Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Patikrinti keleivius per Lietuvą į Rusiją vežantys Moldovos autobusai: išrašyta baudų už 1500 eurų

Publikacijos apie „autobusus-vaiduoklius“, vežančius keleivius iš Moldovos į Rusiją per Lietuvą, atkreipė šalies institucijų dėmesį. Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) nuo 2024 m. vasario 19 dienos atlieka nuolatinius Moldovoje įregistruotų autobusų, kurie reguliariaisiais bei užsakomaisiais reisais vykdo keleivių vežimą per Lietuvą, patikrinimus. Jau nustatyta apie 10 pažeidimų, išrašyta baudų už 1500 eurų, rašoma pranešime spaudai.
Maršrutas Kišiniovas-Maskva
Maršrutas Kišiniovas-Maskva / 15min.lt koliažas
Temos: 2 Moldova Autobusas

15min jau rašė apie iš Moldovos į Rusiją keliaujančius, bet ir Lietuvos degalinėse stojančius autobusus, į kuriuos įsigijus bilietus internete, gali įlipti ir Lietuvoje. Į tai dėmesį atkreipė „Facebook“ bendruomenės „Mokėk keliauti“ įkūrėjas Robertas Pogorelis.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas esant tokiems maršrutams net susirūpino nacionaliniu šalies saugumu.

Keisti autobusų maršrutai sukėlė įtarimų ir Lietuvos transporto saugos administracijai, kuri patikrino šių autobusų vairuotojus. LTSA anksčiau 15min teigė, kad stoti Lietuvoje šie autobusai negali.

Kaip pranešė administracija, penkiuose jau patikrintuose autobusuose buvo nustatyta pažeidimų, susijusių su vairavimo ir poilsio režimu. Viename autobuse netinkamai veikė tachografas – autobusas buvo nukreiptas į dirbtuves ir kelionę tęsė jau su tinkamai veikiančiu ir metrologinę patikrą perėjusiu tachografu. Kito autobuso vairuotojui buvo leista tęsti kelionę po privalomų 9 valandų kasdienio poilsio. 

Visus autobusus vairavo ekipažai, kuriuos sudarė ne mažiau kaip du vairuotojai. LTSA nustačius  vairavimo ir poilsio režimo pažeidimus, administracinė atsakomybė buvo taikyta 9 vairuotojams. Jiems skirtų baudų suma siekia 1500 Eur. 

LTSA 15min teigė, kad patikrinimų metu neužfiksuota keleivių įlaipinimo ar išlaipinimo Lietuvoje, todėl ir bilietai į Lietuvą nebuvo perkami.

„Kelionės tikslas – Rusija, tai nurodė ir vairuotojai bei matosi kelionės dokumentuose. Bet jei paaiškėtų naujos aplinkybės, reaguotume būtinai“, – rašome komentare 15min.

Kreipėsi ir į Lenkijos institucijas

„Po atliktų patikrinimų LTSA kreipsis į atitinkamą Moldovos kompetentingą instituciją prašydama užtikrinti, kad Moldovos vežėjai, vykdantys reguliariuosius reisus, užtikrintų tinkamą vairuotojų darbo organizavimą ir nebūtų darbo ir poilsio režimo pažeidimų.

Kadangi dalis maršrutų driekiasi per Lenkijos teritoriją, su Lenkijos kelių transporto inspekcija dalijamės informacija apie šiuos pažeidimus ir bendradarbiaujame skatindami kaimyninės šalies pareigūnus, įvertinus atitinkamas rizikas, atlikti transporto priemonių patikrinimus“, –  sako LTSA direktorius Genius Lukošius. 

Už vairavimo trukmės viršijimą ar nepakankamą kasdienį poilsį, priklausomai nuo pažeidimo sunkumo, vairuotojams gali būti skiriama bauda iki 300 Eur bei uždrausta toliau tęsti kelionę, kol jie tinkamai nepailsės. 

Už vairuotojo kortelių ir tachografo naudojimo pažeidimus maksimali skiriama bauda vairuotojams gali siekti 600 Eur. Transporto priemonei, kuriai buvo nustatyta tachografo neatitikimų, leidžiama tęsti kelionę tik pašalinus trūkumus. 

Nustačiusi labai sunkius pažeidimus LTSA ir toliau tęs minėtų vežėjų patikrinimus, siekdama užtikrinti vairavimo bei poilsio režimo reikalavimų įgyvendinimą. 

Kiek ilgai vyks patikros, LTSA dar nėra nusprendę. Kaip jie nurodė portalui 15min, patikrinimai tęsis tol, kol bus poreikis.

LTSA ir toliau skatina visuomenę pastebėjus vykdomus nusižengimus nelikti abejingiems ir nedelsiant pranešti apie tai atitinkamoms institucijoms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius