Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja dietologė: žuvies valgymas du, tris kartus per savaitę sumažina vėžio riziką

Žuvis – vienas pagrindinių Kūčių valgių. Daugelis šeimininkių prieš šventes suskumba ieškoti savo mėgstamiausių receptų. Remiantis apklausų rezultatais, dažniausiai ant lietuviško šventinio stalo galima išvyksti karpius, taip pat populiarūs plačiakakčiai, amūrai, lynai, upėtakiai.
Žuvis su daržovėmis
Žuvis su daržovėmis / Vida Press nuotr.

Nepaisant to, kad šios žuvys naudingos ir skanios, anaiptol ne kiekvienas valgo jų pakankamai. Žuvis ir jų produktai – ne tik visaverčių baltymų, bet ir įvairių mineralų, vitaminų bei omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis, todėl jų trūkumas lietuvių mitybos racione kelia nerimą mitybos specialistams. Kodėl turėtume dažniau įtraukti į savo valgiaraštį žuvies patiekalus, pasakoja pirmosios specializuotos dietologijos paslaugas teikiančios klinikos „Dietos sistema“ gydytoja Kristina Jasmontienė.

- Niekam ne paslaptis, kad žuvis – vienas pagrindinių šventinių valgių, tačiau ar pakankamai dažnai žuvį patiekiame ant kasdienio stalo? Kaip manote, ar lietuviai vartoja pakankamai žuvies produktų?

Tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies valgo nepakankamai, ypač vaikai.

- Tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies valgo nepakankamai, ypač vaikai. Nustatyta, kad didesnė dalis (72 proc.) suaugusių ir pagyvenusių Lietuvos gyventojų žuvies ir žuvų produktų vartoja 1–2 kartus per savaitę; kas dešimtas respondentas – 3–5 kartus per savaitę, o kas šeštas apklausos dalyvis atsakė, kad žuvies ir jos produktų iš viso nevartoja. Žuvies ir jos produktų nevartoja daugiau vyrų negu moterų ir daugiau jaunesniojo (19–34 m.) negu vyresniojo amžiaus respondentų (šaltinis: 2016 m. „Suaugusių ir pagyvenusių Lietuvos gyventojų faktinės mitybos ir mitybos įpročių tyrimas“).

- O kiek kartų per savaitę žuvį valgyti rekomenduoja specialistai? Kokia žuvis teiktų daugiausia naudos sveikatai?

Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė
Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė

- Rekomenduojama žuvies valgyti bent 2 – 3 kartus per savaitę, kai vienos porcijos dydis – delno dydžio gabalėlis, bent pusė žuvies turėtų būti riebi.

- Kokias išskirtumėte pagrindines žmogaus sveikatai palankiausias žuvies savybes?

Svarbiausios naudos sveikatai – širdies kraujagyslių ligų profilaktika – dėl teigiamos įtakos cholesterolio kiekiui.

- Žuvis – itin naudingas baltymų, gerųjų riebalų – omega 3 riebiųjų rūgščių, vitamino D šaltinis. Žuvyje gausu svarbių mineralų – fosforo, kalcio, magnio, seleno, cinko ir kt. Su šiomis medžiagomis susijusios ir svarbiausios naudos sveikatai – širdies kraujagyslių ligų profilaktika – dėl teigiamos įtakos cholesterolio kiekiui. Yra duomenų apie retesnį sergamumą Alzheimerio liga, teigiamą įtaką regėjimui. Žuvų taukai palengvina depresijos simptomus. Vitaminas D svarbus kaulų struktūrai, kalcio apykaitai, miego kokybei. Kadangi omega 3 riebiosios rūgštys mažina uždegimą, žuvis rekomenduojama vartoti uždegiminėmis sąnarių ligomis sergantiesiems. Yra duomenų, jog reguliariai bent du tris kartus per savaitę valgantys žuvį, turi mažesnę riziką sirgti tam tikrų lokalizacijų vėžiu – burnos ertmės, ryklės, žarnyno, lyginant su mažiau valgančiais. Paaugliai, valgantys daugiau riebios žuvies, pasižymi geresniu dėmesio koncentravimu.

- Daugelis šeimininkių, besiruošdamos didžiosioms metų šventėms, žuvį apdoroja dideliame riebalų kiekyje. Be abejo, toks žuvies paruošimo būdas nėra pats palankiausias sveikatai. Kaip reikėtų paruošti žuvį, kad pajustume kiek galima didesnę naudą?

- Sveikiausia žuvį ruošti be papildomų riebalų – kitaip tariant nekepti. Troškinta, orkaitėje gaminta, ant garų ruošta ar virta žuvis nepraranda savo maistinės vertės. Nereikėtų piktnaudžiauti rūkyta, sūdyta žuvimi. Paruošimo būdas gali išlaikyti, bet ir sumažinti žuvies maistinę vertę.

- Jei žmogus į savo mitybą visiškai neįtraukia žuvies produktų, kokios gali būti pasekmės sveikatai?

- Pasekmės susijusios su medžiagų, kuriomis turtinga žuvis stoka. Mityba – labai svarbus veiksnys, lemiantis ilgalaikę žmogaus sveikatą. Tinkamai koreguoti žmogaus mitybos įpročiai gali padėti mažinti arterinį kraujospūdį, koreguoti cholesterolio, cukraus kiekius kraujyje, užtikrinti geresnį imunitetą, taigi mažesnį sergamumą infekcinėmis ligomis, geresnę nuotaiką ir pan.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kalėdų karalius karpis: gardžiausi receptai, kurie palepins net gurmanus

Žuvininkystės
Žuvininkystės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius