-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 01 /15:42

Pačirškino: policijos skelbta didelė operacija vyko „Grill London“ restoranų tinkle

Trečiadienį policijai pranešus apie didelio masto operaciją ir pradėtą tyrimą dėl viešojo maitinimo įmonių tinklo, kuris galėjo nuslėpti šimtatūkstantines sumas teikdamas fiktyvią paramą, nebuvo pasakytas bendrovės pavadinimas. Policija šešėlinę schemą atskleidė „Grill London“ ir kituose tiems patiems savininkams priklausančiuose restoranuose, 15min patvirtino trys tarpusavyje nesusiję šaltiniai restoranų versle ir teisėsaugoje. Šioje byloje teismas leido suimti vieną „Grill London“ savininkų Andrių Lavrinavičių ir anksčiau teistą žymų lenktynininką Ernestą Staponkų.
„Griil London“ restoranas Vokiečių gatvėje
„Grill London“ restoranas Vokiečių gatvėje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Pirmadienį ir antradienį pareigūnai krėtė „Grill London“ tinklo restoranus, apklausinėjo darbuotojus bei sulaikė vieną iš vadovų, tačiau jo neįvardijo.

15min žiniomis, tai vienas iš restoranų akcininkų ir vadovų Andrius Lavrinavičius.

Rekvizitai.lt duomenimis, „Grill London“ restoranų valdytoja yra įmonė „Panoramos projektas“. Šios bendrovės direktoriumi A.Lavrinavičius dirbo nuo 2016 metų birželio iki 2017 metų sausio.

Šiuo metu įmonei vadovauja vienas iš akcininkų Eimantas Navikauskas, kuris buvo paskirtas gegužės 26 dieną.

Kiti akcininkai yra Edvinas Juškauskas ir Marijus Mazuchas.

Teisėsauga įtaria, kad mokesčių slėpimo schema buvo vykdoma padedant žymiam lenktynininkui Ernestui Staponkui. Jis yra Lietuvos automobilių sporto federacijos viceprezidentas ir dar vienos asociacijos prezidentas.

E. Staponkus, kaip ir A.Lavrinavičius, trečiadienį buvo suimti mėnesiui.

15min ir komandos nuotr./Andrius Lavrinavičius ir Ernestas Staponkus
15min ir komandos nuotr./Andrius Lavrinavičius ir Ernestas Staponkus

„Grill London“ valdytojai situacijos kol kas nekomentuoja, bet pabrėžia, jog restoranų tinklas ir toliau vykdys visus turimus įsipareigojimus darbuotojams, tiekėjams ir partneriams.

„Aktyviai ir skaidriai bendradarbiaujame su atsakingomis institucijomis, teikdami visą reikalingą informaciją. Visiškai pasitikime Lietuvos atsakingomis institucijomis, todėl siekdami nepakenkti ikiteisminiam tyrimui nuo papildomų situacijos komentavimų susilaikome“, – 15min sakė „Grill London“ rinkodaros vadovas Andrius Bakanas.

Restoranuose matė policiją

Restoranų tinklo „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis 15min pasakojo, kad apie kratą šiame restorane sužinojo dar pirmadienį.

„Mes sužinojome iš karto, nes pirmadienį apie 12 valandą buvo uždaryti visi jų restoranai. Be to, jų restoranuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje matėsi pareigūnai, vilkintys liemenėmis su užrašais „Policija“, – sakė G.Balnis.

Restoranų verslo dalyviai 15min teigė, kad galimos mokesčių slėpimo schemos „Grill London“ restoranuose vieša paslaptis buvo jau 3–4 metus, tad maitinimo verslo bendruomenės ši žinia nenustebino.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Grill London“ restoranas Vokiečių gatvėje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Grill London“ restoranas Vokiečių gatvėje

G.Balnis pasakojo, kad „Amber Food“ restoranų tinkle atlyginimai 50 proc. didesni, tačiau darbuotojai išeidavo dirbti į „Grill London“ restoranus, o ne atvirkščiai.

„Panoramos projekto“ vadovas E.Navikauskas 15min atsisakė komentuoti situaciją. Su A.Lavrinavičiumi susisiekti nepavyko.

Populiariame restoranų tinkle pareigūnai išėmė kasas, kompiuterius. Pareigūnų vizitų sulaukė ir kiti restoranai, priklausantys tiems patiems savininkams.

Kiekvienam restoranui – kitas UAB

„Grill London“ restoranų tinklo valdymo schema paini – beveik kiekvienam restoranui yra įkurtas atskiras UAB.

Pavyzdžiui, „Registrų centre“ A.Lavrinavičius yra nurodomas, kaip 18 įmonių vadovas arba įgaliotinis.

Dauguma šių įmonių registruotos tuo pačiu adresu Kauno r., o jų akcininkai yra tie patys keturi verslininkai – A.Lavrinavičius, E.Navikauskas, E.Juškauskas ir M.Mazuchas.

„Sodros“ duomenimis, šiose įmonėse darbo užmokestis nėra didelis – pavyzdžiui, bendrovėje „Panoramos projektas“, kur dirba 26 žmonės, vidutinis darbo užmokestis siekia 607 eurus.

Rado milijoną eurų grynais

Apie didelę operaciją trečiadienį rašė 15min.

Tyrimo metu nustatyta, kad viešojo maitinimo paslaugas teikiančios įmonės vadovas bei kitos įstaigos prezidentas, iš anksto susitarę, nuo 2017 metų pradžios iki 2019 metų pabaigos iš maitinimo paslaugas teikiančio tinklo įmonių į kitos įstaigos sąskaitą, kaip paramą, pervedė daugiau nei 400 tūkst. eurų.

Įmonė įtariama atgaudavusi atskirą dalį paramos pinigų grynaisiais, o vienos neįvardijamos sporto asociacijos prezidentas tuos pinigus grynino ir taip pat pasilikdavo procentą, kitas lėšas išdalydavo.

Tokiu būdu viešojo maitinimo tinklas išvengė sumokėti mokesčių, kurių suma viršija 37,5 tūkst. eurų, susidariusių dėl, kaip įtariama, neteisingų duomenų pateikimo apie paramos teikimą, įtaria pareigūnai.

Apie daromą nusikalstamą veiką nežinantiems bendrovių apskaitą tvarkantiems asmenims buvo pateikta įrašyti į deklaracijas galimai neteisingus duomenis apie aukščiau paminėtų bendrovių pajamas, pelną, turtą ir paramos teikimo ataskaitas, teigia teisėsauga.

Birželio 29 dieną Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai kartu su kolegomis iš kitų apskričių per vieną dieną 5 apskrityse, dalyvaujant 130 kriminalinės policijos pareigūnų ir Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovams, organizavo ir atliko 40 kratų viešojo maitinimo tinklo veiklos vykdymo vietose, įtariamųjų gyvenamosiose patalpose, automobiliuose. Liudytojais jau apklausta ne mažiau kaip 100 asmenų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Grill London“ restoranas Vokiečių gatvėje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./„Grill London“ restoranas Vokiečių gatvėje

Kratų metu rasta ir paimta, galimai iš nusikalstamos veikos gautų grynųjų pinigų – daugiau nei 950 tūkst. eurų bei daugiau nei 41 tūkst. JAV dolerių (36,5 tūkst. eurų).

Trečiadienio popietę teismas Kaune leido du įtariamuosius šioje byloje suimti. Taikomas griežčiausios kardomosios priemonės terminas – 1 mėnuo. Teismo motyvai dėl suėmimo du: įtariamieji gali trukdyti tyrėjams, pavyzdžiui, naikindami įkalčius, arba netgi daryti naujas nusikalstamas veikas.

VIDEO: Teisėjos V.Miceikienės komentaras apie „Grill London“ bylą

Beje, 15min apie galimą algų vokeliuose schemą „Grill London“ tinkle rašė dar 2018 m. kovą.

Žymus lenktynininkas teistas dukart

Įtariamasis byloje E.Staponkus yra keliskart teistas, bet visi teistumai jam yra išnykę.

Žymus lenktynininkas buvo nuteistas 2013 metais dėl to, kad Telšiuose apsimetęs policijos pareigūnu prievarta išlaipino žmogų iš automobilio ir uždėjo jam antrankius, siekdamas išsiaiškinti dėl neva parduotų vogtų katalizatorių.

Komandos nuotr./Ernestas Staponkus
Komandos nuotr./Ernestas Staponkus

Už tai E.Staponkui buvo paskirta 3900 tuometinių litų (dabar – apie 1140 eurų) bauda. Jis nuteistas kartu su bendru Arnoldu Kamantausku.

Praeito dešimtmečio pabaigoje E.Staponkus taip pat buvo teistas dėl didelės vertės turto pasisavinimo ir dokumentų klastojimo.

Šiuo metu E.Staponkus vadovauja automobilių sporto klubui „ES Motorsport“ ir yra Lietuvos automobilių sporto federacijos viceprezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius