TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ne konkuruoti, o bendradarbiauti – taip laimėtų visi

Liepos 8-10 dienomis jau trečią kartą vyksta Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas. Verslo, mokslo, politikos ir kultūros festivalis tradiciškai vyksta Prienų rajone, „Harmony park“ teritorijoje.
Diskusija: „Dalinimosi ekonomika keičia verslo taisykles“
Diskusija: „Dalinimosi ekonomika keičia verslo taisykles“ / Mariaus Vizbaro nuotr.

Penktadienį nuo 12 valandos vyko diskusija: „Dalinimosi ekonomika keičia verslo taisykles“. Savo verslus pristatė „Uber“ operacijų ir logistikos vadovas Vytautas Černiauskas, verslo plėtros konsultantas Tomas Grižas, viešbučio „Comfort Hotel LT“ vadovė Rūta Pulkauninkaitė-Macikė, taksi įmonės „A2B“ savininkas ir vadovas Tomas Peleckas bei savy.lt vadovas ir valdybos pirmininkas Vytautas Zabulis. Diskusiją moderavo „IQ“ vyriausiasis redaktorius Ovidijus Lukošius.

Pranešėjai bei dalyviai papasakojo apie dalinimosi ekonomiką ir kaip ji keičia verslo taisykles.

Pasak V.Zabulio, dalinimosi ekonomika leidžia daryti tokius dalykus, kurie labai geri kaštų struktūrai. Toks verslas leidžia surinkti 80-90 proc. kaštų.

„Džiugu, kad mes Lietuvoje tokius dalykus kaip „Uber“ ir „Airbnb“ priėmėme į savo gyvenimą. Kambarių ir būtų nuoma tapo patrauklesnė, vis daugiau žmonių nori tuo užsiimti. Dalinimosi ekonomika tapo alternatyva, dabar žmonės gali uždirbti iš to, iš ko anksčiau net negalvodavo, kad gali uždirbti. Žmogus uždirba iš to, ką jis turi,“ – pasakojo T.Grižas.

Dalinimosi ekonomika tapo alternatyva, dabar žmonės gali uždirbti iš to, iš ko anksčiau net negalvodavo, kad gali uždirbti. Žmogus uždirba iš to, ką jis turi, – pasakojo T.Grižas.

Į klausimą, kodėl geriau apsistoti bute per „Airbnb“, o ne viešbutyje, diskusijos dalyvis T.Grižas atsakė, kad viskas priklauso nuo kelionės tikslo. Tačiau su dalinimosi ekonomika atėjo tam tikra mada, kuri atneša kitokias patirtis. Galima ne tik pigiau išsinuomoti kambarį, bet pabendrauti su žmogumi, kuris tau nuomoja kambarį ir sužinoti daug įdomių dalykų. „Galiu pasakyti ir iš savo patirties, kad bendraudamas su vietiniais žmonėmis, sužinai to, ko nėra parašyta jokiuose giduose. Tai vieni iš įdomiausių kelionės momentų.“ – sakė T.Grižas.

Taip pat galima pamatyti, kad tampa svarbu ne tik pačio lankytojo atsiliepimai apie namų šeimininką arba viešbutį, dabar nemažai dėmesio skiriama ir namų šeimininko atsiliepimams apie nuomininkus. Pranešėjas T.Grižas minėjo ir tai, kad pradėjus plėstis dalinimosi ekonomikai, keičiasi požiūris ir į tam tikrų profesijų atstovus, pvz. taksistus.

„Uber“ vadovas Lietuvoje V.Černiauskas papasakojo apie išmaniąją programėlę, apie tai, kad „Uber“ prisideda prie miesto transporto problemų sprendimo įgalinimo. Atsirado nauja programėlė, kada dvi ar trys atskiros kelionės gali būti sujungtos į vieną, taip „Uber“ gali bendradarbiauti su kitomis centralizuotomis transporto sistemomis.

Diskusijos metu buvo kalbama ir apie tai, kad dalinimosi ekonomika neretai įgalina nesumokėti tam tikrų mokesčių. Jei tai sandoris tarp dviejų asmenų, vadinasi nėra nei tarpininkų, nei reguliavimo. O tai ir yra dalinimosi ekonomikos vienas iš veikimo principų – reguliavimo vengimas.

„Dažnai galima susipainioti, todėl turi būti riba, nes pats dalinimasis prarandą prasmę, kai tas pats savininkas įsigijęs 6 butus nuomoja juos kitiems žmonėms,“ – pasakojo V.Zabulis.

Viešbučio „Comfort Hotel LT“ vadovė R.Pulkauninkaitė-Macikė pabrėžė, kad tradiciniams verslams skiriama daugiau reguliavimų, licencijų, tad sąlygos nėra lygios.

Anot T.Peleckio, nors dalinimosi ekonomika leidžia efektyviau išnaudoti tam tikrus daiktus, kurių pirkti nereikia. Tačiau kalbant apie konkurencinę aplinką, jis pritarė R.Pulkauninkaitės-Macikės nuomonei. „Toks veiklos reglamentavimas parodo skirtumą tarp verslų. Taksi įmonėms reikia licencijų ir padidintų draudimo įmokų.“ – kalbėjo taksi įmonės „A2B“ savininkas.

Moderatorius užsiminė apie vienišų senelių problemą, kurie gyvena dideliuose butuose ir moka nemažus mokesčius. Pasak moderatoriaus, problemos sprendimo būdu galėtų būti, jei seneliai laisvus kambarius nuomotų jaunimui. Taip ne tik galėtų lengviau susimokėti mokesčius, bet ir pabendrauti su jaunimu.

Anot diskusijos dalyvių, mes turime per daug daiktų, kurių neišnaudojame efektyviai. O dalinimosi ekonomika padeda tapti draugiškesniais aplinkai ir per daug neeikvoti ribotų išteklių. Pašnekovai taip pat pabrėžė, kad šie du verslai turėtų ne konkuruoti, o bendradarbiauti – taip laimėtų visi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius