Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo nariai nerimsta dėl „Huawei“ – kreipiasi ir į Vyriausybės komisiją

Seimo nariai dėl „Huawei“ įrangos ir Lietuvoje diegiamo 5G ryšio kreipėsi į Vyriausybės komisiją – trijų puslapių raštu prašoma įvertinti rizikas ir grėsmes, bei pateikti išvadas ar rekomendacijas, ar nevertėtų naudoti tik europietiškų ar NATO šalių technologinių produktų.
„Huawei“
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kreipimąsi, adresuotą Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijai (NSUSOAKK), pasirašė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Gabrielius Landsbergis, Dainius Kreivys ir Audronius Ažubalis. Vyriausybės nutarimas dėl šios komisijos sudarymo priimtas pernai kovo 1 d.

Seimo nariai akcentuoja, kad „Telia Lietuva“, plėtodama Lietuvoje 5G ryšį, naudoja būtent „Huawei“ technologinę įrangą, o ši bendrovė yra „trečios kategorijos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbi įmonė“.

Todėl parlamentarai prašo įvertinti, „ar „Huawei“ technologinių produktų naudojimas strategiškai svarbiame ūkio sektoriuje neprieštarauja nacionaliniam saugumui“.

„Esame tikri, jog atsakingos institucijos turėtų įvertinti visas grėsmes ir rizikas bei pateikti strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbioms įmonėms išvadas ir/ar rekomendacijas dėl ryšio technologijų naudojimo, t. y. rekomenduojant ar įpareigojant naudoti tik ES, Europos Ekonominės Erdvės ar NATO šalių technologinius produktus nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbiuose ūkio sektoriuose“, – teigiama rašte.

Tai ne pirmas kreipimasis į institucijas dėl „Huawei“ – anksčiau A.Ažubalis ir L.Kasčiūnas kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą ir Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą (NKSC). Tačiau institucijų atstovai teigė, kad nėra faktų apie fiksuotus incidentus.

Atspirtimi tapo Strateginių ir tarptautinių studijų centro ataskaita

Seimo nariai nuogąstavimus grindžia JAV įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro pranešimu.

„JAV Strateginių ir tarptautinių studijų centro 2018 m. ataskaitoje teigiama, jog kompanijos „Huawei“ ir „ZTE“ buvo subsidijuojamos Kinijos vyriausybės tam, kad jos įgytų ne tik stiprias pozicijas rinkoje, bet ir žvalgybinį pranašumą. Tai leidžia joms savo produkciją pardavinėti už mažesnę kainą.

Pavyzdžiui, „Huawei“ įranga kainuoja maždaug 20–30 proc. mažiau nei kitų konkurentų siūlomi technologiniai produktai, kompanija užsienio klientams siūlo palankias išperkamosios nuomos sąlygas. Ataskaitoje taip pat pažymima, jog „Huawei“ vadovybė turi glaudžius ryšius su Kinijos žvalgybos tarnyba“, – studiją cituoja Seimo nariai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronius Ažubalis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Audronius Ažubalis

Rašte argumentuojama, kad telekomunikacijų sektorius yra nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbus ūkio sektorius, todėl dviejų kompanijų – „Huawei“ ir ZTE – susijusių su trečiosios šalies žvalgyba, veikla šiame sektoriuje pagrįstai kelia saugumo rizikas.

Daugybė telekomunikacijų įrangos yra sujungta su gamintoju, per kurį jam gali būti siunčiami pranešimai apie tos įrangos būklę ir, prireikus, gaunami programinės įrangos atnaujinimai bei klaidų pataisymai. Todėl net jei parduodama įranga yra visiškai saugi, vėliau gamintojas, siųsdamas programinės įrangos atnaujinimus, gali sukurti tam tikras saugumo spragas, kurios ilgainiui gali būti panaudotos šnipinėjimui ar sabotažui.

Taigi, mažesnė įrangos kaina reiškia mažesnį saugumą. Tuo tarpu nors kitų, bet abejonių dėl patikimumo nekeliančių, gamintojų įranga nors ir yra brangesnė, tačiau tai gali būti suprantama kaip priemoka už saugumą. Klausimas, kiek šalių tai suvokia ir yra pasirengusios tą priemoką mokėti“, – dėstoma rašte.

Taip pat argumentuojama, kad kai kurios užsienio valstybės uždraudė Kinijos informacinių ir ryšio technologijų kompanijoms „Huawei“ ir ZTE dalyvauti plėtojant 5G ryšio technologijas šalyse.

„Pavyzdžiui, 2018 m. rugpjūčio mėn. Australija ir Naujoji Zelandija įvedė draudimą naudoti šalyje Kinijos bendrovių „Huawei“ ir ZTE įrangą 5G ryšio tinklo kūrimui, kilus įtarimams, kad šios kinų įmonės gali turėti ryšių su užsienio vyriausybėmis ir todėl gali kelti grėsmę saugumui. Kiek anksčiau, tų pačių metų gegužę, JAV Pentagonas uždraudė Kinijos bendrovių „Huawei“ ir ZTE išmaniųjų telefonų pardavimą karinėse Jungtinių Valstijų bazėse. Draudimas taip pat taikomas mobiliajam internetui skirtiems modemams ir kitai mobiliojo ryšio produkcijai. Be to, JAV prezidentas Donaldas Trumpas taip pat ragina sąjungininkus Europoje uždrausti „Huawei“ kompanijai prieigą prie mobiliųjų tinklų“, – kreipiamasi į Vyriausybės komisiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“

Šiuo metu rinkoje dominuoja keturi pagrindinių 5G ryšio technologijų gamintojai: Švedijos „Ericsson“, Suomijos „Nokia“ ir Kinijos „Huawei“ bei „ZTE“.

Penktosios kartos mobiliojo ryšio, žinomo kaip 5G, technologija leidžia pasiekti daug didesnę duomenų perdavimo spartą, užtikrinti aukščiausios kokybės ryšį ir sukuria naujos kartos skaitmeninių technologijų pagrindą.

Anksčiau telekomunikacijų bendrovė „Telia“ 15min patikino, kad saugumas ir pasitikėjimas yra didžiausias prioritetas. „Huawei Technologies Vilnius“ atstovai pasidalino komentaru, kad kibernetinis saugumas ir privatumo apsauga yra ir visuomet išliks „Huawei“ prioritetas.

O Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) direktorius dr. Rytis Rainys tikino, kad nėra jokių nustatytų „Huawei“ įrangos šnipinėjimo ar kitokios kenkėjiškos veiklos faktų, kad būtų galima pateikti konkrečias rekomendacijas ar išvadas. Tačiau situacija dinamiška ir rūpestį kelia įvairūs pranešimai iš kitų pasaulio šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius