Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2016-ųjų prognozės: „Achemos grupės“ laukia dar vieni neramūs metai?

Prognozuoti, kas bus su „Achemos grupe“ 2016 metais, yra sunku. Po verslo dinozauro Bronislovo Lubio mirties dėl įmonės aktyviai ir viešai pešasi jos akcininkai, nagus į ją tiesia rusai, ant „Achemos“ užgriuvusi nemaža SGD terminalo išlaikymo našta. Bent kelias problemas, tikėtina, pavyks išspręsti jau artimiausiu metu.
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Achemos grupė“ dėmesio centre 2015 metais buvo atsidūrusi ne kartą – paminėtas trąšų gamyklos penkiasdešimtmetis, viešai barėsi, taikėsi ir vėl skyrėsi grupės akcininkai, kalbėta apie galimą grupės pardavimą rusams, skųstasi dėl didelių bendrovei tenkančių SGD terminalo išlaikymo kaštų, prisiminta tuoj baigsianti galioti sutartis su „Gazprom“.

Faktą, kad Lietuvai „Achemos grupė“ yra labai svarbi, bene geriausiai atspindėjo šurmulys, kilęs dėl galimo koncerno pardavimo. Vidurvasarį Lietuvoje, 15min žiniomis, lankėsi Rusijos mineralinių trąšų gamintojos „EuroChem“ atstovai.

Žiniasklaidoje pasirodžius pranešimams apie galimą bendrovės pardavimą, premjeras Algirdas Butkevičius tikino išgavęs pagrindinės koncerno akcininkės Lydos Lubienės pažadą neparduoti grupės.

Neliko nuošaly ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, pabrėžusi, kad tokios įmonės negali būti parduodamos paprastai – pirkėjas turi atitikti nacionalinio saugumo kriterijus.

Tuomet sklido gandai, kad rusus domino ne vien tik Jonavos trąšų gamykla, bet visa „Achemos grupė“, kuriai priklauso ir „Klaipėdos jūrinių krovinių kompanija“ (KLASCO).

Nors pagrindinė koncerno akcininkė L.Lubienė sakė, kad nenori parduoti koncerno, o jos atsidavimą velionio vyro palikimui liudija ir socialinė veikla, tvirtai pasakyti, kad koncernas išliks lietuvių rankose, matyt, negali niekas.

2015 metais 50 metų jubiliejų, kuriame, beje, nepasirodė nei premjeras, nei energetikos ministras, šventusi „Achema“ taip pat ilgai ir nesėkmingai teismuose bandė įrodyti savo teisybę dėl SGD terminalo išlaikymo.

Kadangi mokestis buvo skaičiuojamas pagal suvartojamų dujų kiekį, nors „Achema“ dujų iš SGD terminalo ir nepirko, bendrovei teko kone pusė terminalo išlaikymo kaštų. Nors savo teisybės teismuose ir neįrodė, „Achemai“ pavyko įtikinti Energetikos ministeriją parengti „galios mokesčio“ projektą, pagal kurį bent jau teoriškai SGD terminalo našta „Achemai“ turėtų sumažėti.

O šios išlaidos ir dujų kainos „Achemai“ yra gyvybiškai svarbios. 50 metų suskaičiavusi „Achema” yra modernizuota, tačiau apie 80 proc. jos kaštų vis dar sudaro gamtinės dujos. Sutartis su „Gazprom“ baigiasi jau 2015-aisiais, taigi akivaizdu, kad derybų su Rusijos monopolininke ir SGD tiekėjais baigtis yra labai svarbi.

VISAS 2016-ųjų PROGNOZES RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius