Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 08

Maisto produktų kainos: kas susižeria daugiausiai – prekybininkas, gamintojas ar valstybė?

Lietuvoje antrą metų pusmetį pabrango daugelis maisto produktų – kai kuriems gaminiams dabar tenka atseikėti dvigubai daugiau nei prieš metus. Tarp labiausiai pabrangusių atsidūrė pieno gaminiai, duona, vištiena. 15min panagrinėjo šių produktų kainų struktūrą bei pažiūrėjo, kokią dalį atsiriekia prekybininkai, perdirbėjai ir ūkininkai.
Parduotuvė
Parduotuvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nors anksčiau kalbėta, kad rudenį infliacija lėtins savo apsukas, kol kas to nematyti – spalį išankstinė infliacija siekė 22 proc., kai rugsėjį buvo 22,5 proc.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Pinigai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Pinigai

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų, transporto prekių ir paslaugų kainų padidėjimas.

Rugpjūtį 15min sudarytame labiausiai pabrangusių produktų sąraše atsidūrė nemažai populiarių prekių – žymiai brango pieno produktai, vištiena. „Lyderių“ sąraše atsidūrė ir juoda duona.

Nors pagrindinė kainų augimo priežastis – smarkiai pabrangę energetiniai ištekliai ir kitos žaliavos, 15min panagrinėjo, kaip atrodo populiariausių maisto produktų kainų struktūra ir kas uždirba daugiausiai – ūkininkai, perdirbėjai, prekybininkai ar valstybė?

Duona: didesnę dalį atsiriekė beveik visi grandinės dalyviai

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras (ŽŪIKVC) jau daugelį metų atlieka kai kurių populiariausių maisto produktų kainų struktūros analizę.

Pavyzdžiui, nagrinėjant kilogramo tamsios duonos kainos struktūrą, matyti, kad 2022 m. rugsėjį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu, išaugo beveik visų grandinės dalyvių – grūdų augintojų, duonos kepėjų, prekybininkų ir valstybės per pridėtinės vertės mokestį (PVM) gaunama dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius