Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos turgaus prekystalių puošmena lapkritį – geltoni cukinijų žiedai

Vargu, ar šios žavios geltonos gėlės turi kažką bendra su Helovino švente. Bet lapkritį Italijos turguose akį džiugina ne tik oranžinė moliūgų, bet ir skaičiai geltona moliūgų ir cukinijų žiedų spalva. Ji ne tik priverčia nusišypsoti. Italijos šeimininkės puikiausiai žino, kad geltonieji žiedai, pakliuvę ant stalo, žiemos išvakarėse papildys šeimos sveikatos resursus.
Cukinijų žiedai turguje žavi geltona spalva, kurią lemia karotinas
Cukinijų žiedai turguje žavi geltona spalva, kurią lemia karotinas / Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr.

Norite tikėkite, norite – ne, bet šeimininkės žino ir tai, kad geležies atsargas papildantys cukinijų žiedai yra ne tik stalo, bet ir grožio pasaulio – kosmetikos būtinybė.

Geltonųjų žiedų rudenį pasigenda moterys, kurios tiki natūralia medicina ir intuityviai jaučia, kad daržovių ir vaisių savybes užtikrina ne tik juose esantys mikroelementai, mineralai ir vitaminai, bet ir jų spalva.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Cukinijos suteikia skonio ir estetikos net desertui
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Cukinijos suteikia skonio ir estetikos net desertui

Intuicija joms sufleruoja, kad geltonos spalvos daržovių vartojimas užtikrina gražią veido spalvą. Jos visiškai teisios. Iš tiesų rudenį dailią gelsvą veido odos spalvą lemia ne tik nuo vasaros išlikęs saulės įdegis, bet ir mikroelementai, esantys cukinijų žieduose. Kaip manote, kodėl?

Kiek italės ant stalo skaičiuoja spalvų, kaip manote? Ogi šešias – raudoną, geltoną, violetinę, žalią, baltą ir oranžinę.

Bet pradėkime nuo pradžių. Lengviausia spalvas pastebėti rudenį – turguje jų tokia įvairovė. Kiek italės ant stalo skaičiuoja spalvų, kaip manote? Ogi šešias – raudoną, geltoną, violetinę, žalią, baltą ir oranžinę.

Nereikia būti spalvotyros specialistu, kad suprastume, jog kiekvieną spalvą daržovėse ir vaisiuose užtikrina ne dailininko spalvų paletė, bet jose esantys mikroelemantai. Viena iš labiausiai traukiančių spalvų tiek turguje, tiek ir Italijos gastronomijoje tai – geltona.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Cukiniju carpaccio – vitaminų šaltinis žiemai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Cukiniju carpaccio – vitaminų šaltinis žiemai

Estetikos maniakės italės neabejoja, kad geltonoji vaisių ir daržovių spalva, panašiai kaip oranžinė, tiesiogiai susijusios su karotinu. Karotinas – tai tokia sudėtinė daržovės dalis, kuri oranžine spalva nuspalvina morkas ir daugybę kitų oranžinių ir geltonų daržovių. Kitas mikroelementas, kuris suteikia galimybę organizmui greitai įsisavinti karotinoidus, tai retinolas – vitamino A šaltinis.

Jis taip smarkiai keičia mūsų odos struktūrą ir suteikia jai skaistumo, kad sveiko žmogaus oda greitai išduoda jo sveikatos būseną. Nors paprastai šiaurės kraštų žmonės klaidingai įsitikinę, kad italų odos spalvą lemia klimatas.

Tačiau morkų, moliūgų, persimonų skonio savybės mažiau rafinuotos nei cukinijų žiedų. Būtent karotinas ir retinolas rudenį žmogaus organizmui suteikia energijos. Cukinijų žiedai papildo organizmą geležimi ir tai yra svarbi sveikatai detalė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bruschetta su cukinijomis ir cukinijų žiedais
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bruschetta su cukinijomis ir cukinijų žiedais

Negana to, patiekalai su žiedais nuspalvina Italijos moterų veidą dailiu geltonu atspalviu – būtent dėl šios priežasties rudenį žiedai stulbinamu greičiu keliauja į virtuvę. Juolab, kad puokštę geltonų žiedų italės turguje perka už porą eurų.

Įsisavinusios Lacijaus regiono virtuvės tradicijas Romos moterys cukinijų žiedams suteikia pačius netikėčiausius skonius. Kas galėtų pagalvoti, kad geltonuosius žiedus galima įdaryti jūros druskos pritvinkusiais šviežiais ančiuviais ir, įvilkus į tešlos apvalkalą, dar paskrudinti aliejuje? Tai – vienas populiariausių užkandžių picerijose ir užeigose, belaukiant picos. Aukštos kokybės aliejuje trokinto cukinijos žiedo paviršius tampa puikia saugykla rafiuoto skonio ančiuviui.

Su cukinijų žiedais gaminami įvairiausi pastos padažai. Spiralės formos fusiloni kuo puikiausiai dera prie raudonos spalvos Parmos kumpio ir geltonų cukinijų žiedų. Jų skonio savybes dar paryškina pecorino romano sūrio ryškus aromatas.

Cukinijų žiedais paryškinami ir žuvies patiekalų skoniai. Kriauklės formos pasta conchiglioni ruošiama su cukinijomis ir krevetėmis. Smulkiai supjaustyti cukinijų žiedai suteikia patiekalui malonų akiai geltoną atspalvį.

Mano pačios sukurtas receptas su cukinijomis paremtas spalvų ir skonių kontrastu.

Cukinijų žiedai puikiai išreiškia jūros sūrumą išsaugojusių midijų aromatą. Juodame midijų kriauklių fone gražiai išryškėja tiek cukinijų žiedų spalva, tiek ir forma. Lašas puikaus alyvuogių aliejaus, petražolių, bei cukinijų žiedų – ir midijos alla romana įgyja naują netikėtą atspalvį.

Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Pasigaminti midijas „alla romana“ su cukiniju žiedais nesunku ir namuose
Jurgos Jurkevičienės/ Tavo Roma nuotr./Pasigaminti midijas „alla romana“ su cukiniju žiedais nesunku ir namuose

Receptas, kaip pasigaminti midijas alla romana su cukinijų žiedais

Į keptuvę įpilkite tyro alyvuogių aliejaus. Pakaitinkite jį kelias minutes ir suberkite smulkiai sukapotą česnaką. Įberkite šiek tiek susmulkintų petražolių ir meskite nuplautas midijas. Nepamirškite, kad samanų plaukelių išlindusių pro midijų kiauto kraštus nereikia šveisti jokiais šepetėliais ir apskritai midijų nereikia mirkyti. Kuo jos labiau išlaiko jūros sūrumą, tuo geriau.

Kai midijos pradės atsidarinėti nuo kaitros, įberkite susmulkintų sūdytų ančiuvių ir apibarstykite iš malūnėlio suktu juoduoju pipiru. Sudėkite į keramikinį indą ir ant karštų midijų užmeskite išilgai suplėšytus cukinijų žiedus. Patiekalą galima paskaninti pecorino romano sūriu. Derinkite baltąjį Lacijaus vyną, atšaldytą iki 8 – 9 laipsnių temperatūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius