Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VTEK smūgis J.Narkevičiui: ministras pažeidė įstatymą pietaudamas už įmonių pinigus

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pažeidė įstatymą Abu Dabyje ir Minske pietaudamas už ministerijai pavaldžių įstaigų lėšas, trečiadienį po posėdžio paskelbė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Ministras negalėjo leisti, kad už jo pietus būtų apmokama, nes tai kelia interesų konfliktą, ir taip jis pažeidė tarnybinę etiką. Tyrimas buvo atliekamas remiantis 15min skelbtomis publikacijomis. Ministro likimas pakibo ant plauko.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai, kad ministras pažeidė įstatymą ir tarnybinę etiką, po posėdžio paskelbė VTEK vadovas Edmundas Sakalauskas.

J.Narkevičius Abu Dabyje ir Minske pietaudamas už pavaldžių įmonių pinigus pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą.

„Vertinu normaliai, bet sprendimą skųsime“, – po posėdžio sakė ministras. Jis sako nesvarstantis trauktis. „Nemanau, kad toks sprendimas yra tokio masto, kad turėčiau trauktis“, – pareiškė J.Narkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

15min dar praėjusių metų lapkričio 13 dieną paskelbus apie ministro J.Narkevičiaus kelionę į Abu Dabį, kur jis pietavo už ministerijai pavaldžios Valstybinės automobilių kelių direkcijos lėšas, VTEK nusprendė pradėti tyrimą. VTEK trečiadienį pripažino pradėjusi tyrimą pagal 15min publikacijas.

VTEK aiškinosi, ar politikas nesukėlė interesų konflikto leisdamas komandiruočių metu sumokėti už jo pietus ministerijai pavaldžioms įmonėms. VTEK tyrimo išvada negailestinga ministrui – nuo to gali priklausyti ir tolesnis J.Narkevičiaus likimas.

Tiesa, dėl jam skirto Seimo viešbučio buto, perleisto dukrai, bei Vilniuje turimo buto nuomos ir vadovavimo Lietuvos lenkų sąjungos Trakų rajono filialui VTEK priekaištų neturi – tyrimas dėl šių epizodų nutrauktas.

Gynybai atsivedė visą komandą

VTEK posėdyje trečiadienį apsilankęs ministras J.Narkevičius atsivedė visą gynėjų komandą – savo advokatą, patarėjus, taip pat dalyvavo ir Registrų centro, Susisiekimo ministerijos atstovai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VTEK sprendžia klausimą dėl galimų J.Narkevičiaus pažeidimų
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VTEK sprendžia klausimą dėl galimų J.Narkevičiaus pažeidimų

Skelbiant tyrimo medžiagą ministro patarėjai bei advokatas gynė J.Narkevičių ir tvirtino, kad pietūs nesukėlė jokio interesų konflikto.

Į VTEK tyrimą pateko penki ministro veiklos epizodai, apie kuriuos rašė 15min. Ministro advokatas Juozas Čivilis netgi prašė įslaptinti dalį medžiagos.

„Tyrimo medžiagoje daug perteklinės informacijos apie asmenis, kurie nesusiję su šiuo tyrimu“, – teigė advokatas. Jis teigė, kad iki šiol nebuvo reglamentuota, kaip tokiais atvejais turi būti sumokama už darbinius pietus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Čivilis ir Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Juozas Čivilis ir Jaroslavas Narkevičius

„Lydeka (žinomas etikos specialistas Arminas Lydeka – aut. past.) yra pasakęs – kas kviečia, tas ir apmoka. Turėtų būti aiški taisyklė. Iki šiol buvo tie pietūs ir vėliau bus. Nenorėčiau, kad ant mano atstovaujamo žmogaus būtų suformuota nauja praktika“, – kalbėjo advokatas.

Jis prašė, kad tyrimo medžiaga būtų riboto prieinamumo.

„Manau, kad nenusižengiau interesams, nesinaudojau savo padėtimi. Susitikimai buvo darbinio pobūdžio, buvo analizuojami įvairūs klausimai, ir jokios dovanos nebuvo paimtos, tai nepadarė jokios įtakos mano, kaip ministro, veiklai“, – VTEK posėdyje kalbėjo ministras. Jis prašė VTEK narių būti objektyviais, o į susitikimus, kur buvo privatūs asmenys, jis nėjo.

„Turbūt neina kalba apie tai, kad su 10 ar 70 eurų yra galimybė mane papirkti. Aš esu absoliučiai nepaperkamas“, – teigė J.Narkevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

VTEK vadovas Edmundas Sakalauskas sakė, kad tyrime buvo vadovautasi teismų praktika, konkrečiai, apie gaunamas dovanas valstybinėje tarnyboje. Įstatymas draudžia priimti dovanas, jei tai gali skelti interesų konfliktą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edmundas Sakalauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Edmundas Sakalauskas

VTEK narys Virginijus Kanapinskas klausė ministro, kodėl jis grąžino lėšas už pietus ir vakarienę, jei mano, kad tai nebuvo dovana.

„Grąžindamas pinigus aš pasakiau, kad tai dar nereiškia, kad aš padariau pažeidimą“, – atsakė ministras.

Susisiekimo ministro patarėjas Justinas Stašinskas posėdyje aiškino, kad anksčiau būdavo tokia praktika – kas kviečia į pietus, tas ir apmoka. „Įmonėms buvo suinteresuotumas“, – teigė jis, be to, tvarka buvo nereglamentuota. Todėl tokia dovana esą nekelia interesų konflikto. Žiniasklaida skelbė apie du atvejus, kai už ministerijai pavaldžių įmonių pinigus pietavo ir J.Narkevičiaus pirmtakas ministro poste Rokas Masiulis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justinas Stašinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Justinas Stašinskas

Negalėjo leisti sumokėti

Taip pat skelbta, kad J.Narkevičiaus komandiruotės metu Minske jo maitinimą finansavo kitos ministerijai pavaldžios įmonės – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir AB „Lietuvos geležinkeliai".

Paaiškėjo, kad už ministro pietus Minske mokėjo „Lietuvos geležinkelių“ dukterinė įmonė „LG Cargo“. J.Narkevičius gynėsi, kad ne jis skiria „LG Cargo“ vadovus, o geležinkelių valdyba. Taigi esą nėra tiesioginio pavaldumo.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas, kaip išsiaiškino VTEK, draudžiama priimti dovanas, jei tai gali sukelti interesų konfliktą. Vienerius metus negalima priimti jokių veiksmų dėl asmens, iš kurio gautos dovanos. Įstatymas įpareigoja ministrą atsisakyti dovanų iš pavaldžios institucijos – šiuo atveju iš Kelių direkcijos.

„Susisiekimo ministras yra susijęs tarnybinio pavaldumo ryšiais su asmenimis, kurie mokėjo už pietus, ir tai gali paveikti sprendimus“, – teigiama VTEK išvadose.

„Tai kelia abejonių dėl ministro veikimo interesų situacijoje“, – teigia etikos sargai.

Iki praėjusių metų gruodžio 31 dienos galiojęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas draudė valstybinėje tarnyboje dirbantiems asmenims priimti interesų konfliktą keliančią dovaną.

Ministerija paaiškino, kad atsiskaityta reprezentacijai skirtomis lėšomis.

Galiausiai VTEK paskelbė, kad ministras pažeidė įstatymą pietaudamas už Valstybinio jūrų uosto direkcijos pinigus, bet už tai, kad vakarieniavo už geležinkelininkų pinigus, – nebaudžiamas. Mat „LG Cargo“ nėra tiesiogiai pavaldo ministerijai.

Iš buto istorijos išlipo sausas

VTEK taip pat tyrė ir kitą 15min paviešintą istoriją apie J.Narkevičiaus ir jo sutuoktinės turimą būstą Vilniaus senamiestyje, nors jam buvo suteiktas butas Seimo viešbutyje. Paaiškėjo, kad Seimo viešbutyje gyvena jo dukra Karolina Narkevič, dabartinė kultūros ministro patarėja, pats ministras grįžta nakvoti į namą Trakuose, o butas Vilniaus senamiestyje nuomojamas.

VTEK aiškinosi, ar J.Narkevičius tinkamai deklaravo sutuoktinės vykdomą individualią nekilnojamojo turto nuomos veiklą ir 3 tūkst. eurų vertę viršijančius iš šios veiklos galbūt kylančius sandorius. Ministro sutuoktinė deklaravo pajamas, gautas iš būsto nuomos Rūdninkų gatvėje, Vilniuje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Rūdninkų gatvėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Namas Rūdninkų gatvėje

„Mes nieko neslėpėme, visą informaciją pateikėme ir viską deklaravome“, – VTEK kalbėjo ministras.

VTEK paskelbė, kad pasikeitė įstatymo nuostatos. Pernai buvo būtina deklaruoti, o šįmet tokio reikalavimo nebeliko. VTEK atstovai aiškino, kad galioja švelninančios aplinkybės pagal teismų praktiką, nes šįmet pasikeitė tvarka. Nors deklaruota nuoma vyko pernai.

Aiškinosi ir dėl Lenkų sąjungos

Be to, tirta, ar valstybės politikas laiku ir tinkamai deklaravo, jog vadovauja Lietuvos lenkų sąjungos filialui – Trakų rajono skyriui.

Čia jis irgi jaučiasi nekaltas. „Nematau jokio sąryšio tarp Lenkų sąjungos ir susisiekimo ministro“, – sakė susisiekimo ministras, nematantis jokio interesų konflikto.

Į posėdį pakviesta Registrų centro atstovė Jolanta Kazlauskienė turėjo paaiškinti, ar Lenkų sąjunga yra juridinis asmuo. Tai labai svarbu tyrime.

15min rašė, kad ministras ir Vilniaus rajono merė Marija Rekst priklauso tai pačiai Lietuvos lenkų sąjungai. Vilniaus rajono savivaldybei skiriamas finansavimas žvyrkelių asfaltavimui, taigi tai gali sukelti interesų konfliktą – abu asmenys priklauso tai pačiai sąjungai. Be to, J.Narkevičius vadovauja Sąjungos Trakų filialui.

VTEK nutraukė tyrimą ir paskelbė, kad Lietuvos lenkų sąjungos Trakų rajono filialas nėra juridinis asmuo.

Dar vienas tyrimas nebaigtas

Tai ne paskutinis VTEK tyrimas dėl J.Narkevičiaus veiklos. Šiuo metu dar aiškinamasi ir dėl jo vaidmens skiriant lėšas asfaltuoti gatvę, kurioje stovi premjero Sauliaus Skvernelio namas. Apie tai taip pat pirmiausia paskelbė 15min.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra pareiškęs, kad jo požiūris į premjerą Saulių Skvernelį priklausys nuo VTEK išvadų, tačiau „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis yra pareiškęs, kad jis nepasitiki VTEK tyrimais ir etikos sargų išvados neturės jokios reikšmės nei ministro J.Narkevičiaus, nei premjero S.Skvernelio likimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius