Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

„Perlas energijoje“ dar liko 130 tūkst. klientų, bet laikas tiksi – kaip elgtis?

Veiklą nutraukiančio nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas energija“ klientai turės vienokiu ar kitokiu būdu rasti naują tiekėją. Tiesa, kai kuriems nereikės daryti nieko, kiti turės gerai palaužyti galvą, kuris kelias geriausias. „Perlas energija“ atstovų teigimu, įmonėje dar likę 130 tūkst. klientų, o pirmasis reikšmingas terminas baigiasi jau po keturių dienų.
„Perlas Energija“
Ką daryti „Perlas energija“ klientams? / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Per pastarąsias kelias savaites apie „Perlas energija“, nutarusio iš pradžių perkelti visus klientus į su birža susietą planą, o po to ir visai nutraukti veiklą, sprendimus ir jų klientų likimą prirašyta daug, tad kartais gali būti keblu suprasti, ką reikėtų daryti.

Kaip 15min antradienį informavo bendrovės atstovai, ji dar turi 130 tūkst. klientų. Rugpjūčio pradžioje ji turėjo 180 tūkst. klientų.

Po rugpjūčio 28 d. esami „Perlas energija“ klientai taps jau buvusiais klientais. Pasirinkimų, ką daryti, yra net keletas – nuo pasyvaus stebėjimo iki geriausio pasirinkimo skaičiavimo.

15min nuotr./Ką daryti „Perlas Energija“ klientams?
15min nuotr./Ką daryti „Perlas Energija“ klientams?

Bene paprasčiausias apsisprendimas laukia III elektros rinkos liberalizacijos etapui priskirtų vartotojų – jie gali likti visuomeniniame tiekime iki šio liberalizacijos etapo pabaigos. Jiems elektros kainas, kaip ir iki šiol, kas pusmetį perskaičiuos Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Tuo tarpu pats trečiasis elektros rinkos liberalizacijos etapas, kaip antradienį teigė premjerė Ingrida Šimonytė, turėtų būti atidėtas bent 3–4 metams.

Nors šiam pusmečiui VERT apskaičiuota visuomeninio elektros tiekimo kaina siekia 33 ct/kWh, o pritaikius iki metų pabaigos galiojančią kompensaciją – 24 ct/kWh, neabejojama, kad visuomeninė kaina taip pat augs, kadangi ji taip pat priklauso nuo padėties elektros rinkoje. Artimiausias kainos perskaičiavimas numatomas gruodį.

Rinkoje elektra šiuo metu kainuoja apie 50 centų už kilovatvalandę.

Nors ir nebūtina, III etapui priklausantys vartotojai taip pat gali ir patys pasirinkti nepriklausomą tiekėją, jeigu mano, kad, pavyzdžiui, ankstyvas kainos fiksavimas ilgesniam laikui padės jiems užsitikrinti mažesnes nei visuomeninio tiekimo kainas.

Vartotojai, norintys, kad sutartis su nauju tiekėju įsigaliotų nuo rugsėjo 1 d., pasirašyti sutartį turėtų iki rugpjūčio 28 d. Jei to padaryti nespės, jie bus grąžinti į visuomeninį tiekimą. Pasirašyti sutartis su nepriklausomu tiekėju jie galės bet kada.

Po rugpjūčio 28 d. visos klientų sutartys su „Perlas energija“, nepriklausomai nuo etapo, bus nutrauktos automatiškai.

I ir II etapo vartotojams pasirinkti sudėtingiau

Sudėtingesnis pasirinkimas laukia I ir II etape esančių klientų. Kadangi atitinkami etapai jau baigėsi, Energetikos ministerija rekomenduoja pasirinkti kitą nepriklausomą tiekėją. Tam vartotojams jie davė laiko iki sausio.

Vartotojai gali rinktis tiek fiksuotus, tiek su biržos kainomis susietus planus. Fiksuotus planus siūlo trys tiekėjai („Elektrum“, „Ignitis“, „Enefit“), lanksčius – visi penki (prie minėtų prisideda „EGTO energija“ ir „Birštono elektra“).

Pirmasis terminas jų taip pat laukia rugpjūčio 28 d. Manantys, kad geresnių kainų artimiausiu metu negaus, gali skubėti jas fiksuoti.

Be to, tokiu atveju pati „Perlas energija“ žada kompensacijas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Perlas Energija“

„Kompensuosime kainos skirtumą tarp fiksuotos mūsų kainos, kuri buvo sutartyje, ir naujo tiekėjo naujos kainos. Tokį kompensavimą taikysime klientams, kurių sutartyse vis dar galioja fiksuota kaina, ir tais atvejais, jei jie iki rugpjūčio 28 d. pereis pas kitą nepriklausomą tiekėją ar grįš į visuomeninį tiekimą“, – praėjusią savaitę išplatintame pranešime teigė bendrovės vadovas Vilius Juraitis.

Vis dėlto iki rugpjūčio 28 d. tiekėjo nepasirinkę vartotojai bus perkelti į garantinį tiekimą. Šis pasirinkmas yra brangesnis nei lankstūs biržos planai, kadangi garantinio elektros įsigijimo kainai taikoma papildoma 25 proc. priemoka.

Garantinio tiekimo kaina apskaičiuojama atsižvelgiant į praėjusio mėnesio elektros kainas „Nord Pool“ biržoje, taigi rugsėjo kaina bus apskaičiuota atsižvelgiant į rekordines rugpjūčio kainas.

Štai jeigu rugpjūtis baigtųsi rytoj, vien elektros įsigijimo garantiniam tiekimui kaina biržoje siektų 69,42 ct/kWh (su PVM). Prie šios kainos dar reikėtų pridėti perdavimo ir kitų valstybės reguliuojamų paslaugų kainą.

Vis dėlto, ministerija žada rugsėjį garantiniame tiekime esantiems „Perlas energija“ vartotojams kainas kompensuoti tiek, kad jos būtų artimos visuomeniniam tiekimui (24 ct/kWh su kompensacija). Jei vartotojai ir rugsėjį nepasirinks tiekėjo, jie bus trims mėnesiams perkelti į visuomeninį tiekimą ir taip pat kas mėnesį iki metų pabaigos mokės 24 ct/kWh, žinoma, jeigu iki to laiko nepasirašys sutarties su kitu tiekėju.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektros stulpas

Nors tokios kainos šiandieninėje rinkoje atrodo viliojančiai, šiuo atveju atsiranda rizika, kad dabar siūlomos tiekėjų kainos bus mažesnės nei metų pabaigoje, kai, pralaukus visus keturis mėnesius, buvusiam „Perlas energija“ klientui ateis laikas rinktis nepriklausomą tiekėją.

Energetikos ministerija tiksliai nedetalizavo, kas laukia tų vartotojų, kurie ir iki sausio 1 d. nepasirinks tiekėjo, vis dėlto, 15min paklausus, ar tai reiškia, jog jie taps garantinio tiekimo klientais, šįsyk be kompensacijų, tokia galimybė nebuvo atmesta.

Vartotojų pasirinkimus sunkina tai, kad Energetikos ministerija dar nėra tiksliai numačiusi, kokią elektros rinkos politiką taikys po sausio 1 d.

Nuo kitų metų baigiasi visiems buitiniams vartotojams taikoma 9 ct/kWh kompensacija. Kainoms išliekant aukštoms ar dar augant, neatmetama galimybė toliau taikyti paramos mechanizmus.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad elektros ir dujų kainų kompensavimui kitų metų biudžete gali būti skirta 0,5–1 mlrd. eurų.

Be to, energetikos ministras Dainius Kreivys rugpjūtį netgi užsiminė, kad garantiniam tiekimui taikomą priemoką būtų galima kompensuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius