Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plaukimo teisėja žino, kodėl diskvalifikuota Lietuva: fiksuota klaida po vandeniu

Lietuvos plaukimo rinktinės vyrams pasaulio čempionatas baigėsi dideliu nusivylimu, kai jų rezultatas nebuvo įskaitytas per estafetę 4 po 100 m kompleksiniu plaukimu. Pasaulio čempionate Budapešte teisėjaujanti Milda Šeibokaitė paaiškino, kas nutiko komandinėse lenktynėse šeštadienį.
Lietuvos plaukimo rinktinė buvo diskvalifikuota per kombinuotą estafetę.
Lietuvos plaukimo rinktinė buvo diskvalifikuota per kombinuotą estafetę. / Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr.

Lietuvos plaukimo rinktinėje kilo sumaištis, bandant išsiaiškinti, kuris ir kokią klaidą padarė šeštadienį ryte, kai visos komandos nuplaukė dėl teisėjų skirtos diskvalifikacijos.

Svarstymų būta daug, bet nė vieno teisingo bent iki tol, kol nusivylęs ketvertas – Danas Rapšys, Andrius Šidlauskas, Deividas Margevičius ir Erikas Grigaitis paliko pokalbiams su žiniasklaida skirtą erdvę.

Tačiau varžyboms tame pačiame „Duna“ baseine teisėjavusi Milda Šeibokaitė greitai suvokė, kur suklydo lietuviai.

Trisdešimties teisėjų būryje dirbusi Lietuvos plaukimo teisėja buvo atsakinga už atletų plaukimo stiliaus ir pranėrimų priežiūrą. Tačiau ji matė, kad po estafetės nė vienas baseine iš viršaus ar kraštų atletus stebintis teisėjas nenuėjo link vyriausiojo teisėjo informuoti apie taisyklių pažeidimą.

Tai reiškė tik viena – klaida turėjo būti užfiksuota stebint plaukimą per povandeninę vaizdo kamerą, prie kurios dirba kitur įsitaisę teisėjai.

Kadangi protokole užfiksuota krūtine plaukusio Andriaus Šidlausko posūkio klaida, M.Šeibokaitei iškart tapo aišku, kur suklydo Lietuvos plaukikas.

„Penki teisėjai sėdi prie ekrano ir stebi po vandeniu filmuojančias kameras. Per jas galima išvysti daugiau nei iš viršaus, kur vaizdą užstoja purslai bei bangos, – 15min sakė M.Šeibokaitė. – Akivaizdu, jog prieš posūkį padarytas kojų delfinu smūgis.“

Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Lietuvos plaukimo rinktinė buvo diskvalifikuota per kombinuotą estafetę.
Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Lietuvos plaukimo rinktinė buvo diskvalifikuota per kombinuotą estafetę.

A.Šidlauskas po varžybų svarstė, jog galėjo būti posūkio klaida viena ranka liečiant sienelę, bet M.Šeibokaitė tikino, kad šis variantas atkrenta, nes už šią taisyklių dalį atsakingi iš viršaus gyvai plaukikus stebintys teisėjai.

„Galėjo būti tik kojos, į ką atkreipiamas dėmesys pastaruoju metu, – sakė M.Šeibokaitė apie A.Šidlausko judesį dubeniu siekiant sienelės prieš posūkį. – Sportininkai būna apie tai informuojami, bet jaudulys padarė savo.“

Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Lietuvos plaukimo rinktinė buvo diskvalifikuota per kombinuotą estafetę.
Dariaus Kibirkšties/LPF nuotr./Lietuvos plaukimo rinktinė buvo diskvalifikuota per kombinuotą estafetę.

Anot teisėjos, pastaruoju metu tokia klaida pasitaiko pakankamai dažnai – pasaulio čempionate užfiksuota bent dešimt taisyklių pažeidimų plaukimo krūtine varžybose dėl neleistino judesio kojomis prieš pat posūkį.

Tai buvo trečioji Lietuvos plaukikams skirta diskvalifikacija šiame pasaulio čempionate.

Pirmasis taisykles pažeidė asmeninėse nugara varžybose startavęs Erikas Grigaitis, kuriam atrankoje buvo nustatytas per ilgas panėrimas siekiant finišo sienelės.

Lietuvos plaukimo federacijai dėl valstybinio finansavimo itin svarbios estafetės, bet praėjusį antradienį mišrioje estafetėje 4 po 100 m kompleksiniu būdu suklydo ir po varžybų save už tai plakė Deividas Margevičius.

„Sportininkai linkę iš jaudulio persistengti. Pirmojoje estafetėje Margevičius per anksti įšoko į vandenį, neįvertinęs, jog prieš jį krūtine plaukiusi Kotryna ilgai slinko prieš pasiekiant sienelę“, – paaiškino M.Šeibokaitė.

Dariaus Kibirkščio nuotr./Lietuvos estafetės plaukikai
Dariaus Kibirkščio nuotr./Lietuvos estafetės plaukikai

Neįprastai daug diskvalifikacijų per vieną čempionatą lietuviams? Tai žinių spragos ar sutapimas?

M.Šeibokaitė įsitikinusi, kad bėda slypi galvose. „Jaudulys, pagrindinę problemą įvardino teisėja. – Reikėtų gal daugiau dėmesio psichologiniam pasirengimui, nuovargio ir įtampos sumažinimui.“

Ji įsitikinusi, kad teisėjų tyčinių klaidų nebebūna, kaip pasitaikydavo kadaise – prieš daugiau nei dešimtmetį yra buvę, kad Izraelio teisėjas diskvalifikavo Vytautą Janušaitį, o taip medalį laimėjo kitame take plaukęs Izraelio plaukikas.

„Prieš daug metų kildavo klausimų, būdavo sunku patikrinti, bet dabar skaidrumas yra aukščiausio lygio, teisėjai gyvena vienas šalia kito, glaudžiai bendradarbiauja, o abejonės atveju priima sprendimą sportininko naudai“, – tikino M.Šeibokaitė.

Buvusi povandeninio plaukimo sporto meistrė jau daugiau nei trisdešimt metų teisėjauja įvairaus lygio plaukimo varžyboms ir šiuo metu yra vienintelė Lietuvos teisėja pasaulio čempionate.

Plaukimo klubo "Banga" nuotr./Plaukimo teisėja Milda Šeibokaitė
Plaukimo klubo "Banga" nuotr./Plaukimo teisėja Milda Šeibokaitė

Pastaraisiais metais į svarbiausias varžybas dažniausiai vykdavo Saulius Binevičius, tačiau šis buvęs plaukikas, dabar užimantis Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidento pareigas, prisidėjo, kad į planetos čempionatą nukeliautų tautietė.

„Augame ir mes, – nusišypsojo M.Šeibokaitė, prieš trejus metus Budapšte teisėjavusi jaunimo planetos pirmenybėse, o dabar pirmą kartą debiutavusi suaugusiųjų pasaulio čempionate. – Reikia rotacijos, ir pats Saulius, kuris mane rekomendavo, mėgsta sakyti, kad ne jis vienas yra geras plaukimo teisėjas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius