Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekonominiai pokyčiai Saudo Arabijoje lems ir socialinius poslinkius

Didžiuliais naftos ištekliais garsėjanti Saudo Arabija siekia įvairinti savo ekonomikos struktūrą ir atsisakyti priklausomybės nuo šios žaliavos eksporto. Šalies valdžia taip pat nori sukurti daugiau darbo vietų ir integruoti šiuo metu izoliuotą karalystės ekonomiką į pasaulinį ūkį, rašo naujienų svetainė wsj.com. Prognozuojama, kad ekonominiai pokyčiai lems ir poslinkius šalies socialinėje sferoje.
Statybos Džidos mieste
Statybos Džidos mieste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Saudo Arabijos „Nacionalinio komercinio banko“ darbuotojai vyrai ir moterys į pastatą atvyksta per skirtingus įėjimus ir kyla skirtingais liftais. Tačiau būdami banko viduje, jie dirba petys į petį.

Tai tik vienas iš pavyzdžių, kaip verslas pradeda transformuoti vieną iš konservatyviausių pasaulio visuomenių šalies valdžiai bandant atsikratyti priklausomybės nuo naftos ir sukurti daugiau darbo vietų kituose ūkio sektoriuose.

Manoma, kad tiek socialiniai, tiek ekonominiai pokyčiai Saudo Arabijoje dar labiau sustiprės po birželio 15 d. planuojamos atidaryti 580 mlrd. dolerių vertės akcijų biržos, būsiančios didžiausia Artimuosiuose Rytuose, atidarymo.

Tiek šalies centrinio banko vadovai, tiek politikai biržos atidarymą vertina kaip galimybę pamažu liberalizuoti šalies ekonomiką ir socialinę politiką. 

Tiek šalies centrinio banko vadovai, tiek politikai biržos atidarymą vertina kaip galimybę pamažu liberalizuoti šalies ekonomiką ir socialinę politiką. Nauji užsienio investuotojai kels verslo standartus ir įneš pokyčių į darbo rinką samdydami daugiau darbuotojų moterų.

25 metų Alaa Al Mizyen – investicijų bankininkė Saudo Arabijos centriniame banke ir puikus pokyčių šalies visuomenėje pavyzdys.

„Investuotojai ieško geriausių darbuotojų. Jiems nerūpi, ar tai vyras, ar moteris tol, kol jie gauna tai, ko nori“, – sakė arabiškai, angliškai ir prancūziškai kalbanti moteris.

Kol kas moterys šioje musulmoniškoje šalyje beveik neturi jokių teisių. Be to, tik kas penkta šalies moteris dirba.

Pastaruoju metu taip pat vis labiau pastebima trintis tarp itin konservatyvių dvasininkų ir Saudo Arabijos karališkosios šeimos.

Nepaisant siekio kurti naujas darbo vietas, nedarbo lygis šalyje pastaruosius kelerius metus išlieka aukštas ir šiuo metu siekia 11,7 proc. Nedarbas kelia grėsmę ne tik šalies ekonomikai, bet ir socialinei bei politinei sanklodai. Karingieji islamistai jau pradėjo verbuoti darbo ir pilietinių teisių neturinčius šalies jaunuolius.

Po akcijų biržos žlugimo 2006 m., pasaulinės finansų krizės 2008 m. ir perversmų arabų šalyse, nemažai Saudo Arabijos piliečių įsitikinę, kad šiuo metu yra puikus metas iš naujo atverti biržos duris.

Tiesa, užsienio investuotojai kol kas turės tam tikrų apribojimų – jie negalės investuoti į musulmonams šventame Mekos mieste esančias įmones ir bendroves, susijusias su nacionaliniu saugumu.

Tiesa, užsienio investuotojai kol kas turės tam tikrų apribojimų – jie negalės investuoti į musulmonams šventame Mekos mieste esančias įmones ir bendroves, susijusias su nacionaliniu saugumu.

Daugybę dešimtmečių Saudo Arabija beveik nieko nedarė tam, kad sumažintų priklausomybę nuo naftos eksporto. Nacionalinio biudžeto įplaukų, gaunamų iš naftos, dalis išaugo nuo 80,6 proc. 1960 m. iki 93 proc. 2014 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius