Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į papildomą pensijų kaupimą šiemet įtraukti gyventojai atsisakyti gali, bet tik iki liepos – pernai tai padarė 70 proc.

Kiekvienų metų pradžioje „Sodra“ automatiškai įtraukia į antros pakopos pensijų kaupimą tūkstančius gyventojų – tuos, kurie iki šiol niekada nekaupė pensijai ar kuriems mažiau nei 40 metų. Papildomai kaupti pensijai nenorintys gyventojai gali atsisakyti tą daryti – bet tik iki birželio 30 dienos. Pernai metais kaupti atsisakė 70 proc. įtrauktų gyventojų, tačiau buvo ir tokių, kurie pavėlavo – apsižiūrėjo tik gavę mažesnius nei įprasta atlyginimus.
Pavasaris Vilniuje
Senjorė / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 2 Sodra Pensija

„Sodra“ paskelbė į 67,7 tūkst. gyventojų asmenines paskyras išsiuntusi pranešimus, kad šiemet jie įtraukiami į antros pakopos pensijų kaupimą. Pernai tokių pranešimų sulaukė 264 tūkst. žmonių.

Jei pranešimą gavęs gyventojas nenori papildomai kaupti pensijai, jis gali atsisakyti tai padaryti. Tačiau atsisakyti žmogus gali tik raštu ir tik iki birželio 30 d. – pradėjus kaupti antroje pakopoje pasitraukti iš šio kaupimo nebegalima.

15min jau rašė, kad privačiai pensijai antroje pakopoje kaupia 1,4 mln. gyventojų ir nors dalis jų norėtų iš kaupimo pasitraukti, tokių galimybių praktiškai nėra.

Kaip nurodo „Sodra“, jei jau kaupiate pensijai, šis procesas nutrūksta tik tada, kai dalyviui sukanka senatvės pensijos amžius, jis miršta ar teismo sprendimu kaupimo sutartis pripažįstama negaliojančia. Jei asmuo neatitinka nė vienos iš aukščiau nurodytų sąlygų, nutraukti kaupimo galimybės nėra – gyventojas lėšas kaups iki tol, kol jam sueis pensinis amžius, o lėšų pasiimti anksčiau, nei išeinama į pensiją, nebus galima.

Neatsisakę kaupti raštu bus įtraukti automatiškai

Tad šiemet naujai į pensijų kaupimą įtraukti dalyviai, norintys atsisakyti kaupti, gali tai padaryti tiek asmeninėje paskyroje užpildę prašymą, tiek „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje.

Tuo tarpu apsisprendęs kaupti gyventojas turi du pasirinkimus. Pirmas, iki birželio 30 dienos jis gali sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove. Antras, nedaryti nieko – tuomet nuo liepos 1 d. jis taps pensijų kaupimo dalyviu „Sodros“ parinktoje bendrovėje bei pradės mokėti pensijų kaupimo įmokas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Sodra“

Jei žmogus apsispręs dalyvauti pensijų kaupime, į pensijų fondus bus pervedama 3 proc. nuo žmogaus pajamų ir 1,5 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio šalyje (VDU) perves valstybė. Tarkime, 1000 eurų neatskaičius mokesčių kas mėnesį gaunančio gyventojo mėnesinė įmoka į pensijų fondą 2023 metais sieks 30 eurų, o iš valstybės biudžeto už žmogų į pensijų fondą bus pervedama dar 23,85 euro. Tad iš viso per mėnesį bus kaupiama 53,85 euro.

Apsižiūrėjo tik gavę mažesnius atlyginimus

Pernai dalyvauti kaupime iš viso atsisakė apie 70 proc. naujai įtrauktų dalyvių.

Skaitykite plačiau: Privalomai įtrauktiems – metas apsispręsti dėl pensijų kaupimo: 70 proc. jau pasakė „ne“.

Tiesa, kaip rašė 15min, dalis žmonių apsižiūrėjo į antrosios pakopos modelį buvę įtraukti tik sulaukę mažesnių nei įprasta algų. „Sodra“ rugpjūtį sulaukė šimtų gyventojų, nepatenkintų dėl tokios padėties, skundų.

Kaip 15min tuo metu pasakojo „Sodros“ Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič, kasmet į „Sodrą“ kreipiasi apie 900 žmonių, praleidusių apsisprendimo terminus, kurie norėtų pasitraukti iš kaupimo antroje pensijų pakopoje. Pasak jos, dažniausiai kreipiasi žmonės, kurie į pensijų kaupimą buvo įtraukti metų pradžioje arba kuriems atnaujintas sustabdytų įmokų mokėjimas.

„Tačiau sulaukiama ir prašymų iš žmonių, kurie jau kelerius metus dalyvauja pensijų kaupime ir norėtų iš jo pasitraukti. Taip pat tie, kurie anksčiau patys sudarė pensijų kaupimo sutartis ir apie tai pamiršo“, – tikino ji.

Kaip pabrėžė M.Kozič, jei žmogus praleidžia atsisakymo terminą vėliau įstatymai nenumato galimybės pasitraukti iš pensijų kaupimo antroje pakopoje.

Kam reikėtų pasitikrinti paskyras

Kiekvienų metų pradžioje „Sodros“ į antros pakopos pensijų kaupimą įtrauktus naujus dalyvius galima skirstyti į dvi grupes.

Pirmoji – žmonės, kurie anksčiau papildomai pensijai nekaupė.

Antroji grupė – žmonės, kurie anksčiau kaupė pensijai, bet 2020 metais sustabdė naujų įmokų pervedimą. Šių žmonių iki 2020 m. sukauptos lėšos liko pensijų fonduose ir toliau buvo investuojamos, tačiau įmokos nuo jų atlyginimų nebebuvo pervedamos į pensijų fondus.

Kaupti atsisakiusiam asmeniui kas trejus metus vėl siūloma prisijungti prie pensijų kaupimo. Kai žmogus sulaukia 40 metų, jis daugiau į kaupimą nebeįtraukiamas, tačiau nepriklausomai nuo amžiaus gali pats pasirinkti kaupimo bendrovę ir pradėti kaupti pensijai papildomai.

Naujai į pensijų kaupimą įtrauktiems gyventojams „Sodra“ iki pat birželio pabaigos primena apie galimybę apsispręsti. Gyventojai, nurodę savo elektroninio pašto adresus, pranešimus gauna taip pat ir elektroniniu paštu.

Jei žmogus neperskaito pranešimo asmeninėje paskyroje, informacija apie įtraukimą į pensijų kaupimą jam bus siunčiama registruotu laišku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius