-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas perspėja Kiniją nesiimti atsako dėl JAV įvestų importo muitų

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį perspėjo Kiniją nesiimti atsakomųjų priemonių dėl Vašingtono sprendimo padidinti muito tarifą maždaug 200 mlrd. dolerių (178 mlrd. eurų) vertinamam importui iš antrosios pagal dydį pasaulio ekonomikos nuo 10 proc. iki 25 procentų.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Kinija neturėtų imtis atsakomųjų priemonių – [dėl to] bus tik blogiau!“ – D.Trumpas rašė vienoje iš virtinės „Twitter“ žinučių prekybos tema.

Žinia apie didinamus muitus buvo paskelbta penktadienį, po dvi dienas trukusių derybų, per kurias mėginta išspręsti JAV ir Kinijos prekybos karą. Šios diskusijos baigėsi be jokio susitarimo, bet derybos bus tęsiamos.

D.Trumpas taip pat kreipėsi į Kinijos prezidentą Xi Jinpingą ir perspėjo, kad bendrovės pasitrauks iš jo šalies, jeigu nebus sudarytas prekybos susitarimas.

„Sakau atvirai prezidentui Xi ir visiems iš savo daugybės draugų Kinijoje, kad Kinija labai smarkiai nukentės, jeigu nesudarysite susitarimo, nes bendrovės bus priverstos palikti Kiniją ir persikelti į kitas šalis“, – rašė jis.

„Pirkti Kinijoje per brangu. Jūs turėjot puikią sutartį, beveik užbaigtą, ir jūs atsitraukėt!“ – pridūrė D.Trumpas.

Prezidento nuomone, „apmuitintos bendrovės išeis iš Kinijos į Vietnamą ir kitas panašias šalis Azijoje. Štai kodėl Kinija taip smarkiai nori sudaryti susitarimą! ... Kinijoje nebeliko su kuo užsiimti verslu. Labai blogai Kinijai, labai gerai JAV!“

„Tačiau Kinija tiek daug metų naudojosi JAV, kad jie yra nuėję toli į priekį (mūsų prezidentai neatliko savo darbo)", - tvirtino D.Trumpas,

Tyrimai rodo, kad padidintų tarifų našta nugula ant amerikiečių pečių, nes muitus moka importuotojai, ir padidėjusią prekių kainą bent iš dalies apmoka vartotojai.

Pasaulio rinkose tebetvyro didelė įtampa dėl prekybos karo tarp ekonomikos supergaliūnių. Daugelis apžvalgininkų prognozuoja, kad šis konfliktas sutrikdys pasaulio ekonomikos augimą ir sumažins tokių žaliavų kaip nafta paklausą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius