-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV ir Kinijos derybos dėl prekybos artėja prie lemiamo momento

Jungtinių Valstijų ir Kinijos derybos dėl prekybos yra pasiekusios lemiamą etapą, kuriame paaiškės, ar galutinis susitarimas yra įmanomas, pareiškė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV)
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Mnuchinas ir JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeras nuo antradienio dalyvaus naujame derybų su Kinija rate, kuris vyks Pekine.

Kitą savaitę derybininkai susitiks Vašingtone, kur mėgins galutinai suderinti susitarimą, kurio pareikalavo prezidentas Donaldas Trumpas, nes dabartiniai JAV ir Kinijos prekybos santykiai, jo nuomone, yra nesąžiningi ir nesubalansuoti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Manau, abiem šalims tikrai rūpi, ar mums pavyks viską išspręsti“, – pareiškė S.Mnuchinas interviu televizijos tinklui „Fox Business Network“.

„Tikimės, jog per kitus du derybų ratus – Kinijoje ir Vašingtone – bus pasiektas taškas, kuriame mes arba galėsime prezidentui pateikti rekomendaciją, jog susitarimas yra, arba rekomendaciją, kad susitarimo nėra.“

D.Trumpas nustatė importo muitus daugiau kaip 250 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms, o Pekinas į tai atsakė muitais 110 mlrd. JAV dolerių vertės amerikietiškoms prekėms.

Įvairios JAV įmonės teigia, jog dėl D.Trumpo muitų joms tenka brangiau mokėti už gamyboje reikalingas žaliavas, o neapibrėžtumas jas verčia atidėti investicijas ir naujų darbuotojų samdymą.

Tačiau S.Mnuchinas ir vėl stojo ginti agresyvią D.Trumpo prekybos politiką.

Anot jo, „muitai buvo svarbus veiksnys, paskatinęs žmones sėsti prie derybų stalo. Prezidento tikslas yra užtikrinti, kad prekyba būtų sąžininga ir subalansuota.“

Vašingtonas reikalauja į bet kokį prekybos susitarimą su Pekinu įtraukti griežtas jo vykdymo užtikrinimo nuostatas. Pasak S.Mnuchino, šalys yra priartėjusios prie susitarimo šiuo klausimu.

Jo teigimu, rengiamame susitarime taip pat numatyta geresnė JAV technologijų ir komercinių paslapčių apsauga.

„Svarbiausia yra tai, jog mūsų ekonominiai santykiai bus perbalansuoti...“, – pažymėjo JAV iždo sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius