Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasirūpinkite tinkamais vaikų burnos higienos įgūdžiais ir įpročiais

Vasaris – sveikatingumo mėnuo! Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, vykdantys veiklą ugdymo įstaigose, 2014 m. vasario mėnesio prioritetine sritimi pasirinko vaikų burnos higieną.
Padėkite vaikams formuoti sveikus įpročius
Padėkite vaikams formuoti sveikus įpročius / Carl Zoch, Flickr.com

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) specialistų paskutinių dešimties metų  epidemiologiniai tyrimai rodo, kad daugiau negu 90 proc. kai kurių amžiaus grupių vaikų (7-15 metų) dantys yra pažeisti ėduonies ir karieso, o vaikų dantų priežiūros įgūdžiai nepakankami. Situacija šiuo klausimu negerėja ir išlieka stabiliai prasta, taigi Lietuvos vaikų dantų būklė yra bloga.

Tokia padėtis verčia imtis mokslu patvirtintų prevencijos priemonių; tai susiję ne tik su vaikų ir tėvelių sveikatos raštingumo ugdymu, bet ir burnos higienos įgūdžių ir įpročių formavimu. Kaip teigia specialistai, įprotis – automatizuotas veiksmas, kuris susidaro nuolat kartojant išmoktą veiksmą, kuris sukelia tik teigiamas emocijas. Daugelis įpročių susiformuoja vaikystėje, visų pirma, mėgdžiojant suaugusius. Tačiau automatizuotas veiksmas nesusidaro iš karto: prieš susiformuojant įpročiui pirmiausia formuojasi įgūdžiai (labai gerai išmokti veiksmai, kurių elementų nebereikia sąmoningai reguliuoti ir kontroliuoti).

Burnos higienos ugdymo procese, siekiant apsaugoti vaikus nuo dantų skausmo bei formuoti ir palaikyti dantų išvaizdą ir normalią kramtymo funkciją, dantų priežiūros įpročiai ir įgūdžiai vaikams privalo būti ugdomi palaipsniui nuo mažens, užkertant kelią nesėkmėms bei nusivylimo galimybei.

Atsižvelgiant į tai, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, vykdantys veiklą ugdymo įstaigose, 2014 m. vasario mėnesio prioritetine sritimi pasirinko vaikų burnos higieną. Visą mėnesį Kauno miesto mokyklinio ugdymo įstaigose bus organizuojami renginiai, skirti ugdyti teisingus mokyklinukų burnos higienos įpročius. Tam, kad ugdymas netaptų tik „gerąja patirtimi“, o būtų permanentinio proceso dalimi, į vaikų burnos priežiūros mokymų procesą bus įtraukiami ne tik patys vaikai, bet ir jų tėveliai bei klasių auklėtojai, kiti mokyklos bendruomenės nariai. Pagrindinis tikslas – kad visa vaikus supanti aplinka būtų pavyzdžiu visiems.

Patarimai tėveliams:

  • Vaiko burnos ertmę būtina pradėti prižiūrėti nuo kūdikystės. Du kartus per dieną burnos ertmės gleivinę reikia išvalyti marlės tamponėliu. Kol vaikui dar neišdygę dantukai, rūpestingai nuo gleivinės pašalinkite apnašas, masažuokite dantenas. Tokiu būdu formuosite įpročius visam gyvenimui.
  • Išdygus pirmiesiems dantukams, juos valykite du kartus per dieną šepetėliu ir nedideliu kiekiu pastos. Pastos ant šepetėlio reikėtų dėti žirnio dydžio gabalėlį ir įtrinti jį į šepetėlį.
  • Patartina, kad tėvai valytų vaikams dantis, iki jiems sukanka 7-8 metai.
  • Šepetėlis ir pasta parenkama pagal vaiko amžių: vaikams rekomenduojama naudoti minkštą, nedidele galvute sintetinių šerių šepetėlį. Pastos sudėtyje turi būti 250-500 ppm fluoro. Jo kiekis nurodomas ant dantų pastos pakuočių.
  • Higieniniai tarpdančių siūlai pradedami naudoti, kada tarp užaugusių pieninių krūminių dantų nėra tarpų. Vaikams labai svarbu išvalyti šiuos keturis tarpdančius.

 
Kaip valyti dantis?

  • Dantis valykite kasdien 3-5 minutes po pusryčių ir vakarienės.
  • Dantis valykite šepetėlį glausdami prie dantų–dantenų paviršiaus 45o kampu.
  • Dantis valykite sukamaisiais judesiais.
  • Šepetėlį švelniai spausdami į tarpdančius, šluojamaisiais judesiais valykite krūminių dantų šonus.
  • Šepetėlio galvutę statmenai spausdami į tarpdančius, šluojamaisiais judesiais valykite kandžius.
  • Krūminių dantų kramtomuosius paviršius valykite trumpais horizontaliais judesiais.
  • Šluojamaisiais judesiais valykite liežuvio nugarėlę.
  • Dantų šepetėlį keiskite, kai jo šereliai pradeda krypti į šonus (kas 3-4 mėnesius).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius