Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Parama smulkiesiems pieno gamintojams – galimybė įsitvirtinti

Pienininkyste besiverčiantis smulkusis ūkininkas Eligijus sako, kad be valstybės pagalbos išsilaikyti būtų labai sunku. Ką jau kalbėti apie plėtrą. Pašnekovas jau pateikė paraišką Žemės ūkio ministerijos finansinei paramai gauti ir atskleidė, kad gautus pinigus ketina investuoti į naują techniką.
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“
Karvės / Alfredo Pliadžio nuotr.

Parama – šansas smulkiesiems pieno gamintojams

Iki rugsėjo 30 dienos Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) lauks Europos Sąjungos lėšomis finansuojama parama norinčių pasinaudoti smulkiųjų pieno gamintojų paraiškų. Paraiškos priimamos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.

15min kalbintos kooperatyvo „Pieno puta“ vadovės Jūratės Dovydėnienės nuomone, galimybė gauti papildomų lėšų – šansas smulkiesiems ūkininkams.

Anot jos, neseniai pienininkyste užsiimantiems ūkininkams, kurie dar tik pradeda įsitvirtinti, tačiau daugiau lėšų investuoti negali, ši ir panašios priemonės yra tiesiog būtinos – juk pačiam sutaupyti ir įsigyti brangiai kainuojančią įrangą sunkiai įmanoma.

Paklausta, ar šių metų neganda – koronaviruso pandemija – atsiliepė ir pieno gamintojams, pašnekovė atsakė teigiamai ir pridūrė, kad kai kam šis laikas netgi buvo lemtingas. Pasak J.Dovydėnienės, dalis jų apskritai atsisakė ūkininkystės, o kai kas ėmėsi kitos veiklos, pavyzdžiui, žada auginti grūdines kultūras.

„Pandemijos metu visos problemos paaštrėjo, bet pasekmės išaiškės vėliau rudenį, kai pamatysime, kiek žmonių neruošia pašarų“, – kalbėjo ji, o paprašyta papasakoti plačiau pridūrė, kad didžiausi sunkumai prasidėjo pavasarį, smarkiai nukritus kainoms.

„Žinoma, atsirado Vyriausybės parama, tačiau turime suprasti, kad viskas per dieną neįvyksta – žmonėms teko palaukti“, – pridūrė pašnekovė.

J.Dovydėnienė kalbėdama apie smulkiesiems pieno gamintojams taikomą Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama smulkiesiems ūkiams“ paramą paaiškino, kad visai neseniai ta tema kooperatyve „Pieno puta“ organizuotas seminaras. Anot jos, svarbu apie tai kalbėtis su ūkininkais ir jiems paaiškinti, padėti apsispręsti, paruošti reikiamus dokumentus ir užpildyti paraišką.

Manau, kad būtų tiesiog neprotinga nepasinaudoti šia parama.

„Kai skaitai vienas, kyla įvairių klausimų, norisi pasitarti. Negerai jeigu šalia nėra atsakyti galinčio žmogaus“, – svarstė ji ir nurodė, kad paaiškinti paramos reikalavimų subtilybes yra pasiruošusios pieno supirkimo punktų vedėjos.

15min paklausta, kaip vertina paramą smulkiesiems ūkininkams pašnekovė sakė: „Gera ši priemonė visų pirma tuo, kad žmonės nepririšami ilgais įsipareigojimais. Be to, investicinių projektų grąžos reikalavimai nėra gąsdinantys. O vien jau tai, kad yra 100 procentinis rėmimas – labai labai gerai.“

„Aš labai tikiuosi, kad tie žmonės, kurie atitinka reikalavimus, ryšis prisijungti. Manau, kad būtų tiesiog neprotinga nepasinaudoti šia parama“, – svarstė ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karvė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karvė

Apsirūpins technika

Nedidelį ūkį turintis Eligijus 15min atviravo, kad pienininko gyvenimas – ne rožėmis klotas. Vyro teigimu, tai didelių pastangų ir atsidavimo reikalaujantis darbas, kartais, deja, neduodantis didelio finansinio pelno. Paklaustas, kas jį motyvuoja labiausiai pašnekovas prisiminė, kad jo tėvai į šį ūkį įdėjo labai daug darbo, todėl būtų skaudu visko imti ir tiesiog atsisakyti.

Smulkusis ūkininkas Eligijus pasakojo, kad paraišką Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama smulkiesiems ūkiams“ paramai jau pateikė ir tikisi sulaukti finansinės pagalbos. Anot jo, be valstybės paramos būtų labai sunku išsilaikyti, o ką jau kalbėti apie naujos technikos įsigijimą.

„Sugeneruoti 15 tūkst. eurų iš vieno nedidelio ūkio būtų labai sunku“, – sakė jis ir pridūrė, kad už gautus pinigus svajoja įsigyti naują techniką.

Ką reikėtų žinoti apie paramą smulkiesiems pieno gamintojams?

Iš viso šiam paraiškų priėmimo etapui planuojama skirti 12,7 mln. eurų paramos lėšų. Verta prisiminti, kad parama skiriama žemės ūkio veikla užsiimantiems fiziniams asmenims, kurie yra įregistravę savo vardu valdą ir ūkininko ūkį. Paramos gali kreiptis ūkininkai, kurie bent 2019 metais deklaravo pasėlius ir (arba) registravo ūkinius gyvūnus. Norinčio gauti paramą pareiškėjo valdoje pieninių veislių melžiamų karvių skaičius turi būti ne mažesnis kaip 3 ir ne didesnis kaip 9, o daugiau kaip 50 proc. bendro valdos ekonominio dydžio turi sudaryti pagal pieninių veislių melžiamas karves paskaičiuotas valdos ekonominis dydis.

Išmoka mokama 2 dalimis: 80 proc. dalis mokama po to, kai priimamas sprendimas skirti paramą, o 20 proc. – tuo atveju, jeigu verslo planas įgyvendinamas tinkamai.

Žemės ūkio ministerija nurodo, kad atrenkant paraiškas 20 prioritetinių balų bus suteikiama prie aplinkos išsaugojimo ir tvarios plėtros verslo prisidėsiančiam verslo planui, kuriame bus numatytos investicijos į betonines mėšlides ar srutų kauptuvus.

Dar tiek pat balų gaus ir prie pieno kokybės gerinimo prisidėsiantis verslo planas, kuriame bus numatytos investicijos į pieno šaldymo įrangą. Prie ūkio darbo procesų efektyvumo didinimo prisidėsiantis verslo planas, kuriame bus numatytos investicijos į melžimo įrangą, gaus 15 balų. Jauniesiems ūkininkams, kurie iki paramos paraiškos pateikimo dienos bus iki 40 metų amžiaus, suteikiama 10 balų. Pripažinto žemės ūkio kooperatyvo nariu daugiau negu 2 metus esantis pareiškėjas gaus 15 balų, iki 2 metų – 10 balų. Įgyvendinantieji verslo planą vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių, gaus 10 balų. Tiek pat balų bus suteikiama ir niekada negavusiems paramos pagal šios priemonės veiklos sritį.

Daugiau apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama smulkiesiems ūkiams“ paramą skaitykite ČIA.


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius