-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romos daržovių turgus: kuo grožėtis, kiek kainuoja, kaip gaminti

Manęs dažnai klausia: kokių lauktuvių derėtų atvežti iš Romos – vyno, sūrio, kumpio? O gal trumų? Taip, trumai būtų ideali dovana – labai mažai sveria, o vertė ir aromatas – įspūdingi. Tik bėda, kad šis produktas labai brangiai kainuoja ir niekaip nėra nesusijęs su Roma.
Žieminės daržovės Romos turguje
Žieminės daržovės Romos turguje / Pauliaus Jurkevičiaus nuotr.
Temos: 2 Roma Turgus

Žiemą iš Amžinojo miesto patarčiau atsivežti originalių, nebrangių, „Ryanair“ lagaminų neapsunkinančių ir sveikų lauktuvių – daržovių iš turgaus.  

Tad pabandykime užsukti į kurį nors Italijos sostinės turgų ir pasidairyti, – gal pavyks kažką įdomaus nusipirkti. Renkuosi šiek tiek atokesnį, nelabai didelį, tačiau tikrą daržovių turgų.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Romos turgus žydi ir mimozomis
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Romos turgus šį vasarį kvepia ir mimozomis

Ką reiškia – tikras turgus arba netikras? Netikras – tai tas, kuriame prekeivis laukia užsienio turistų, kuriems anksčiau ar vėliau įsiūlys pusę kilogramo neva Kalabrijos mandarinų (o iš tikrųjų – atvežtų iš Izraelio) už smagią poros eurų kainą.

Epiro aikštės turguje – netoli San Giovanni in Laterano katedros kilogramas mandarinų „clementini“ kainuoja 99 centus. Čia niekas kvailių neieško, nes apsipirkti ateina vietinės Appio Latino kvartalo massaia – namų šeimininkės, kurios puikiai žino, kas yra gera kaina už kokybę.

Žiemą Romos turguje viešpatauja dvi daržovių spalvos – žalia ir violetinė. Nuo jos ir pradėkime: pas sinjorą Anną ant prekystalio matau tris šio atspalvio įdomybes. Trevizo vėlyvoji salota (it. Radicchio tardivo di Treviso) šviečia iš tolo kaip meno kūrinys, kaina – 0,69 euro.

„Kodėl taip pigiai?“ – nustebęs klausiu pardavėjos. „Ar nesupratai – tai vieno etto kaina“ – atšauna Anna.

Etto – tai toks specifinis Italijos prekeivių matavimo vienetas – 100 gramų. Supratote? Kilogramas tos violetinės grožybės iš Venecijos apylinkių kainuoja beveik 7 eurus, ir tai yra brangiausia daržovė visame Epiro aikštės turguje.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Žieminės daržovės Romos turguje
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Trevizo vėlyvoji salota

Ką su šia vitamino C kaupykla daryti? Galima pasigaminti neįtikėtinai spalvingą risotto arba tiesiog atskirus lapus pakepinti grilyje ir pagardinti švelniu alyvuogių aliejumi. Perspėju – švelniu, nes radicchio yra kartoka salota, kaip ir visos žiemos daržovės.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Žieminės daržovės Romos turguje
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Žieminės daržovės Romos turguje

Šiek tiek švelnesnio skonio – intymiai rožinė Veronos salota. Violetiniai žiediniai kopūstai iš Sicilijos, Etnos ugnikalnio papėdės kainuoja irgi nepigiai, bet iš jų galima pasidaryti atskirą karštą patiekalą – trumpai pavirti ir pagardinti ryškesniu alyvuogių aliejumi bei porą metų brandintu parmezano sūriu.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Žieminės daržovės Romos turguje
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Žieminės daržovės Romos turguje

Yra ir violetinė bulvė – perkūniškai brangi – beveik 4 eurai. Bet turint galvoje, jog itališkos bulvės stokoja krakmolo, iš šios galbūt ir pavyktų pagaminti cepelinus.

Visi šie skanėstai, kurių spalva „važiuoja“ nuo švelnios rožinės iki ryškios violetinės – tai „importinė“ egzotika. Nes Romos šeimininkėms Etna ir Verona yra kaip mums – Šarm aš Šeichas arba Antalija.

„Mišleninių“ Romos restoranų šefai jas vertina – dėl intensyvios spalvos ir dėl keisto, riešutą primenančio aromato.

Visi šie skanėstai, kurių spalva „važiuoja“ nuo švelnios rožinės iki ryškios violetinės – tai „importinė“ egzotika.

Nes Romos šeimininkėms Etna ir Verona yra kaip mums – Šarm aš Šeichas arba Antalija.

Šios daržovės nebūdingos Romos virtuvei. Tarkime, ryškiai oranžinė apelsinų – lyg ir normali žiemos spalva. Bet jeigu žvilgtelėsime, kas darosi šio vaisiaus viduje... Uždegantis kraujo motyvas – kaip filmuose apie Sicilijos mafiją. Tai „sanguinello“ apelsinai – saldūs, be jokios užuominos apie rūgštumą iš rytinės Sicilijos pakrantės. Kaina – 0,99 euro/kg.

Du sinjoros Annos prekystaliai apgulti pirkėjų. Turgus? Taip, bet paklauskime, kiek salotų, vaisių, žolių, grybų, šakniavaisių veislių ji parduoda. Kiek? Beveik du šimtus. Taigi, gal ir turgus, o iš tikrųjų – specializuotas vaisių ir daržovių butikas. Neužtektų pusės metų kasdien po vieną išragauti.

Ką romiečiai valgo žiemą?

O dabar grįžtame į Lacijaus regioną, į Romą. Ką Romos žmonės valgo žiemą? Žalias ir karčias daržoves. Žalia spalva dominuoja, bet atspalviai įvairuoja nuo pilkšvai žalios laukinės gražgarstės iki juodojo kopūsto tamsios militaristinės. Jos karčios, bet skonio paletė pakankamai įvairi – nuo lengvai karčių artišokų iki kvapą gniaužiančio cikorijų kartumo.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Žieminės daržovės Romos turguje
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Žieminės daržovės Romos turguje

Ką reiškia šis kartumas? Tai gėris ar blogis? Absoliutus gastronominis gėris. „In amaritudine salus“ sakydavo Antikos romėnai, t.y. kartume – sveikata.

Kartumą žalioms žiemos daržovėms suteikia polifenoliai. Polifenoliai – tai natūralūs antioksidantai, jų darbas – valyti iš organizmo toksinus ir „mušti“ laisvuosius radikalus, lemiančius mūsų kūnų oksidacijos ir senėjimo procesus. Todėl Viduržemio jūros dietos sveikos mitybos dėsnis numeris vienas teigia: karčiai valgysi – ilgai gyvensi.

Viduržemio jūros dietos sveikos mitybos dėsnis numeris vienas teigia: karčiai valgysi – ilgai gyvensi.

Žiūrime, ką turime Epiro aikštės turguje. Populiariausia žolė – „bieta“. Šio skanėsto pavadinimas – nelabai gurmaniškas, nes kalba eina apie pietietiško runkelio lapus.

Laukinės „bietos“ – kartesnės, augintos – beveik saldžios. Šis žalėsis turi gausybę kalcio, fosforo, geležies, o kalorijų – minimumas, vos 17.

O štai – pats svarbiausias žiemos receptūrų herojus – cikorija. Dabar – jos laikas. Cikorija – karti, pikta ir labai sveika: valo kepenis, mažina kraujospūdį ir suteikia geros energijos naktinėtojams.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Žieminės daržovės Romos turguje
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Žieminės daržovės Romos turguje

Neveltui cikorija sunkmečiu buvo visiems prieinamas kavos pakaitalas. Stambus ryšulys romėniškų cikorijų – vos 79 euro centai.

Dar yra brokolių lapai, špinatai, juodieji kopūstai. Žalių, melsvų, violetinių daržovių gausa šiek tiek neramina. Ką su jomis daryti? Kaip gaminti? Gerai, kad čia pat – turguje galima visko paragauti.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Turguje galima ir užkąsti bei pasidairyti, ką pasigaminti iš čia parduodamų daržovių
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Turguje galima ir užkąsti bei pasidairyti, ką pasigaminti iš čia parduodamų daržovių

TAIP PAT SKAITYKITE: Paulius Jurkevičius: Naujienos įgauna skonį – pastebėjote?

Keptos, virtos, troškintos daržovės – 1,20 eurų už 100 gramų. Litras pilstomo Lacijaus vyno – 1,5 euro. Kas nemėgsta daržovių – sūriai, mėsa, žuvys ir jūros gėrybės. Bet tai jau kitos apžvalgos tema.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Skanėstai turguje
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Skanėstai turguje

Pabaigai – mūsų receptas: virtos romėniškos cikorijos su alyvuogių aliejumi ir „pecorino romano“ avies pieno sūriu.

Cikorijas nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu (svarbu, nes prigesina prigimtinį žolių kartumą). Įmesti į pasūdytą verdantį vandenį žoles ir virti 10 – 12 minučių. Alyvuogių aliejuje pakaitinti dvi skilteles česnako, pašalinti jas vos tik paruduos.

Nukoštas ir ataušusias cikorijas pakaitinti keptuvėje maždaug 10 minučių. Sudėti į lėkštę, pašlakstyti tyru alyvuogių aliejumi, pagardinti tarkuotu „pecorino romano“ (avies pieno) sūriu.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Artišokų sezonas prasidėjo
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Artišokų sezonas prasidėjo

Kad atėję į turgų Romoje nepasijustumėte apgauti, siūlau susipažinti su daržovių, vaisių ir kai kurių kitų produktų kainomis:

Viterbo bulvių kg – 1, 20

Svogūnų kg – 1,20

Pietų Tirolio obuolių kg – 1,50

Kalabrijos mandarinų kg – 0.99

Sicilijos paprikų kg – 2,78

Romėniškų cikorijų lapų kg – 0,79

Pankolių kg – 1,50

Pietų Tirolio braškių indelis – 1,50

Vienas Romos artišokas – 1,50

Vienas Sardinijos artišokas – 1,00

Džiovintų Kalabrijos baravykų – 15 eur/100 g

Vėlyvųjų Trevizo salotų – 0,69/100 g

1 kiaušinis – 0,20

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius