Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 16 /09:23

Dėl incidento Astravo AE dirbti pradės 10–12 mėnesių vėliau nei planuota

Astravo atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje eksploatacijos pradžia nusikels 10–12 mėnesių dėl to, kad „Rosatom“ pakeis pirmojo reaktoriaus korpusą, kuris buvo pažeistas incidento metu, praneša telegraf.by.
Astravo AE reaktoriaus korpusas
Astravo AE reaktoriaus korpusas

Apie tai sekmadienį pranešė „Rosatom“ spaudos tarnyba. Anksčiau planuota, kad pirmasis Astravo AE reaktorius pradės veikti 2018 metais, antrojo eksploatacija turėtų būti pradėta 2020 metais.

Naktį iš liepos 9-osios į 10-ąją pirmojo reaktoriaus korpusas buvo perkeliamas iš vienos vietos į kitą atominės elektrinės statybvietėje. Korpusą bandyta perkelti už maždaug dešimties metrų, tačiau, keliant reaktorių, buvo netiksliai laikomasi apkrovos instrukcijų, todėl korpusas krito iš kelių metrų aukščio.

Baltarusija paprašė elektrinę statančios Rusijos įmonės „Rosatom“ pakeisti pažeistą reaktoriaus korpusą, ir pastaroji sutiko tą padaryti.

Gali būti, kad Baltarusijai „Rosatom“ atiduos dabar statomos antrojo Leningrado antrosios atominės elektrinės (AE–2) reaktoriaus korpusą, rašo „Interfax“.

„Problema yra ne remontas, ten tikrai jokio kritimo nebuvo, tik buvo paliesta žemė, sugadinti keli vamzdžiai, kuriuos buvo galima čia pat ir pataisyti. Dabar teks atiduoti korpusą iš antrojo Leningrado AE–2 reaktoriaus, jis yra jau beveik paruoštas“, – „Interfax“ cituoja vieną šaltinių pramonėje.

Korpusas kainuoja apie 700–800 mln. rublių. Paprastai tokie projektai yra draudžiami, tačiau dėl incidento yra kaltas generalinė rangovė „Atomstrojeksport“ ir subrangovė „Sezam“, todėl įvykis gali būti nedraudiminis, aiškino ekspertas.

„Rosatom“ ambicijos

Iki 2030 metų užsienyje pradės veikti 28 Rusijos valstybinės kompanijos „Rosatom“ reaktoriai, praneša gazeta.ru.

„Tikimasi, kad iki 2030 metų korporacija užsienyje pradės eksploatuoti 28 branduolinius reaktorius, ir daugiau nei 50 proc. pajamų įmonė gaus iš užsienio rinkų“, – teigia „Rosatom“.

Be to, įmonė ketina iki 2027 metų paruošti techninį ir ekonominį „paties efektyviausio pasaulyje branduolinio reaktoriaus“ projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius