Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsūs ekstremalai pasiekė laipiojimo rekordą

Ekstremalaus uolų lapiojimo profesionalai įveikė sunkią užduotį. Laipiotojas uolomis iš Vokietijos Stefanas Glowaczas ir amerikietis Chrisas Sharma pirmieji pasaulyje sugebėjo įveikti itin sunkiai pasiekiamą urvą - Majlis al Jinn, Oman
Quilas urvas
Quilas urvas / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Tai - antrasis pagal dydį urvas pasaulyje: Majlis al Jinn kupolo dydis vietomis siekia 178 metrus. Šis urvas Omane toks didelis, kad galėtų "paslėpti" Gizos piramidę ir dar liktų vietos.

Majlis al Jinn (džinų taryba) yra 100 kilometrų į pietus nuo sostinės Muskato, 1380 metrų aukštyje virš jūros lygio.

Stefanas Glowaczas ir Chrisas Sharma pirmieji pasaulyje sugebėjo užlipti iki urvo viršūnės. Ekstremalai pasiekė laisvuoju stiliumi. Realizuoti projektą Omano sultonato valdininkai davė leidimą dviem savaitėms

Lipimo metu ekstremalai nekart sustodavo, darė pauzes, norėdami pailsėti. Savo kopimą jie pradėjo giliausiame urve taške. Kaskart sustodavo, žymėjosi, įrenginėdavo specialias platformas.

Vyrai nakvodavo ant urvo "stogų", ant platformų, įrengtose palapinėse. Aukščiausiai - 100 metrų aukštyje.Apsaugai ekstremalai naudojo tik virves. Kopimą ekstremalai suskirstė į trylika etapų.Lemiamą kopimo etapą stebėjo gausiai susirinkę vietos gyventojai.

"Mane baimino, kad šiam įspūdingam projektui turėjome tik dvi savaites. Nebuvau įsitikinęs, kad mums pavyks užkopti", - žurnalistams prisipažino Ch.Sharma.

"Mes užlipome ant stogo - galime teigti, kad tai pats didžiausias stogas pasaulyje. Turbūt - tai pasaulio rekordas. tačiau mes nesiekėme rekordų, mes norėjome užlipti šiuo unikaliu urvu", - teigė Chriso kolega S.Glowaczas. Abu ekstremalai prisipažino, kad tai buvo pats sunkiausias projektas jų gyvenime.

Selmos plynaukštėje esantis Majlis al Jinn tarsi milžiniškas kambarys.  Jo skaičiai įspūdingi: 310x225, aukštis - 120, vietomis, nuo giliausio taško - 178 metrai. Šios vietovės plotis - 58 tūkst. kvadratinių metrų.  Urvą 1983 metais atrado geologas Donas Davidsonas. Į urvą galima patekti per nedidelę skylę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius