Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyventoją suglumino elektros sąskaita: garantinio tiekimo kaina buvo mažesnė nei biržos – kodėl?

Antrajame elektros rinkos liberalizavimo etape tiekėjus pasirinkę gyventojai jau sulaukė pirmųjų sąskaitų. Į 15min kreipėsi nusivylęs skaitytojas, pamatęs, kad sąskaita už su kintamomis biržos kainomis susietą planą buvo didesnė nei likus prie garantinio tiekimo. Savo ruožtu elektros tiekėjai aiškina, kad šis skirtumas susidaro, nes garantinio tiekimo kaina apskaičiuojama su vieno mėnesio atsilikimu, o institucijos įspėja, kad garantinis tiekimas – ne išeitis.
Elektra
Elektra / 123RF.com nuotr.

Garantinį elektros tiekimą rinkos ekspertai ir politikai vadina mažiau patraukliu ir sunkiai prognozuojamu sprendimu, nes tai reiškia, kad vartotojams tenka mokėti didmeninėmis biržos kainomis su 25 proc. antkainiu. Šios paslaugos kaina yra kintanti ir kiekvieną mėnesį perskaičiuojama iš naujo.

Tačiau kai kurie vartotojai kelia klausimus, kodėl tokiu atveju liepą garantinio tiekimo tarifas buvo mažesnis nei tas, kurį siūlo nepriklausomi elektros tiekėjai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektra
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektra

Sąskaitos skirtumas – 3,5 euro

Garantinis tiekimas taikomas tada, kai gyventojai nustatytu laiku (antrojo liberalizavimo etapo vartotojai – iki birželio 18 dienos), nepasirinko elektros tiekėjo, taip pat jei pasirinktas elektros tiekėjas nevykdo prisiimtų įsipareigojimų, nutraukia veiklą arba sutartį su vartotoju.

Su 15min redakcija susisiekęs Marius (vardas pakeistas, redakcijai žinomas) pasakojo su žmona turintis du nekilnojamojo turto objektus – gyvenamąjį namą Garliavoje ir sodybą Širvintų rajone. Kaip pasakojo jis, per neapsižiūrėjimą žmonai nepasirinkus elektros tiekėjo, name elektra šiuo metu tiekiama garantinio tiekimo kaina. Tuo metu sodyboje paslaugą užtikrina „EGTO energija“ – įmonė elektrą tiekia pagal standartinį, su biržos kaina susietą vienos laiko juostos planą.

Tačiau jau gavus pirmąsias sąskaitas už liepos mėnesį sutuoktiniai nemaloniai nustebo – paaiškėjo, kad kilovatvalandės (kWh) kaina, likus prie garantinio tiekimo, siekė 0,34 euro, o pasirinkus biržos planą – 0,39 euro (kainas pateikiame su valstybės 9 centų kompensacija).

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Egto energija“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Egto energija“

Taigi iš viso sąskaita už garantinį elektros tiekimą name Garliavoje siekė 17,05 eurų (suvartota buvo 50 kilovatvalandžių), o sodyboje, kur elektra tiekiama pagal biržos planą, – 27,3 euro (už 70 kilovatvalandžių). Pastarajame objekte likus prie garantinio tiekimo, sąskaita už liepą būtų siekusi 23,8 euro. Skirtumas – 3,5 euro.

„EGTO elektra” skaičiuoja kainą pagal biržą, tai sąskaita už liepą buvo apskaičiuota liepos mėnesio biržos kainomis, o ESO garantinio tiekimo kainą ima už birželio mėnesį. Čia toks jų paaiškinimas“, – 15min sakė skaitytojas.

Marius sakė, kad jo tokia situacija netenkina – jis svarstė, kad dar palūkės sąskaitos už rugpjūčio mėnesį ir tada apsispręs, ką daryti.

„Dabar išeina taip, kad kaina garantiniame tiekime yra mažesnė. Kažkokia makalynė“, – pyko skaitytojas.

„EGTO energija“: yra vieno mėnesio atsilikimas

Tuo metu nepriklausomo elektros tiekėjo „EGTO energija“ pardavimų ir marketingo vadovas Aurimas Janušauskas 15min komentavo, kad skirtumas tarp garantiniame ir nepriklausomame tiekime esančių objektų susidarė, nes garantinio tiekimo kaina už liepą yra apskaičiuojama paėmus praėjusio mėnesio (birželio) biržos kainos vidurkį.

„Visi nepriklausomi tiekėjai, tarp jų ir mes, kainas skaičiuoja pagal einamąjį mėnesį. Pagal dabar galiojančią tvarką yra vieno mėnesio atsilikimas tarp garantinio tiekimo ir nepriklausomo tiekimo. Liepos mėnesį kaina elektros biržoje, palyginti su birželio mėnesiu, buvo didesnė, todėl ir atsiranda skirtumas“, – aiškino A.Janušauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros kaina
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros kaina

Pasak jo, dėl reguliavimo ypatumų tokia situacija, kai garantinio tiekimo sąskaita bus mažesnė nei nepriklausomo tiekimo, bus tol, kol einamojo mėnesio kaina bus didesnė nei praėjusio mėnesio.

Tuo metu „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas savo ruožtu priminė, kad garantinis tiekimas yra laikina paslauga, be to – augant kainoms biržoje, auga ir garantinio tiekimo kaina.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Kalmantas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Paulius Kalmantas

„Liepos mėnesį pilna kaina iki kompensacijos buitiniam vartotojui, kuriam užtikrinamas garantinis tiekimas, siekė 0,434 cento už kWh, o už šį mėnesį ji yra 0,55 euro už kWh. Kadangi kaina apskaičiuojama imant praėjusio mėnesio vidurkį, šie signalai gali vėluoti, tačiau bet kokiu atveju augant kainoms biržoje auga ir garantinio tiekimo kaina, tačiau ši yra papildomai padidinta 25 proc. ir be kita ko – laikina paslauga”, – 15min komentavo P.Kalmantas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius