Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norėdama toliau klestėti, Australija privalo prisitaikyti prie Kinijos ekonomikos struktūros pokyčių

Nuo pat rinkos ekonomikos reformų įgyvendinimo pradžios XX a. aštuntajame dešimtmetyje, Kinijos ekonomikos augimas buvo greičiausias pasaulyje. Augantis Azijos milžinės ūkis turėjo didelį poveikį ir kitoms šalims, o ypač Australijai. Nepasotinamas Kinijos apetitas žaliavoms sutapo su Australijos siekiu jas eksportuojant auginti savo ekonomiką. Kinijoje stiprėjantis paslaugų sektorius gali suduoti skaudų smūgį ir Australijai, jeigu jos ūkis neprisitaikys prie šių pokyčių, rašo naujienų svetainė businessinsider.com.
Didžiausias Australijos miestas Sidnėjus
Didžiausias Australijos miestas Sidnėjus / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Kinija Australija

Iš atokių Australijos rajonų naudingieji ištekliai per vandenyną jau kelis dešimtmečius pasiekia Kinijos pakrančių megapolius.

Australijos ištekliai Kinijai padėjo industrializuotis, plėsti miestus ir iš skurdo ištraukti dešimtis milijonų žmonių. Be to, jie padėjo Pekinui sukurti visiškai naują uostų, greitkelių, oro uostų, geležinkelių, tiltų ir tunelių sistemą.

Būdama didžiausia pasaulyje geležies rūdos ir akmens anglies eksportuotoja, Australija teikia žaliavas visai Kinijos pramonei.

Būdama didžiausia pasaulyje geležies rūdos ir akmens anglies eksportuotoja, Australija teikia žaliavas visai Kinijos pramonei.

Prekyba su Kinija padarė milžinišką įtaką Australijai. Per pastaruosius 20 metų šios šalies ekonomikos augimas buvo trečdaliu greitesnis nei JAV, du kartus lenkė Europos ir tris kartus Japonijos ūkio augimą.

Australijos ūkio augimo greitis viršijo kitų išsivysčiusių šalių augimo tempus, kada nors užfiksuotus šiuolaikinėje istorijoje.

Vis dėlto Kinijos perėjimas nuo investicijomis į paslaugomis paremtą ekonomiką jau vyksta. Šis pokytis reikš mažesnius Australijos žaliavų eksporto srautus, kurie neabejotinai atsilieps šalies ekonomikai.

Tačiau pokyčiai visada atneša naujų galimybių. Australija turi ne tik didžiulius žaliavų išteklius, bet ir išsilavinusią darbo jėgą, pasaulinio lygio institucijas, daugiakultūrę visuomenę ir atvirą ekonomiką.

Šalis, du dešimtmečius tiekusi žaliavas Šanchajaus dangoraižių statybai, dabar turi teikti produktus ir paslaugas tiems, kurie šiuose dangoraižiuose dirba. Jeigu Australija pasinaudos Kinijos kintančios ekonomikos teikiamomis galimybėmis, ji ir toliau klestės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius