirmą sykį nuo 2018 m., kai Europos čempionate varžėsi Lukas Každailis ir Arnas Rumševičius.
  • M.Paulikienė Europos pirmenybėse pernai žaidė su Erika Kliokmanaite, o anksčiau – dusyk su Ieva Dumbauskaite.
  • Realių galimybių prasibrauti į Europos čempionatą dar turi ir trečia Lietuvos pora – E.Kliokmanaitė bei Ieva Vasiliauskaitė. Jos šiuo metu yra ketvirtos rezerviniame sąraše.

Didesnės viltys Vienoje bus siejamos su M.Paulikiene ir A.Raupelyte. Nors šis duetas susilipdė tik šiemet, jau spėjo ir ryškiai suspindėti – „Beach Pro Tour Challenge“ turnyre Brazilijoje užimti net 4 vietą.

Simo Pauliko nuotr./Monika Paulikienė ir Ainė Raupelytė
Simo Pauliko nuotr./Monika Paulikienė ir Ainė Raupelytė

„Džiaugiuosi didžiule Ainės pažanga. Taip pat ir mūsų komandos darbu, treneriu, mūsų asmenybėmis. Gal dar trūksta šiek tiek stabilumo, nes esame nauja pora, bet mes tikrai labai patobulėjome ir manau, į Europos čempionatą vyksime kovoti dėl aukščiausių vietų. Taikysim į dešimtuką ir gal kiek geriau“, – teigė M.Paulikienė.

Patyrusi sportininkė, 2015-aisiais Europos žaidynėse su I.Dumbauskaite laimėjusi ir bronzą, klausimą apie medalį nuleido juokais, bet ketvirta vieta „Challenger“ serijos varžybose, kuriose varžosi visos geriausios, įrodo, kad tai nėra utopinė svajonė.

„Pirma, turėtų svajoti pačios merginos. Jeigu nesvajosi, medalių tikrai nebus“, – pažymėjo LTF prezidentas D.Čerka.

CEV nuotr./Europos čempionato burtai, moterys
CEV nuotr./Europos čempionato burtai, moterys

Juolab, kad į Europos čempionatą M.Paulikienės ir A.Raupelytės pora žengė su aukštu 13 numeriu.

Suprasti akimirksniu: lietuvių varžovės

  • D grupėje mūsiškės varžysis su vokietėmis Svenja Muller ir Cinja Tillmann (4 reitingas), ispanėmis Liliana Fernandez ir Paula Soria (20) bei austrėmis Franziska Friedl ir Katharina Schutzenhofer (29).
  • S.Muller yra C.Tillmann yra praėjusių metų Europos čempionato bronzos medalių laimėtojos, taip pat yra triumfavusios „Beach Pro Tour Elite16“ serijos turnyre.
  • Ispanė L.Fernandez yra trejų olimpinių žaidynių dalyvė.

„Labai apsidžiaugiau, kai Monika pasiūlė žaisti kartu. Sutikau nesvarsčiusi. Tikrai gerai startavome ir manau, esame pasiruošusios. Aišku, Monika labai patyrusi ir padeda, bet aš jaučiu labai daug baimės ir atsakomybės“, – neslėpė čempionate debiutuosianti A.Raupelytė.

„Volleyball World“ nuotr./Ainė Raupelytė
„Volleyball World“ nuotr./Ainė Raupelytė

Senojo žemyno pirmenybėse bus kovojama ne tik dėl medalių, bet ir dėl olimpinių reitingo taškų. Įpusėjus atrankai – sužaidus 6 turnyrus iš įskaitinių 12-os, lietuvių pora šiuo metu gali svajoti ir apie Paryžių.

„Taškų bus galima uždirbti daug, tad reikia pasirodyti, kuo geriau. Skaičiavome, jei olimpiada vyktų šiandien, tai mes joje būtume. Dabar reikia tai išlaikyti. Bandysime visi kartu, visa komanda“, – vylėsi 25-ą vietą olimpiniame reitinge šiuo metu užimanti M.Paulikienė.

„Volleyball World“ nuotr./Monika Paulikienė
„Volleyball World“ nuotr./Monika Paulikienė

Ambicijų prieš Europos čempionatą neslepia ir vyrai. Paplūdimio tinklinio specialisto iš Lenkijos Roberto Zuchowskio treniruojami mūsiškiai tarp 32 geriausių žemyno porų pateko su 22-u reitingu.

CEV nuotr./Europos čempionato burtai, vyrai
CEV nuotr./Europos čempionato burtai, vyrai

„Nesiruošiame tiesiog ateiti ir sudalyvauti. Mums – tai vienas svarbiausių metų startų. Turime ambicijų ir norime patekti tarp 10-ies geriausių. Aišku, norvegai – olimpiniai ir pasaulio čempionai – išsiskiria ir visi europiečiai stiprūs, bet, manau, įkandami. Bandysime ir žiūrėsime, kaip mums seksis“, – teigė A.Knašas.

Suprasti akimirksniu: lietuvių varžovai

  • F grupėje mūsiškių lauks vokiečiai Nilsas Ehlersas ir Clemensas Wickleris (6 reitingas), olandai Stefanas Boermansas ir Yorickas de Grootas (11) bei austrai Timo Hammarbergas ir Timas Bergeris (27).
  • C.Wickleris yra 2019 metų pasaulio vicečempionas. Su N.Ehlersu jis žaidžia nuo praėjusių metų pasaulio čempionato Romoje. Jie laikomi realiais kandidatais iškovoti Paryžiaus olimpinių žaidynių medalį.
  • S.Boermansas ir Y.de Grootas yra 2021 metų Europos vicečempionai.
  • Austrijos pora į Europos čempionatą pateko gavusi vardinį kvietimą.

„Burtai jau ištraukti, varžovus žinome, tad galime jiems ruoštis. Įprastai tiek laiko pasiruošimui neturime“, – pažymėjo P.Stankevičius.

„Volleyball World“ nuotr./Patrikas Stankevičius ir Audrius Knašas
„Volleyball World“ nuotr./Patrikas Stankevičius ir Audrius Knašas

Kas pasikeitė, kad Lietuva pagaliau į Europos čempionatą siunčia ir vyrų, ir moterų poras?

„Prieš 5 metus federacijoje priėmėme strategiją, kad pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas paplūdimio tinkliniui, – teigė LTF prezidentas D.Čerka. – Atsižvelgėme į Lietuvos sporto finansavimo ypatumus. Mūsų šalyje sportas finansuojamas pagal rezultatus."

„Matome, kad paplūdimio tinklinio populiarumas Lietuvoje tikrai auga, papildė P.Stankevičius. – Dėl to daugėja ne tik mėgėjų, bet ir profesionalų, siekiančių ambicingesnių tikslų.“

„Volleyball world“ nuotr./Audrius Knašas ir Patrikas Stankevičius
„Volleyball world“ nuotr./Audrius Knašas ir Patrikas Stankevičius

Pagal aukšto meistriškumo finansavimą, skiriamą valstybės, tinklinis šalyje užima tik 27 vietą – šiemet sulaukė 144 tūkst. eurų.

Į klausimą, ar to užtenka, D.Čerka pabandė atsakyti palygindamas, kiek kainuotų Lietuvoje surengti „Challenger“ serijos etapą.

„Iki šiol stengėmės, kad rengtume tokius turnyrus, kokių žaidėjų mes turime. Turėjome „Futures“ lygio sportininkus, tokius turnyrus ir rengėme. Pakilus žaidėjų lygiui, būtų galima galvoti ir apie kito lygio turnyrus, bet reikalavimai, pirmiausia – piniginiai, kyla kartais. „Futures“ turnyrui Klaipėdoje reikėjo apie 80–90 tūkst. eurų. Gal kitoms sporto šakoms tai nėra daug, bet mums – labai daug. „Challenger“ biudžetas būtų dar gerokai didesnis“, – atsiduso D.Čerka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius